Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr

Η επικοινωνία  επηρεάζει όλα όσα συμβαίνουν ανάμεσα στους ανθρώπους. Πρόκειται για τον σημαντικότερο παράγοντα που καθορίζει το τι είδους σχέσεις θα δημιουργήσει το άτομο με τον εαυτό του και με το περιβάλλον του και πως θα χειριστεί τη ζωή του.

Κυριότερος στόχος της επικοινωνίας είναι η ¨κατανόηση¨ που συμπεριλαμβάνει το λεκτικό και εξωλεκτικό μήνυμα που μεταδίδεται κάθε φορά.
Η εξωλεκτική επικοινωνία περιλαμβάνει τα φαινόμενα της επικοινωνίας που δεν είναι γλωσσικά και που α) τονίζουν ή β) αναιρούν τα γλωσσικά μηνύματα.
Παράδειγμα (α): Η σύζυγος λέει <<σε λατρεύω>> στο σύζυγο και η φωνή της είναι γλυκιά, έχει οπτική επαφή μαζί του και τον χαϊδεύει (τονίζει το γλωσσικό της μήνυμα). (β): Ο σύζυγος λέει <<δεν είμαι θυμωμένος>> και κτυπά το χέρι του στο τραπέζι, η φωνή του είναι δυνατή και το βλέμμα του άγριο (αναιρεί το γλωσσικό του μήνυμα).
Η μη λεκτική επικοινωνία εκφράζεται μέσω της οπτικής οδού (εκφραστικότητα ματιών), των κινήσεων του προσώπου (μορφασμοί), των χειρονομιών, της στάσης του σώματος και της συνολικής εμφάνισης.
Όλες οι μορφές επικοινωνίας (διαπροσωπική, γραπτή, επικοινωνία σε ομάδες, μέσω τέχνης, κ.α.) στηρίζονται σε τρία βασικά αξιώματα:
1ο Αξίωμα : << Δεν υπάρχει το  αδύνατο της μη επικοινωνίας>>.
Οι άνθρωποι επικοινωνούν ούτως ή άλλως γιατί, καθώς είναι θέμα ύπαρξης, δεν είναι δυνατή η κατάσταση της μη επικοινωνίας. Ακόμα και στις περιπτώσεις όπου ένα άτομο αρνείται να μεταδώσει ή να δεχτεί ένα μήνυμα, δε σημαίνει ότι δεν  επικοινωνεί εφόσον μεταδίδει εξωλεκτικά το μήνυμα "δε θέλω να επικοινωνήσω".
2ο Αξίωμα: << Το μήνυμα που στέλνει ο πομπός δεν είναι απαραίτητα το ίδιο με αυτό που λαμβάνει ο δέκτης>>.
Αυτό μπορεί, κυρίως, να οφείλεται είτε γιατί ο δέκτης αντιλαμβάνεται τα μηνύματα σύμφωνα με το δικό του σύστημα αξιών είτε γιατί δέκτης και πομπός χρησιμοποιούν διαφορετικούς κώδικες επικοινωνίας.
3ο Αξίωμα: << Η επικοινωνία έχει πολλά επίπεδα: λεκτικό, εξωλεκτικό, συναισθηματικό>>.
Για να είναι συνεπώς η επικοινωνία μας λειτουργική και υπεύθυνη χρειάζεται αυτά που σκέφτεται (σκέψη), αυτά που λέει (λόγος), αυτά που εκφράζει με τη 'γλώσσα του σώματος' του (κινήσεις, εκφράσεις προσώπου) και αυτά που αισθάνεται (έκφραση συναισθημάτων) ο πομπός του μηνύματος να συμφωνούν όσο το δυνατόν περισσότερο μεταξύ τους για να μπορέσει ο δέκτης να έχει μια συνολική και ξεκάθαρη εικόνα του μηνύματος.
Για παράδειγμα: Η σύζυγος σκέφτεται πόσο κουραστικό είναι να πηγαίνει πάντα ο ίδια τα παιδιά στο φροντιστήριο (σκέψη). Ταυτόχρονα λέει στο σύζυγο της: "είναι ευχαρίστηση μου να το κάνω, δεν μου είναι κόπος" (λόγος). Το πρόσωπο της εκείνη τη στιγμή έχει μια έκφραση δυσανασχέτησης (γλώσσα σώματος) και ταυτόχρονα νιώθει θυμό ή κούραση (συναίσθημα που εκφράζεται). Ο σύζυγος της έχει πάρει ένα αντιφατικό μήνυμα το οποίο δεν μπορεί να διαπραγματευτεί και να λύσει μαζί της. Έτσι το πιθανότερο είναι είτε να μην μιλήσουν  ειλικρινά για το πρόβλημα τους (συσσώρευση άλυτων θεμάτων) είτε να καταλήξουν σε καυγά με τη σύζυγο να νιώθει ακόμα περισσότερο αδικημένη και τον σύζυγο να νιώθει ακόμα περισσότερο μπερδεμένος (συσσώρευση αρνητικών συναισθημάτων).         
Ένας από τους λόγους που κάνει την επικοινωνία μας με τους άλλους προβληματική και κατά συνέπεια τις σχέσεις μας 'δύσκολες' είναι η συσσώρευση αρνητικών συναισθημάτων και σκέψεων που απειλούν επιπλέον και την ψυχική μας κατάσταση. Για να είναι αποτελεσματική η επικοινωνία μας χρειάζεται να γίνεται στο ¨εδώ και τώρα¨. Ο καθένας μας έχει την ευθύνη του εαυτού του για τις επιλογές του, τα μηνύματα που δέχεται, αυτά που δεν κατανοεί και δεν μπαίνει στη διαδικασία να ξεδιαλύνει, αυτά που μεταδίδει και δεν τα επεξηγεί.
Η ασάφεια των μηνυμάτων που δεχόμαστε ή μεταδίδουμε και η έλλειψη σαφούς διευκρίνησης, διεγείρουν συναισθήματα θυμού, ανησυχίας, ενοχών, φόβου, θλίψης, με αποτέλεσμα πολύ συχνά οι απορίες, οι αντιρρήσεις, οι διευκρινήσεις, να εκφράζονται σε λάθος χώρο και χρόνο, κατά συνέπεια να θεωρούνται ή να κρίνονται από το δέκτη αδικαιολόγητα και να κλιμακώνουν την αρνητική κατάσταση.
Παράδειγμα: "Διαφωνούσαμε  με τη σύζυγο μου για το που θα πάμε την Καθαρή Δευτέρα και αυτή θυμήθηκε να μου πει πόσο θυμωμένη είναι από πέρυσι (!) που πήγαμε στους γονείς μου (συσσώρευση συναισθήματος της). Θυμάμαι ότι έδειχνε να περνά καλά τότε και ποτέ δεν μου είπε ότι δεν ήθελε να πάμε! Ας το έλεγε τότε, τώρα τι μπορώ να κάνω για πέρυσι;;;;; (καθυστέρηση έκφρασης - αδυναμία λύσης). Καταλήξαμε να καυγαδίζουμε για θέματα του παρελθόντος και τελικά δεν αποφασίσαμε το που θα πάμε φέτος και ούτε και θέλουμε να πάμε κάπου μαζί (κλιμάκωση αρνητικής κατάστασης)!!!").   
Κατά την διάρκεια της επικοινωνίας δεν είναι πάντα δυνατό να παρατηρούνται οι μεμονωμένοι παράγοντες (λεκτικά - εξωλεκτικά μηνύματα). Συνήθως οι άνθρωποι συλλαμβάνουν μια συνολική εικόνα  του συνομιλητή. Αν σε αυτή την εικόνα συμπεριλαμβάνονται και κάποια εξωλεκτικά στοιχεία που συμφωνούν με τα λεκτικά, αν η ακρόαση είναι αντανακλαστική, αν δηλαδή ζητάμε διευκρινήσεις, και τα μηνύματα εκφράζονται στο σωστό χώρο και χρόνο, αναλαμβάνοντας ο καθένας τόση ευθύνη όση του αναλογεί και σεβόμενος την αξία της επικοινωνίας τότε η επικοινωνία  μπορεί να αποτελέσει το κύριο βήμα και ανεκτίμητο εφόδιο για ισορροπημένες, λειτουργικές και υγιείς σχέσεις.  


"Η Ενδοπροσωπική Επικοινωνία (επικοινωνία με τον εαυτό μας) αποτελεί βασική προϋπόθεση για να μπορούμε να επικοινωνούμε αποτελεσματικά με τους άλλους"   


Κατερίνα Κ. Μιχαηλίδου
Σύμβουλος - Ψυχοθεραπεύτρια
Ατόμων, Οικογενειών, Ομάδων
Μέλος της E.F.T.Α., ΕΛ.Ε.ΣΥ.Θ., E.A.C.-Ε.Ε.Σ., A.G.P.A.
Δέχεται Χαλκίδα και Αθήνα
Αβάντων 19, 34100
Τηλ: 22210 29386 / 24900
Δημοφιλή σήμερα

Παράπονα Λυκείου Αρτάκης για τους Σχολικούς Αγώνες

Παράπονα Λυκείου Αρτάκης για τους Σχολικούς Αγώνες

22/3/2019
Ο πρόεδρος του δεκαπενταμελούς συμβουλίου του Λυκείου Νέας Αρτάκης, Νικόλαος Βήττας, κάνει λόγο για παράπονα που έχουν για την συμπεριφορά και την απο...
Φιλανθρωπική συναυλία από την χορωδία CANTUS Χαλκίδας

Φιλανθρωπική συναυλία από την χορωδία CANTUS Χαλκίδας

22/3/2019
Την Δευτέρα 1 Απριλίου 2019 και ώρα 20:00 στο Δημοτικό Θέατρο Παπαδημητρίου Χαλκίδος θα πραγματοποιηθεί φιλανθρωπική συναυλία από την χορωδία CA...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας