Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Απέφυγαν να τα «σπάσουν» και να πάρουν την ευθύνη των αποφάσεών τους οι Αυτοδιοικητικοί της Εύβοιας. Κατέληξαν σε δύο σενάρια για τις συνενώσεις και τα στέλνουν κάτω, να αποφασίσουν οι άλλοι γι’ αυτούς…
Δύο ζητήματα τέθηκαν: Πού θα πάει το Βασιλικό και αν η Κύμη τελικά θα κυριαρχήσει μόνη της στη κεντρική Εύβοια. Όσο για την Αρτάκη…. Την κέρδισε ο Μπουροδήμος.
Συνέδριο ΤΕΔΚΕ για
Συνέδριο ΤΕΔΚΕ για "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ"

Πολύ κουβέντα, με αρκετές ουσιαστικές αναφορές σε ζητήματα που αφορούν στην τοπική αυτοδιοίκηση και τη μελλοντική της εξέλιξη και ανάπτυξη, αλλά τελικά μόνο στη θεωρία έμειναν οι άνθρωποι της ΤΕΔΚΕ, αφού στην πράξη δεν τόλμησαν να πάρουν την απόφαση και την ευθύνη αυτής. Δυστυχώς όπως και στον Καποδίστρια, έτσι και στον Καλλικράτη, σημαντικό κριτήριο αποτελεί για τους «αυτοδιοικητικούς» το θέμα της εκλογής και της έδρας του Δήμου σε κάποιες περιπτώσεις. Καθότι, δε νοείται να μην καταλήγουν και να στέλνουν στο Ραγκούση δύο σενάρια για να αποφασίσει αυτός για τη τύχη της Διοικητικής Μεταρρύθμισης της Εύβοιας. Ή τέλος πάντων να αποφασίσει με βάσει ποιοι έχουν πρόσβαση στο Υπουργείο και «ισχυρά χαρτιά» για να πείσουν για το «ορθό» της δικής τους άποψης.

Άλλωστε, κατά το συνέδριο της ΤΕΔΚΕ την Παρασκευή, τα πηγαδάκια ήταν πιο πολλά έξω από την αίθουσα και το ζητούμενο πολλών οι δημόσιες σχέσεις και όχι πού θα καταλήξουν οι εργασίες.

Ο Γιάννης Μπουροδήμος τελικά κατάφερε να κερδίσει την Αρτάκη (αφού εδώ και καιρό το παρασκήνιο λέει πως ο Δήμαρχος Διρφύων τη θέλει διακαώς την Αρτάκη... και μη ρωτάτε γιατί), η οποία συνενώνεται με Μεσσάπια και Διρφύων. Δυστυχώς, μόνο ο Δημήτρης Αναγνωστάκης έβαλε θέμα συνένωσης της Αρτάκης με τη Χαλκίδα. Ο Δήμαρχος Αρτάκης, Τ.Πρατσόλης…. μάλλον δεν είπε τίποτα.

Όσο για το θέμα Κύμης – Αλιβερίου…. Θα κληθεί το Υπουργείο να αποφασίσει αν τελικά θα συνενωθούν σε έναν μεγάλο Δήμο στη κεντρική Εύβοια ή θα χωριστούν για χατίρι της Κύμης και όσων υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της.

Επιπλέον, αυτό που έμεινε ανοιχτό, είναι αν το Ληλάντιο θα έρθει στη Χαλκίδα ή θα συνενωθεί με Ερέτρια και Βάθια. Πάντως ο Δήμαρχος Ληλαντίων, Χρήστος Καρυστινός ανέφερε κατά την ομιλία του, πως και στις δύο περιπτώσεις το Ληλάντιο θα ωφεληθεί, όπως και όλη η περιοχή. Στην πρώτη περίπτωση θα δημιουργηθεί ένας μεγάλος δυνατός μητροπολιτικός Δήμος και στη δεύτερη… δεν είναι κακό να υπάρξουν δύο μεγάλοι Δήμοι….

Σ’ ότι αφορά τους λοιπούς Δήμους δεν υπήρξε κάποια άλλη διαφωνία, αφού παρέμειναν στην πρόταση της ΤΕΔΚΕ, που είχε ψηφιστεί από πέρυσι. Άρα θα αναμένουμε τις αποφάσεις Κεντρικά για να δούμε αν τελικά η Εύβοια θα αποκτήσει 8 ή 9 Δήμους με τον Καλλικράτη ή θα μας κάνει την έκπληξη ο Ραγκούσης και θα μειώσει κατά πολύ τους συνενωμένους Δήμους στο νομό μας.

Η πρόταση

Συνένωση Δήμων: Ωρεών, Ιστιαίας, Αιδηψού, Αρτεμισίου και Κοινότητας Λιχάδας

Συνένωση Δήμων: Ελυμνίων, Κηρέως, Νηλέως

Συνένωση Δήμων: Μεσσαπίων, Διρφύων, Ν.Αρτάκης

Συνένωση Δήμων: Χαλκίδας, Ανθηδώνας, Αυλίδας

Συνένωση Δήμων: Ερέτριας – Αμαρυνθίων (το Ληλάντιο, δεν αποφασίστηκε αν θα πάει Χαλκίδα ή Ερέτρια)

Συνένωση Δήμων: Στυρέων, Καρύστου, Μαρμαρίου, Κοινότητα Καφηρέως.

Δήμος Σκύρου παραμένει ως έχει.

Και τα δύο σενάρια που έχουν μείνει ανοιχτά για την κεντρική Εύβοια είναι:

1. Συνένωση Δήμων: Κύμης, Κονιστρών, Αυλώνος, Ταμυνέων, Δυστίων

2. Συνένωση Δήμων: Κύμης, Κονιστρών, Αυλώνος

Και Συνένωση Δήμων: Ταμυνέων και Δυστίων

 
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Σχόλια

[3]
ΜΗΤΡΟΠΕΤΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (31/1/2010 10:24:53 μμ)
Πάλι μικροπολιντικάντικες σολωμόντιες λύσεις..! Με τόλμη και παρησσία θα πρέπει θεσμοθετημένα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να παίρνουν θέση, άσχετα άν συμφωνεί ο καθένας με αυτή. Δεν είναι προς όφελος αυτής της διοικητικής επανάστασης να χωρίζονται οι Δήμοι κατά πως βολεύουν κάποιους επαγγελματίες...Δημάρχους. Τον νέο θεσμό, κατά την άποψη μου, θα πρέπει να τον υπηρετήσουν νέα πρόσωπα, τα οποία δεν θα κουβαλάνε αρνητικά προσωπικά και ...άλλα,από το παρελθόν αλλά και κούραση και φθορά πολλών τετραετιών...!!
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΑΛΤΑΣ (1/2/2010 3:26:09 μμ)
Μεγαλύτερη βεβαίως σημασία για τους κατοίκους των νέων Δήμων που θα προκύψουν είναι κατά πόσο αυτοί( οι Δήμοι) με τις υπηρεσίες τους θα τους υπηρετούν και θα φροντίζουν να αναπτύσσουν τις υποδομές και θα εξασφαλίζουν ένα περιβάλλον που θα υπόσχεται καλύτερη ποιότητα της ζωής τους. Επομένως στο τιμόνι των Δήμων χρειάζονται άτομα με εμπειρία, γνώσεις και αποφασιστικότητα για σύγκρουση με τις υπάρχουσες παρωχημένες και ευτελείς λογικές ανάπτυξης πελατειακών σχέσεων. Οι πόροι και οι ξεκάθαρες αρμοδιότητες σε κάθε περίπτωση έχουν σημαντικότατο ειδικό βάρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ (7/2/2010 8:23:03 μμ)
νομιζω οτι σωστα συνενωνονται οι δημοι απο 1000 σε 370 αν δεν κανω οσο αφορα την συνενωση των δημων αλιβεριου κυμης δυστιων κλπ πιστευω οτι σωστο ειναι να γυνουν 2 δημοι
Σημείωση: Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων, και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη του EVIAPORTAL.GR. Σε κάθε περίπτωση όμως το EVIAPORTAL.GR διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας