Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ερώτηση απευθυνόμενη στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου με θέμα «Πιστοποιητικό επαγγελματικής ικανότητας οδηγών και συνοδών του ΥΠ.Α.Α.Τ.»που συνυπογράφεται από 8 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε ο Γιώργος Ακριώτης.
Γιώργος Ακριώτης
Γιώργος Ακριώτης
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και το Υπουργείο  Οικονομίας & Οικονομικών, εναρμονίζοντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία με την εθνική, εξέδωσαν την αριθμ.: 314754/16-09-2009 Κοινή Υπουργική Απόφαση (Φ.Ε.Κ. 2025/τ’Β/2009), η οποία καθορίζει τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών σε όλους τους οδηγούς οχημάτων που μεταφέρουν παραγωγικά ζώα.

Σύμφωνα με την παραπάνω Κ.Υ.Α., θεωρείται απαραίτητη η λήψη των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή των Κανονισμών (ΕΚ) του Συμβουλίου αριθμ. 1255/1997 και αριθμ. 1/2005 «για την προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά και τις συναφείς δραστηριότητες και για την τροποποίηση των Οδηγιών 64/432/ΕΟΚ και 93/119/ΕΟΚ και του Κανονισμού 1255/1997».

Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 8 της προαναφερόμενης Κ.Υ.Α., προβλέπεται η διαδικασία για την κατάρτιση των ενδιαφερομένων μεταφορέων και για την έκδοση πιστοποιητικού επαγγελµατικής ικανότητας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και πιο συγκεκριμένα από την τότε Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και νυν Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής.

Βάσει του άρθρου 8 η Διεύθυνση Προστασίας των Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής του ΥΠ.Α.Α.Τ., παρέχει στο προσωπικό των μεταφορέων και των κέντρων συγκέντρωσης κατάρτιση με τη διεξαγωγή μαθημάτων, η οποία καλύπτει το περιεχόμενο του Παραρτήματος IV για τα ζώα ερυθρού και λευκού κρέατος, του Κανονισμού 1/2005, καθώς και τη διεξαγωγή γραπτών εξετάσεων των συμμετεχόντων στα εν λόγω μαθήματα. Οι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να συμμετάσχουν στην ανωτέρω περιγραφόμενη διαδικασία, υποβάλλουν αίτηση στο αρμόδιο τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας, στα διοικητικά όρια της οποίας έχουν την έδρα της δραστηριότητάς τους. 

Στη συνέχεια, και εφόσον οι συμμετέχοντες ολοκληρώσουν με  επιτυχία τις εξετάσεις, η Διεύθυνση Προστασίας των Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών του ΥΠΑΑΤ εκδίδει το πιστοποιητικό επαγγελµατικής ικανότητας, στο όνοµα του οδηγού ή του συνοδηγού σύµφωνα µε το υπόδειγμα του παραρτήματος ΙΙΙ, κεφάλαιο ΙΙΙ. του Κανονισµού 1/2005.

Έπειτα από αναφορά επιχείρησης που δραστηριοποιείται στο χώρο του Κρέατος και κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με την αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠ.Α.Α.Τ., διαπιστώθηκε ότι η προβλεπόμενη διενέργεια εκπαιδευτικών σεμιναρίων κατάρτισης και εξετάσεων πραγματοποιήθηκε για τελευταία φορά πριν από 3 χρόνια και στο διάστημα αυτό συσσωρεύτηκαν περίπου 400 αιτήσεις ενδιαφερομένων από ολόκληρη την Ελλάδα. Μάλιστα, στο προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο κατάρτισης και εξεταστική διαδικασία για την απονομή του Πιστοποιητικού σε 40 μόνο συμμετέχοντες από το σύνολο των περίπου 400. Η μεγάλη αυτή αναμονή αποδόθηκε στην ελλιπή στελέχωση της συγκεκριμένης υπηρεσίας αλλά και στην επιπλέον χρέωση των υπαρχόντων υπαλλήλων με πολλαπλά αντικείμενα. 

Λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω οδηγίες,  και δεδομένου ότι η πιστοποίηση ικανότητας και κατάρτισης των οδηγών είναι προϋπόθεση για την εύρυθμη και νομότυπη λειτουργία των σχετικών επιχειρήσεων καθώς και υψίστης σημασίας για την υγεία του ζώου και ως εκ τούτου της υγείας του καταναλωτή, 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Με ποιό τρόπο προτίθεται το Υπουργείο να ενισχύσει το σχετικό τμήμα ώστε αφενός να αντιμετωπιστεί άμεσα ο όγκος των συσσωρευμένων αιτήσεων και αφετέρου οι επόμενες αιτήσεις για πιστοποίηση να εξετάζονται σε εύλογο χρονικό διάστημα; 
2. Διερευνά το Υπουργείο τη δυνατότητα ενός ετήσιου προγραμματισμού τακτικών σεμιναρίων – εξετάσεων, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν σαφή εικόνα για τον χρόνο εξέτασης της αίτησής τους; 

Οι ερωτώντες Βουλευτές:

Ακριώτης Γιώργος
Αντωνίου Χρήστος
Ιγγλέζη Αικατερίνη
Καφαντάρη Χαρά
Λιβανίου Ζωή
Μουμουλίδης Θεμιστοκλής
Παυλίδης ΚωνσταντίνοςΔημοφιλή σήμερα

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Δήμαρχος Κύμης Θεόδωρος Θεοδώρου

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Δήμαρχος Κύμης Θεόδωρος Θεοδώρου

20/3/2019
Πενθεί η Κύμη στο άκουσμα της θλιβερής είδησης του θανάτου πρώην Δημάρχου....
Ακτοπλοϊκή σύνδεση Δήμου Καρύστου με τις Κυκλάδες

Ακτοπλοϊκή σύνδεση Δήμου Καρύστου με τις Κυκλάδες

20/3/2019
Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας για την σύνδεση με τα νησιά των Κυκλάδων και την Κάρυστο....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας