Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Την άποψή της αναφορικά με την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Κάρυστο, καταθέτει μέσω επιστολής της η Βασιλική Βαρελά.
Αιολικά πάρκα
Αιολικά πάρκα
Θέλω να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις σχετικά με την εξαγορά συνειδήσεων πού επιχειρείται στην πολύπαθη Νότια Καρυστία, τα τελευταία χρόνια. 

Το βασικό επιχείρημα από πλευράς Δήμου Καρύστου και από όλους εκείνους που συμφωνούν με την εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών πάρκων στην περιοχή μας, είναι η οικονομική ενίσχυση κυρίως του Δήμου από αυτές τις εταιρίες αιολικών πάρκων. 

Διαδίδεται με κάθε τρόπο δε, ότι "οι εταιρίες αναγνωρίζουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Νότιας Καρυστίας" και ότι θα επιχορηγηθεί ο Δήμος με αρκετά χρήματα τα λεγόμενα αντισταθμιστικά οφέλη.

Βεβαίως δεν θα συζητήσω τις απόψεις των εταιριών για το ιδιοκτησιακό, καθόλου δεν με ενδιαφέρει η άποψή τους,υπάρχουν νόμοι ή θα έπρεπε να υπάρχουν για το ιδιοκτησιακό στη Νότια Καρυστία. 

Είναι όμως σίγουρο ότι "κάτι θα πάρουμε" απο τις εταιρίες γιατί προφανώς "πολλά θα χάσουμε".

Όταν ο πλούσιος κάνει "νταραβέρι" με τον φτωχό, όταν ο λύκος συναλλάσσεται με την Κοκκινοσκουφίτσα ,νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε ποιός είναι ο κερδισμένος. 

Λοιπόν ας βάλουμε στη ζυγαριά τα οφέλη και τις απώλειες αυτής της επένδυσης:

1) Τι θα πάρουμε: 

Ο Δήμος θα παίρνει κάποια χρήματα από τις εταιρίες αιολικών , σαν αντισταθμιστικά οφέλη λόγω των επιπτώσεων στο περιβάλλον από τα έργα εγκατάστασης των αιολικών πάρκων, μόνο βέβαια αν εκδίδεται απόφαση αρμόδιου υπουργού, αν οι συγκεκριμένες εταιρίες συνεχίσουν να υπάρχουν και αν ο ΑΔΜΗΕ μπορεί να πληρώνει στις εταιρίες τις συμφωνημένες εγγυημένες τιμές!

Ο ΑΔΜΗΕ πάλι πληρώνει τις εταιρίες απο τα χρήματα πού εισπράττει απο το τέλος υπέρ ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) που επιβαρύνει τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος των καταναλωτών! (τα συμπεράσματα δικά σας) Αυτά τα χρήματα θα τα διαχειρίζεται η εκάστοτε δημοτική αρχή είτε σωστά είτε άσχημα , είτε έντιμα είτε ανέντιμα ανάλογα με το ποιοί βρίσκονται στην εξουσία.

Οι πολίτες τού Δήμου Καρύστου θα έχουν έκπτωση στο τιμολόγιο τού ηλεκτρικού ρεύματος (με τις ίδιες προϋποθέσεις που αναφέραμε παραπάνω).

Επίσης θα υπάρξουν θέσεις εργασίας στη διάρκεια κατασκευής των έργων όπως και στη διάρκεια λειτουργίας των βιομηχανικών αιολικών πάρκων αλλά λίγες σε σχέση με τον άνεργο πληθυσμό της περιοχής.

2) Τι θα χάσουμε:
  • Την ομορφιά τού τόπου μας, τη βλάστηση, τούς περήφανους αετούς μας
  • Την επάρκεια σε νερό για άρδευση και οικιακή χρήση.Με τις φαραωνικές εκσκαφές και επιχώσεις είναι πολύ επικίνδυνο να χαθούν πηγές
  • Την υγεία μας, λόγω της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας όλων αυτών τών πυλώνων, υποσταθμών και καλωδίων μεταφοράς ρεύματος.
  • Τις περιουσίες πολλών από εμάς λόγω της δραματικής αύξησης των πυρκαγιών από την επέκταση των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων για τη μεταφορά του παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος.
Επίσης πολλοί νοικοκυραίοι θα χάσουν τις περιουσίες τους από την υποχρεωτική εγκατάσταση αιολικών πάρκων στις ιδιοκτησίες τους.

Είτε με γρήγορες αναγκαστικές απαλλοτριώσεις είτε επειδή από σκόπιμο "λάθος" χαρακτηρίστηκε ο βοσκότοπος που κατέχουν δασική έκταση.
  • Την σχετική σταθερότητα των εδαφών τής Όχης με δραματική αύξηση σε πλημμύρες λόγω της διάβρωσης του εδάφους αφού τεράστιες εκτάσεις βλάστησης θα χαθούν λόγω των έργων . Η σταθερότητα τού βουνού θα διαταραχτεί επίσης και λόγω των κατολισθήσεων πού θα προκύψουν απο τη διάνοιξη νέων δρόμων χωρίς πρόληψη για τεχνικά έργα στήριξης πρανών και αποστραγγιστικά έργα.
  • Τα παραδοσιακά επαγγέλματα της Νότιας Καρυστίας θα πληγούν ανεπανόρθωτα. Η μελισσοκομία, οι αγροτικές καλλιέργειες, η κτηνοτροφία δεν θα βρίσκουν τόπο να σταθούν.
  • Ο ήπιος ορεινός φυσιολατρικός τουρισμός που κάνει τώρα τα πρώτα βήματα του  θα εξαφανιστεί.
Το κυριότερο όλων ,από αυτά που ανέφερα παραπάνω, είναι ότι αυτή την επένδυση που καταλήγει σε φτηνό νταραβέρι, δεν την επέλεξαν οι πολίτες, ούτε ερωτήθηκαν ούτε τους δόθηκαν εναλλακτικές λύσεις οικονομικής ανάπτυξης.

Όμως και εμείς σαν πολίτες έχουμε τεράστια ευθύνη αφού αφήσαμε άλλους να αποφασίσουν για την τύχη του τόπου.

Εάν παραδώσουμε γη και ύδωρ έναντι κάποιων παροχών και επειδή αυτή είναι η εύκολη λύση, ας προσέξουμε γιατί μπορεί να απωλέσουμε ακόμη και αυτά τα 30 αργύρια της προδοσίας μας.

Μπορεί η παραπάνω φράση να σας φαίνεται σκληρή, όμως αντικατοπτρίζει τη ζοφερή πραγματικότητα που ζούμε σήμερα.Δημοφιλή σήμερα

Χρήστος Παγώνης και Γιάννης Μπάκας μαζί για τον Δήμο Χαλκιδέων

Χρήστος Παγώνης και Γιάννης Μπάκας μαζί για τον Δήμο Χαλκιδέων

15/2/2019
Δήλωση συμπόρευσης από κοινού ανακοίνωσαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι για τον Δήμο Χαλκιδέων Γιάννης Μπάκας και Χρήστος Παγώνης....
Συνεδρίασε η Επιτροπή για την κατάρτιση πρότασης έργων ΕΣΠΑ 2021-2027 για την Στερεά Ελλάδα

Συνεδρίασε η Επιτροπή για την κατάρτιση πρότασης έργων ΕΣΠΑ 2021-2027 για την Στερεά Ελλάδα

15/2/2019
Πραγματοποιήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2019 στη Λαμία η συνεδρίαση της...
Ημερίδα του ΤΕΕ Εύβοιας για το Κτηματολόγιο στην Σκύρο

Ημερίδα του ΤΕΕ Εύβοιας για το Κτηματολόγιο στην Σκύρο

15/2/2019
Το ΤΕΕ/Π.Τ.Ευβοίας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών και συναδέλφων μηχανικών, διοργανώνει την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019 ώρα 20:00 στην...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Σχόλια

[1]
Στέργιος (15/3/2017 1:54:50 πμ)
Δηλ. αν κατάλαβα καλά η αιολική ενέργεια είναι δαιμονοποιημένη για εσάς. Όμορφα, πολύ όμορφα... Οι άλλες μορφές παραγωγής ενέργειας δεν καταστρέφουν τον τόπο μας και την υγεία πολλών κατοίκων? (λιγνίτης - Πτολεμαίδα, Μεγαλόπολη, Αλιβέρι) ή δεν μας νοιάζει γιατί δεν είμαστε εμείς? Ή το πρόβλημα είναι μόνο το οικονομικό? Αλήθεια, σε όλη την Ευρώπη που είναι γεμάτη, έχετε ακούσει για πυρκαγιές? Τελικά η ημιμάθεια είναι πολύ χειρότερη από την αμάθεια, και μαζί με τις προκαταλήψεις είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ!!!!!
Σημείωση: Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων, και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη του EVIAPORTAL.GR. Σε κάθε περίπτωση όμως το EVIAPORTAL.GR διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας