Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Θέμα και στο aftodioikisi.gr έγινε η κόντρα Δημάρχων του Νομού για τη συνένωση Δήμων στη Νοτιοκεντρική Εύβοια. Το ρεπορτάζ αναφέρει μεταξύ άλλων:  

Να σταματήσουν «να «παίζουν» με τόσο σοβαρά και καθοριστικά θέματα για το μέλλον του τόπου μας», καλεί με δήλωσή του τους συναδέλφους του δημάρχους Κονίστρων Δημήτρη Παπαναστασίου και Αυλώνος Δημήτρη Κατσούλη, ο δήμαρχος Κύμης Δημήτρης Θωμάς. «Οι τοπικές κοινωνίες πλέον τους έχουν ξεπεράσει και έχουν βγει μπροστά! Ο μόνος δρόμος που τους απομένει είναι να ταυτιστούν και αυτοί με την θέληση του κόσμου και να συμπορευθούν μαζί του», λέει χαρακτηριστικά.

Η φραστική επίθεση του δημάρχου Κύμης αφορά την πρόταση των δύο δημάρχων να συνενωθεί η περιοχή από την Κύμη έως το Αλιβέρι (άρα και οι συγκεκριμένοι δύο μεγάλοι δήμοι της περιοχής), εξέλιξη με την οποία διαφωνεί ο κ. Θωμάς. Παράλληλα ο δήμαρχος Κύμης ασκεί κριτική και σε «ορισμένους κύκλους και μεμονωμένα πρόσωπα» τα οποία δεν κατονομάζει που τάσσονται υπέρ της άποψης των κυρίων Παπαναστασίου και Κατσούλη.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Κύμης τα μέχρι τώρα δεδομένα έχουν ως εξής:

-Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ταμυναίων που έγινε την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010, το Δ.Σ με συντριπτική πλειοψηφία (μόνο με μια ψήφο κατά) τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας δύο χωριστών Δήμων για την περιοχή. Με τον διευρυμένο Δήμο Ταμυναίων να αποτελείται από τους Δήμους : Ταμυναίων – Δυστίων και Αυλώνος.

-Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αυλώνος από τις 29 Σεπτεμβρίου 2008 – υιοθετώντας πρόταση του Δημάρχου του- έχει αποφασίσει τη συνένωση του Δήμου Αυλώνος με το Δήμο Δυστίων, και εναλλακτικά τη συνένωση του Δήμου Αυλώνος με τους Δήμους Δυστίων και Ταμυναίων.

- Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κύμης έχει ταχθεί εξ’ αρχής ενάντια στην δημιουργία ενός γιγαντιαίου Δήμου από την Κύμη μέχρι το Αλιβέρι. Σε δύο πολυπληθείς συγκεντρώσεις ( Σεπτέμβριος 2008 και Δεκέμβριος 2009), στις οποίες συμμετείχαν Βουλευτές, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, της Εκκλησίας και φορέων του Νομού, καθώς και κάτοικοι – φορείς της ευρύτερης περιοχής, εκδόθηκαν κοινά ψηφίσματα για την δημιουργία δύο ξεχωριστών Δήμων Κύμης και Αλιβερίου.

- Σε ανοιχτή συγκέντρωση – συζήτηση που διοργάνωσαν φορείς και κάτοικοι του Δήμου Κονιστρών τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010 στο Άνω Κουρούνι εκδόθηκε ψήφισμα με το οποίο εκφράζεται η βούληση τους για την συνένωση του Δήμου Κονιστρών και Κύμης σε ξεχωριστό Δήμο. Αποκλείοντας κατηγορηματικά τη συνένωση της περιοχής με το Αλιβέρι.

- Τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Δυστίων και Κονιστρών δεν έχουν έως τώρα εκφράσει άποψη για το συγκεκριμένο θέμα.

- Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού (Τ.Ε.Δ.Κ Εύβοιας) τρεις φορές έχει αποφασίσει ομόφωνα για τη δημιουργία δύο ξεχωριστών δήμων στην περιοχή. Της Κύμης και του Αλιβερίου.

- Η Ιερά Μητρόπολη Καρυστίας και Σκύρου έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα υπέρ της δημιουργίας δύο ξεχωριστών Δήμων Κύμης και Ταμυναίων. «Η κοινωνική συνοχή και η ευημερία ενός τόπου είναι υπόθεση που αφορά και την Εκκλησία μια και αυτή αποτελεί έναν από τους βασικούς θεσμούς της κοινωνίας», υποστηρίζει ο δήμαρχος Κύμης. Ωστόσο, σε πρόσφατη απόφασή της η ΤΕΔΚ Εύβοιας είναι ασκήσει κριτική στον Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου για την παρέμβασή του (διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ κάνοντας κλικ εδώ: http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=5775)

Κατά τον κ. Θωμά ο δήμος που θα δημιουργηθεί αν συνενωθούν Κύμη και Αλιβέρι θα έχει πληθυσμό 33.000 κατοίκων και έκταση 800.000 στρεμμάτων, θα αποτελείται από 47 Τοπικά Διαμερίσματα εκ των 156 που έχει ολόκληρη η Εύβοια και 111 οικισμούς από τους 406 που έχει ολόκληρος ο νομός, τα δύο άκρα του θα απέχουν μεταξύ τους περισσότερο από 100 χιλιόμετρα, ενώ «λόγω της γεωμορφολογίας της περιοχής θα είναι αδύνατο να λειτουργήσει προς όφελος του πολίτη αφού το κριτήριο της προσβασιμότητας – εγγύτητας είναι φανερό ότι δεν θα υφίσταται.»
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Σχόλια

[3]
ΝΤΕΒΕΡΙΚΟΣ (22/2/2010 12:50:36 μμ)
Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΙΒΕΡΙ ΕΩΣ ΤΗΝ ΚΥΜΗ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΗΝ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΛΑΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΟΥΛ (23/2/2010 10:58:04 μμ)
ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΌΛΩΝ ΜΑΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΥΜΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΟΧΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ? ΑΣ ΣΚΕΦΤΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΠΟΥ ΔΙΑΤΡΕΧΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ Η ΠΡΟΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΤΟΥ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΑΣ ΑΦΗΣΕΙ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΑΣΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΑΝ ΛΕΞΗ ΓΙΑΤΙ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΛΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΥΜΗΣ ΜΟΝΟ ΕΡΕΙΠΙΑ ΚΑΙ ΗΜΙΤΕΛΕΣ ΕΡΓΑ ΙΣΩΣ ΘΕΛΕΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΔΗΜΟ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΨΥΧΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΑΝ ΕΒΓΑΙΝΕ ΝΑ ΚΑΤΕΣΤΡΕΦ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΜΑΓΑΛΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟ. ΚΑΝΕΙ ΣΑΝ ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΦΤΟΣ ΔΕΝ ΧΤΙΖΕΙ ΟΥΤΕ ΑΝΟΓΙΑ ΟΥΤΕ ΚΑΤΟΓΙΑ
Π. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (23/2/2010 11:00:04 μμ)
ELEOS MAS ZALISE O THOMAS AS PAEI OPOU THELEI O DIMOS STA XERIA TOY NA MIN PAEI MONO
Σημείωση: Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων, και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη του EVIAPORTAL.GR. Σε κάθε περίπτωση όμως το EVIAPORTAL.GR διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας