Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Τη δική του άποψη αναφορικά με την έναρξη του προγράμματος «Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας» στα ΕΠΑΛ καταθέτει μέσω επιστολής του ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ακριώτης.
Γιώργος Ακριώτης
Γιώργος Ακριώτης
Ξεκινά η Α’ φάση του προγράμματος «Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας» στον νομό της Εύβοιας και συγκεκριμένα στο 1ο ΕΠΑΛ Χαλκίδος και το ΕΠΑΛ Αλιβέρι. Η κυβέρνηση και το ΥΠΠΕΘ πιστοί στις διακηρύξεις τους για στήριξη και αναβάθμιση της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σε σύντομό χρονικό διάστημα και έπειτα από παραγωγικό δημόσιο διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς  προχωρά ουσιαστικά στη φάση υλοποίησης του σχεδίου που στόχο έχει τη δημιουργία γέφυρας της  επαγγελματικής εκπαίδευσης με την απασχόληση, τη στήριξη των αποφοίτων των ΕΠΑΛ μετά την απόκτηση του πτυχίου τους και την αναβάθμιση των εκπαιδευτικών τους προσόντων. 

Για το «Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας» θέλω να υπογραμμίσω ότι μέριμνα μας είναι η ομαλή και ασφαλής είσοδος των αποφοίτων των ΕΠΑΛ στην αγορά εργασίας, με αμοιβή και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Σε αντίθεση  με τον νόμο του 2013 των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

• Κατοχυρώνονται τα δικαιώματα των μαθητευόμενων, οι οποίοι θα είναι αποκλειστικά ενήλικες, απόφοιτοι ΕΠΑΛ ή προηγούμενων τύπων σχολείων της ΤΕΕ. 
• Οι μαθητές θα υπάγονται ασφαλιστικά στο ΙΚΑ για το διάστημα της μαθητείας και ο χρόνος ασφάλισής τους είναι συντάξιµος. 
• Η αμοιβή για το διάστημα της μαθητείας θα είναι ίση με το 75% επί του κατωτάτου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. 
• Η λειτουργία της Τάξης Μαθητείας θα εποπτεύεται από εκπαιδευτικούς που θα ορίζονται από τον Σύλλογο Διδασκόντων του αρμόδιου ΕΠΑΛ.
• Ο κάθε μαθητευόμενος για να ξεκινήσει το πρόγραμμα μαθητείας πρέπει να έχει καταχωριστεί από τον εργοδότη στο σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας. 
• Οι απόφοιτοι του Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας λαμβάνουν Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

Στην πρώτη φάση αφορά 2.000 μαθητές σε επτά ειδικότητες και μέχρι στιγμής (σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ) έχουν δείξει ενδιαφέρον φορείς του ευρύτερου Δημοσίου τομέα (όπως δήμοι, νοσοκομεία, περιφέρειες), μεγάλες επιχειρήσεις (ξενοδοχειακές, ΔΕΗ, ΟΑΣΑ), αλλά και μικρότερες επιχειρήσεις (όπως ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, συνεργεία αυτοκινήτων κ.ο.κ.). 

Με την προώθηση ευρύτερων πολιτικών αλλά και επιμέρους αλλαγών, από το Γενάρη του 2015 μέχρι σήμερα μια νέα αρχή για τα ΕΠΑΛ γίνεται πραγματικότητα. Επιγραμματικά να αναφερθώ ότι με τον Νόμο 4325/15 επανασυστάθηκαν οι 50 κλάδοι – ειδικότητες και οι 2.413 οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών της ΤΕΕ (είχαν καταργηθεί με το ν. 4172/13), επαναλειτούργησαν στα ΕΠΑΛ οι κατηργημένες ειδικότητες των μαθητών/-τριών (στους τομείς υγείας-πρόνοιας, αισθητικής-κομμωτικής και εφαρμοσμένων τεχνών), καταργήθηκε η τράπεζα θεμάτων (αύξηση σχολικής αποτυχίας και διαρροή), διευρύνθηκε η δυνατότητα της πρόσβασης στα ΤΕΙ μέσω των ειδικών πανελλαδικών, αποκαταστάθηκε  η δυνατότητα των αποφοίτων να εισάγονται και σε σχολές και τμήματα των Πανεπιστημίων που είχε επίσης καταργηθεί το 2013 κ.ά. Γίνεται έκδηλο λοιπόν ότι μπήκε ένα τέλος στις ασκούμενες εκπαιδευτικές πολιτικές που έθεταν τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της ΤΕΕ σε δεύτερη μοίρα.Δημοφιλή σήμερα

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Δήμαρχος Κύμης Θεόδωρος Θεοδώρου

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Δήμαρχος Κύμης Θεόδωρος Θεοδώρου

20/3/2019
Πενθεί η Κύμη στο άκουσμα της θλιβερής είδησης του θανάτου πρώην Δημάρχου....
Ακτοπλοϊκή σύνδεση Δήμου Καρύστου με τις Κυκλάδες

Ακτοπλοϊκή σύνδεση Δήμου Καρύστου με τις Κυκλάδες

20/3/2019
Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας για την σύνδεση με τα νησιά των Κυκλάδων και την Κάρυστο....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας