Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Δημοσιεύτηκε η αρχιτεκτονική μελέτη για την αποκατάσταση και ανάδειξη της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας.
Το αρχιτεκτονικό σχέδιο ανάπλασης της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας
Το αρχιτεκτονικό σχέδιο ανάπλασης της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας
Μία ανοιχτή πληγή στο κέντρο της πόλης της Χαλκίδας φαίνεται να κλείνει οριστικά με την ολοκλήρωση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την αποκατάσταση του κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας.

Δημοτική Αγορά Χαλκίδας, σήριαλ .... με ευτυχισμένο τέλος

Πέρασαν χρόνια με την Δημοτική Αγορά, στο κέντρο της πόλης της Χαλκίδας, να αποτελεί εστία μόλυνσης, κίνδυνο για τους περαστικούς, τους περιοίκους και εικόνα ντροπής για ντόπιους και επισκέπτες. Αρκετοί οι Δήμαρχοι που ασχολήθηκαν αλλά δεν μπόρεσαν να βρουν λύση μέσα σε διαφορετικές προτάσεις, φωνές και αντεγκλήσεις.

Αρκετοί ήταν αυτοί που ζητούσαν την κατεδάφιση του παλαιού κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς, ενώ παράλληλα υπήρχαν και αυτοί που ζητούσαν την διατήρηση και αποκατάσταση της. Την λύση τελικά έδωσε το ΚΣΝΜ και η δημοτική αρχή με τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που προκήρυξε.

Ευτυχώς, επικράτησε η λύση της διατήρησης και αποκατάστασης του υπάρχοντος κτιρίου και έτσι η Χαλκίδα σύντομα θα αποκτήσει ένα κτίριο κόσμημα διατηρώντας παράλληλα την ιστορική μνήμη και τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της παλιάς Αγοράς.


Το κεντρικό κτίριο (πρόσοψη) της Δημοτικής Αγοράς, κατασκευής του 1935 από τον μηχανικό Σ. Κυδωνιάτη, κρίθηκε νεώτερο μνημείο από ΚΑΣ και ΚΣΝΜ και θα διατηρηθεί.

Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός

Μέσα από 17 μελετητικές προτάσεις, που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την αποκατάσταση, ανάδειξη, ανάπτυξη και λειτουργική επανένταξη της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας, καθώς και την ανάπλαση των επιφανειών της γειτνιάζουσας πλατείας αγοράς, αναδείχθηκε η μελέτη στην οποία κατακυρώνεται οριστικά το πρώτο βραβείο.

Η απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων προέβλεπε την διατήρηση και αποκατάσταση του κεντρικού (και νεώτερου) κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς, ενώ το παλαιότερο τμήμα της με την κεραμοσκεπή δεν κρίθηκε διατηρητέο και ο μόνος περιορισμός είναι η διατήρηση του περιγράμματος, του όγκου και των αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών του παλαιού.


Στην γωνία της Ελευθερίου Βενιζέλου με την Αρεθούσης (όπως φαίνεται στην φωτογραφία) προβλέπεται να λειτουργήσει Δημοτικό ΚΕΠ.

Θερινό Σινεμά


Το αρχιτεκτονικό σχέδιο περιλαμβάνει και μία έκπληξη καθώς εμφανίζεται θερινό σινεμά στην οροφή του κεντρικού κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς.

Η πλατεία


Στο έργο της αποκατάστασης του κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς εντάχθηκε και η ανάπλαση της πλατείας και έτσι με ένα έργο θα δοθεί λύση σε δύο από τα χρονίζοντα προβλήματα του κέντρου της Χαλκίδας αφού η πλατεία που είχε παραδοθεί στα πλαίσια του έργου του υπογείου πάρκινγκ βρίσκεται σε εξίσου κακή κατάσταση και με πολλά λειτουργικά προβλήματα.

Η ιστορία της Δημοτικής Αγοράς

Η α΄ φάση - απλού νεοκλασικού ρυθμού, σε σχήμα Π (επί των οδών Κριεζώτου-Αρεθούσης-Βενιζέλου), με οικοδομικό υλικό από τα κατεδαφισμένα τείχη της πόλης της Χαλκίδας ξεκίνησε το 1885 και ολοκληρώθηκε το 1887.

Το 1935 ξεκίνησε η β΄ φάση - ρυθμού μοντέρνου κινήματος Bauhaus με στοιχεία art nouveau και art deco, αντεστραμμένου σχήματος π,  αποτελεί ένα από τα πρώτα και λιγοστά δείγματα επώνυμης αρχιτεκτονικής. Κατασκευάστηκε κατόπιν αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, τον οποίο εκέρδισαν οι μηχανικοί Σόλων Κυδωνιάτης (ακαδημαϊκός και καθηγηγητής του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου) και Βαγιανός - με το ψευδώνυμο «Νεοέλληνες». Εφαρμόσθηκαν οι αρχές του μοντέρνου κινήματος Bauhaus με στοιχεία art nouveau και art deco (σιδεριές και φωτιστικά). Σ’ αυτήν εγκαινιάζεται με πρωτοποριακό τρόπο η χρήση του μπετόν αρμέ και των νέων τεχνολογιών στην Χαλκίδα (π.χ. εντυπωσιακό στέγαστρο).

Το μέλλον

Με τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό να έχει ολοκληρωθεί η Δημοτική Αρχή βρίσκεται ήδη στην φάση ολοκλήρωσης των απαραίτητων μελετών και προκειμένου να προχωρήσει το συντομότερο η δημοπράτηση και η κατασκευή του έργου.

Το στοίχημα τώρα για τον Χρήστο Παγώνη είναι το πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε να αναβαθμιστεί άμεσα το κέντρο της πόλης.Σχετικά άρθρα

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Σχόλια

[6]
ΠΑΥΛΟΙΤΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (4/2/2017 1:45:29 πμ)
Πουθενα δεν αναφερεται η χρηση της ως αγορας?? Μηπως περιμενουν οι παλαιοι ενοικιαστες με τα 8 - 12 ευρω το μηνα Να την λειτουργησουν ???
Τόνια Μάκρα (5/2/2017 4:03:16 πμ)
ολόκληρο άρθρο δεν αναφέρεται καθόλου το όνομα του αρχιτεκτονικού γραφείου που έλαβε το πρώτο βραβείο μήπως ξέρετε ποιό είναι ή δεν σας νοιάζει ?
Αμαλία Θεοχάρη (8/2/2017 3:35:47 πμ)
Κυρία Γιαννάκη είστε σίγουρη ότι η μελέτη προβλέπει κατεδάφιση? Γιατί δεν αληθεύει όπως ισχυρίζεστε ότι η απόφαση του ΚΣΝΜ προβλέπει κατεδάφιση.
Eviaportal.gr (10/2/2017 8:15:19 μμ)
κα. Θεοχάρη, έχετε δίκιο, το ΚΣΝΜ δεν προβλέπει την κατεδάφιση όπως λανθασμένα αναφέραμε αλλά στην ουσία την επιτρέπει αφού το τμήμα με την κεραμοσκεπή δεν κρίθηκε διατηρητέο παρά μόνο όσον αφορά τον όγκο και το περίγραμμα του.
Αλέξανδρος (12/9/2017 10:30:34 μμ)
από τον 2ο μήνα που έγιναν κάποια σχόλια... δεν άλλαξε κάτι. Αν αφορά και μόνο την Δημοτική αρχή να τρέξει διαδικασίες... το σχόλιο δικό σας αλλά ΔΕΝ φαίνεται πουθενά να υπάρχει θέληση για την αλλαγή του Εκτρώματος και της Δυσωδίας του συγκεκριμμένου Χώρου. Ντρέπομαι σαν Χαλκιδέος 40 χρόνια τώρα.
TAΚΙΣ (17/12/2017 2:24:20 μμ)
ΣΥΜΒΑΛΛΕΤΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ! ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΔΕΙΓΜΜΑΤΑ ΓΙΑ 3000... ΜΕΡΕΣ ΑΓΩΝΑ!
Σημείωση: Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων, και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη του EVIAPORTAL.GR. Σε κάθε περίπτωση όμως το EVIAPORTAL.GR διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας