Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Την άποψή του για όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το δήμο Κύμης-Αλιβερίου καταθέτει μέσω επιστολής του ο Τεχνολόγος Έργων Μπάμπης Γκαρούτσος.
Μπάμπης Γκαρούτσος
Μπάμπης Γκαρούτσος
Τι πρέπει να κάνουν οι δήμοι στις σωστά οργανωμένες κοινωνίες, το έτος 2017 δεν πρέπει να μιλάμε για μη πρόβλεψη τέτοιων φαινομένων.

Καλή η κριτική , αλλά με προτάσεις.

Το πάθημα, μάθημα.

Τον τελευταίο καιρό, λόγω μεγάλου όγκου χιονιού αποτέλεσμα πυκνών χιονοπτώσεων σφοδρότερων των τελευταίων 30 ετών , έπληξαν την πολυπαθούσα περιοχή της Κύμης. Το κακό θύμιζε τις πλημμύρες του 2009 ο καιρός δεν έδειξε έλεος.

Ήταν έκπληξη η χιονόπτωση;

Οι μετεωρολόγοι φώναζαν, χτυπούσαν καμπανάκι μια εβδομάδα πριν, βέβαια στην Ελλάδα οι δημοσκοπήσεις και ο καιρός πέφτουν πολλές φορές έξω, οι φορείς όμως δεν πρέπει να λαμβάνουν τις επισημάνσεις, σαν ρεαλιστής δημότης που δεν πήρε τα μέτρα του. Δεν μπορείς να παίζεις κορόνα / γράμματα , το αν όντως θα είναι τόσο οξυμένα τα καιρικά φαινόμενα, δεν σε έπιασαν στον ύπνο , όλοι ξέραμε ότι η "ΑΡΙΑΔΝΗ" θα έχει φαινόμενα με πολύ χιόνι και ασυνήθιστο ψύχος.

Τι πρέπει από εδώ και πέρα να τηρείτε ;

1. Μια ή δύο ημέρες πριν , πρέπει να συγκεντρώσεις ως φορέας διοίκησης όλο το προσωπικό του δήμου, να έχεις ένα πλάνο ή και δυο πλάνα εκτέλεσης - δράσης σε περίπτωση που γίνει κάτι το μη ελέγξιμο, οργάνωση από πριν δηλαδή για το μετά .

2. Οργάνωση με ομάδες εθελοντικής δράσης όπως π.χ η ομάδα "Καταράκτης της Οκτωνιάς" που έχει προσφέρει πολλά , οργανώνεις με συλλόγους και τοπικούς φορείς το πεδίο δράσεις, ζητάς από πριν εθελοντικές ομάδες κρούσης. 

3. Απομακρύνεις τις ευπαθείς ομάδες και τους μεγάλης ηλικίας ανθρώπους, σε κλιματιζόμενες αίθουσες, σε περιοχές που όπως φαίνεται δεν θα χτυπηθούν τόσο .

4. Όσοι ζούμε στην περιοχή ξέρουμε τις κόκκινες ζώνες , όταν χιονίζει πάντα περισσότερο πρόβλημα υπάρχει σε Τραχήλι, Μανίκια , Μακρυχώρι μια ζώνη Κονίστρες ως Ταμπάκικα δεύτερη ζώνη , Τρίτη ζώνη παραλία Κύμης -Κύμη – Οξύλιθος , τέταρτη ζώνη Βύταλα –Μετόχι. Σε ξεχωριστή κατηγορία εντάσεις την Οκτωνιά που πάντα ξέρεις ότι θα έχει πολύ περισσότερο χιόνι από άλλες περιοχές.

5. Χωρίζεις λοιπόν την περιοχή στα σημεία που πάντα έχεις όξυνση σε σχέση με τις άλλες περιοχές, σε ένα δήμο Κύμης – Αλιβερίου ουσιαστικά ξέρεις ότι ο λιγότερο από τον μισό δήμο θα έχει πρόβλημα, οπότε έρχεται ο δήμος να κάνει αίτημα από πριν σε Περιφέρεια και Υπουργείο, ώστε από οχήματανα είσαι σε ετοιμότητα από πριν. Βγάζεις ανακοίνωση για το τι πρόκειται να γίνει ώστε οι δημότες να είναι ενημερωμένοι. Έρχεσαι σε επαφή με όλους τους φορείς, ακόμα και με ιδιώτες που γνωρίζεις ότι έχουν δυνατότητα εκχιονισμού,την εμπειρία.

6. Στις κόκκινες ζώνες πας μια μέρα πριν, με προσωπικό και κατάλληλο εξοπλισμό , εξασφάλιση και στέγης στους υπαλλήλους, είτε στα δημοτικά κτήρια ή όπου ο δήμος κρίνει, σαν ψυχολογική τόνωση σε κάθε σημείο είναι κάποιος αντιδήμαρχος ή δημοτικός σύμβουλος να συντονίζει, αλλά και για ψυχολογική ένεση σε προσωπικό και δημότες.

7. Τους κεντρικούς δρόμους αλλά και το νοσοκομείο το έχεις σε πρώτο ρόλο, συνεργασία Δήμου – Υπουργείου – Περιφέρειας , ας πούμε και έναν μπασκετικό όρο παίρνεις την εσωτερική στην χιονόπτωση , τι εννοώ καλύτερα καθαρίζεις από μέσα προς τα έξω, διώχνεις εκτός ουσιαστικά το χιόνι παρά το αντίθετο δημιουργώντας όγκους χιονιού, που κάνουν δυσκολότερη την κατάσταση. 8. Πολλοί που δεν έχουν σχέση με φτυάρι, τσάπα είπαν να πάρουν οι δημότες το φτυάρι, με ψύχος λοιπόν όγκο χιονιού και παγωνιά δεν είναι εφικτό τόσο αυτό, με Νοσοκομείο κλειστό πολλοί οι κίνδυνοι για κάτι τέτοιο, τσάπισμα και μετά φτυάρισμα θέλει το χιόνι κάτω από πιο ήρεμες συνθήκες, αυτό για τους φωστήρες, που πάντα έχουν άποψη αλλά το φτυάρι με την τσάπα δεν μπορούν να ξεχωρίσουν αν τα δουν μαζί.

9. Αν παίρνουμε αυτά τα μέτρα, δεν πειράζει ας πέσουν έξω οι μετεωρολόγοι ο δημότης θα νοιώθει και θα έχει ασφάλεια. Η πρώτη χιονόπτωση είχε αρκετή ώρα διαφορά από την δεύτερη , οπότε υπήρχε χρόνος καθαρισμού του κεντρικού άξονα ακόμα και τώρα που ουσιαστικά ο καιρός έπιασε τους φορείς στον ύπνο.

Δεν είναι όμορφη η κριτική χωρίς προτάσεις, δεν θα έκανα ποτέ κριτική χωρίς να έχω μια πρόταση , η κριτική γίνετε για βελτίωση και όχι για πολιτική του λαϊκισμού.

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο καιρός ήταν παράξενος και η περιοχή μας δεν έχει μάθει σε τέτοια φαινόμενα, ήταν όμως αναμενόμενα σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν λέει κανείς ότι οι φορείς δεν ήθελαν να δώσουν το 110% των δυνάμεων τους, απλά δεν ήταν από πριν σε ετοιμότητα διότι ίσως δεν πίστευαν την καταστροφολογία των μετεωρολόγων, αλλά καμιά φορά η επιστήμη πηγάζει από γνώση και η γνώση δεν πρέπει να αμφισβητείτε.

Θα ήθελα να δω όλους τους φορείς, αντιπολίτευση – συμπολίτευση του Δήμου και της Περιφέρειας, να ενωθούν να κάνουν ουσιαστικές προτάσεις όχι μικροπολιτική , στα επόμενα συμβούλια όλοι μαζί ενωμένοι να βρουν λύση, να καταθέσουν προτάσεις ουσίας, ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω, ότι έγινε δεν μπορούμε να το διαγράψουμε μπορούμε όμως να το αντιμετωπίσουμε στο μέλλον, με ένωση όλων με αγάπη για τον όμορφο τόπο μας, με ουσία και διεκδίκηση ενός καλύτερου αύριο με πρώτο παράγοντα των άνθρωπο.

Ας επικρατήσει η ενότητα, η λογική η σύνεση όχι οι μικρότητες όχι η ψηφοθηρία σαν μπαλάκι τον απλό δημότη τον άνθρωπο, θα πρέπει όλοι να αφήσουν την πολιτική αντιπαλότητα και να γίνουν έστω για λίγο ένα μια μάζα, που θα προτείνει τρόπους αντιμετώπισης, γιατί είμαστε Έλληνες και μόνο.Δημοφιλή σήμερα

To 1ο «Chalkida Street Food Festival» είναι γεγονός!

To 1ο «Chalkida Street Food Festival» είναι γεγονός!

19/2/2019
Η μεγαλύτερη γιορτή φαγητού έρχεται για πρώτη φορά στην πόλη της Χαλκίδας από την Παρασκευή 3 έως και την Κυριακή 5 Μαΐου 2019 μπροστά στο Κόκκινο...
Επιδείνωση του καιρού με ψύχος και χιόνια στην Εύβοια από το Σάββατο

Επιδείνωση του καιρού με ψύχος και χιόνια στην Εύβοια από το Σάββατο

19/2/2019
Σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία νέο κύμα κακοκαιρίας, με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας θα επικρατήσει το Σα...
Κόπηκε στα δύο το χωριό Μακρυχώρι του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου

Κόπηκε στα δύο το χωριό Μακρυχώρι του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου

18/2/2019
Διακοπή κυκλοφορίας στο δρόμο Μακρυχωρίου-Μανίκια για λόγους ασφαλείας....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Σχόλια

[3]
Ηλίας Κούτρας (16/1/2017 6:49:22 πμ)
Εγω αν και ψήφιζα ΚΚΕ θα σε ψηφίσω το αξίζεις
Ελενη Αυλωνάρι (22/1/2017 11:11:13 πμ)
Δημοτικός σύμβουλος ή υποψηφιος Βουλευτής θα είστε...η Ασημίνα πάει για υποψήφια δήμαρχος?
Γιωργος ο σωστός στην σκέψη (24/1/2017 4:15:35 πμ)
Για δήμαρχος Παπαναστασίου-Σπανός για δήμαρχος -Μπακογιάννης για δήμαρχος Αθηναίων , Γκαρούτσος μάλλον για Παπαναστασίου πλεύση κυρία Ελένη εσείς γιατί πάτε? Ρωτάτε γιατί?
Σημείωση: Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων, και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη του EVIAPORTAL.GR. Σε κάθε περίπτωση όμως το EVIAPORTAL.GR διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας