Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr

Σε πρώτο πλάνο μπαίνει το κλείσιμο των χωματερών που έχουν μείνει εν ενεργεία στην Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, σύμφωνα με το σχεδιασμό του Υπουργείου και της Περιφέρειας.

Βέβαια, η Εύβοια πάσχει στη διαχείριση αποβλήτων και η απουσία ΧΥΤΑ επιδεινώνει την κατάσταση εις βάρος της υγείας πολιτών και περιβάλλοντος, όπως στην περιοχή της Καρυστίας.

Κατερίνα Διαμαντοπούλου, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας
Κατερίνα Διαμαντοπούλου, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας

Η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κα Κατερίνα Διαμαντοπούλου βρέθηκε χτες 9/2/2010 στο Υπουργείο Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης όπου συμμετείχε σε σύσκεψη υπό την προεδρία του Υφυπουργού Γεωργίου Ντόλιου, παρουσία στελεχών του Υπουργείου και του συμβούλου της ΥΠΕΚΑ Δρ. Ευάγγελο Τερζή.

Στη συνάντηση ο Υφυπουργός έθεσε ως προτεραιότητες το κλείσιμο όλων των ΧΑΔΑ και τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων που περιέχονται στους Περιφερειακούς Σχεδιασμούς. Συζητήθηκε ακόμα η άμεση θεσμοθέτηση του πλαισίου ορθολογικής διαχείρισης αδρανών υλικών ώστε τα έργα να ωριμάσουν και να υλοποιηθούν γρήγορα. Τέλος, θεσμοθετείται σύντομα το πλαίσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων.

Η κα Διαμαντοπούλου μετά τη συνάντηση έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αν και η υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) έχει μείνει χρονικά πολύ πίσω στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας υπάρχει και η πολιτική βούληση και η δυνατότητα να υπάρξει ταχεία πρόοδος. Στόχος είναι η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του θέματος και όχι αποσπασματικές λύσεις καθώς και το άμεσο κλείσιμο των υπόλοιπων ΧΑΔΑ. Απέναντι στην οικονομική κρίση και στα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια της μικροπολιτικής πάνω στα σκουπίδια. Κάθε χρονική υστέρηση ισοδυναμεί με απώλεια πόρων από το ΕΣΠΑ. Προχωράμε άμεσα στην υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ με αξιοποίηση των βέλτιστων τεχνικών και τεχνολογιών που είναι διαθέσιμες για μια ολοκληρωμένη και αειφόρο διαχείριση.»

Να επισημάνουμε ωστόσο, πως η Εύβοια πάσχει στη διαχείριση αποβλήτων και βέβαια, απουσιάζουν οι ΧΥΤΑ εν αντιθέση με τις παράνομες χωματερές που εξακολουθούν να υπάρχουν σε Δήμους. Ο σχεδιασμός του Υπουργείου εκτός απο το κλείσιμο των ΧΑΔΑ θα πρέπει να δώσει λύσεις στη διαχείριση των σκουπιδιών σε περιοχές όπως είναι η Καρυστία.
 

 
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας