Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Κορίνα Γιαννάκη
για το eviaportal.gr:
k.giannaki-@-eviaportal.gr
Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Μαρτίου η μία εκ των δύο δράσεων του Ειδικού Νηπιαγωγείου Χαλκίδας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down στις 21 Μαρτίου.
Με όραμα, στόχο και σκοπό η εκδήλωση του Ειδικού Νηπιαγωγείου Χαλκίδας για το σύνδρομο Down
Με όραμα, στόχο και σκοπό η εκδήλωση του Ειδικού Νηπιαγωγείου Χαλκίδας για το σύνδρομο Down
Σε μία ιδιαίτερη εκδήλωση που κράτησε κοντά δύο ώρες, οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν βίντεο και να ενημερωθούν σχετικά με το σύνδρομο Down.

Επίσης είχαν την ευκαιρία να δούνε τη μικρού μήκους ταινία «Άπλωσε το χέρι σου», μια τρυφερή ταινία μικρού μήκους με θέμα τη διαφορετικότητα και τον σχολικό αποκλεισμό, που δημιούργησαν οι μαθητές της Στ' τάξης του 7ου Δημοτικού Σχολείου Πρέβεζας, στα πλαίσια του 2ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού Ταινιών Μικρού Μήκους «Ένας πλανήτης… μια ευκαιρία».


Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδας κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος παίρνοντας το λόγο ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σε ένα από τα βίντεο σας το παιδί με σύνδρομο Down χαρακτηριζόταν ως θεϊκό δώρο. Και πράγματι έτσι είναι. Τίποτα από όσα έκανε ο Θεός δεν ήταν τέλειο. Ότι έφτιαξε, είδε απλά ότι ήταν καλό που είναι καλύτερο από το τέλειο. Όποιος λοιπόν βλέπει αυτά τα παιδιά συνειδητοποιεί αυτό που είναι η αλήθεια ότι δηλαδή η ομορφιά βρίσκεται μέσα στην ιδιαιτερότητα. Για αυτό ακριβώς το λόγο ο Θεός μας έχει κάνει όλους ξεχωριστούς με τη δική του ιδιαίτερη ομορφιά ο καθένας. Δεν πρέπει να κρύβουμε αυτά τα παιδιά αλλά να τα δείχνουμε στην κοινωνία. Να τα αγαπάμε και να τα σεβόμαστε. Άλλωστε λένε ότι ο πολιτισμός μιας κοινωνίας φαίνεται από τον τρόπο που συμπεριφέρεται στα άτομα με ιδιαίτερες ικανότητές. Και αυτά τα παιδιά έχουν χαμόγελο, έχουν ζωντάνια, δραστηριότητα.

Αυτό που γίνεται σήμερα εδώ είναι πολύ σημαντικό. Είναι πολύ σημαντική αυτή η πληροφόρηση. Σήμερα και εγώ ωφελήθηκα πολύ και είμαι βέβαιος ότι μπορώ να πάρω ακόμα περισσότερα από εσάς (σ.σ. εκπαιδευτικούς) και το έργο σας».


Έπειτα το λόγο πήρε ο Σταμάτης Πίττας Κοινωνικός Λειτουργός στο ΚΕ.Δ.Δ.Υ., ο οποίος δήλωσε: «Θέλουμε να βλέπουμε αυτά τα παιδιά ενεργά και προσπαθούμε να δείξουμε στους γονείς το όφελος τους, ότι δηλαδή μπορεί τώρα να το βλέπεις σαν εμπόδιο αλλά κοίτα και λίγο πιο πέρα. Τα παιδιά με σύνδρομο Down μπορούν να κάνουν πράγματα. Πρέπει να πείσουμε τους γονείς να συνεργαστούν μαζί μας γιατί αυτή είναι η λέξη κλειδί. Η συνεργασία.  Μόνο έτσι μπορούμε να φτάσουμε σε ένα σημείο και μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά παραπάνω. Δώστε σε αυτούς τους ανθρώπους την ευκαιρία να καταλάβουν το όφελός τους».

Εν συνεχεία το λόγο πήρε και η Αγγελική Φρατζεσκίδου, υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ευβοίας, ενώ ιδιαίτερη ήταν η στιγμή που το λόγο πήρε η Ιωάννα Λιάσκου, Αναπληρώτρια Νηπιαγωγός Ειδικής Αγωγής στο Ειδικό Νηπιαγωγείο Χαλκίδας, η οποία έχοντας αδερφό που έχει το σύνδρομο Down μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν όλα αυτά τα χρόνια από την κοινωνία αλλά και στον τομέα της εκπαίδευσης λόγω των ελάχιστων αριθμών σχολείων αλλά και την άπλετη αγάπη που έδωσαν στον αδερφό της όλα τα μέλη της οικογένειας καθώς και η ίδια η οποία είναι υπερήφανη για εκείνον.


Στη σύντομη λοιπόν τοποθέτησή της η Ιωάννα ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Η πολιτεία οφείλει να στέκεται αρωγός πρώτα στα άτομα και έπειτα στην εκπαίδευσή τους. Να ενισχύσει τις υπάρχουσες δομές αλλά και να φτιάξει καινούργιες. Πρέπει ακόμα να καταργηθεί η γραφειοκρατία αφού ένα παιδί με σύνδρομο Down γεννιέται με αυτό και πεθαίνει με αυτό. Δεν είναι αρρώστια που περνάει. Το μόνιμο άγχος των γονιών είναι τι θα γίνει όταν το παιδί τους φύγει από τη ζωή. Να δημιουργήσει δομές η κοινωνία και να φροντίσει αυτά τα παιδιά».

Τέλος, το λόγο έλαβε και η εκπαιδευτικός του Ειδικού Νηπιαγωγείου Χαλκίδας Ελένη Λουκοπούλου, η οποία σημείωσε χαρακτηριστικά: «Τα παιδιά είναι το μέλλον και είναι εκείνα που θα αλλάξουν τα στερεότυπα. Καθετί διαφορετικό μέσα σε μία τάξη είναι σημαντικό. Τα στερεότυπα που είναι βαθιά ριζωμένα μέσα στα άτομα θα πρέπει με να αλλάξουν  Όλες αυτές οι αντιλήψεις. Και το καλύτερο όχημα για αυτή την αλλαγή είναι η εκπαίδευση και τα παιδιά».

Η εκδήλωση έκλεισε με βίντεο από τη συνέντευξη του Πάμπλο Πινέδα, του πρώτου πτυχιούχου Πανεπιστημίου στην Ευρώπη με σύνδρομο Down, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «Χωρίς το σύνδρομο Down θα ήμουν ένας άνθρωπος χωρίς ουσία».

Οι δράσεις του Ειδικού Νηπιαγωγείου θα συνεχιστούν και αύριο Τρίτη 21 Μαρτίου, με μοίρασμα ενημερωτικού υλικού από το προσωπικό του σχολείου και τα παιδιά του 26ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας στην Αβάντων.



Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Photo Gallery


Αρχή της σελίδας