Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Εγκαινιάστηκε παρουσία τοπικών, θρησκευτικών, στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών καθώς και αρκετών πολιτών, την Τετάρτη 19 Απριλίου, η Δημοτική Πινακοθήκη Χαλκίδας, η οποία στεγάζεται στο ανακαινισμένο κτίριο του ΑΣΑΧ.
Ο Χρήστος Παγώνης μαζί με τον Μητροπολίτη Χαλκίδας, το Δημήτρη Αναγνωστάκη και τη Χαρίκλεια Μυταρά, κόβουν την κορδέλα στη Δημοτική Πινακοθήκη
Ο Χρήστος Παγώνης μαζί με τον Μητροπολίτη Χαλκίδας, το Δημήτρη Αναγνωστάκη και τη Χαρίκλεια Μυταρά, κόβουν την κορδέλα στη Δημοτική Πινακοθήκη
Αρχικά πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη δέηση από το Μητροπολίτη Χαλκίδας κ.κ. Χρυσόστομο, ο οποίος με το πέρας της δέησης και αναφερόμενος στα εγκαίνια της Πινακοθήκης είπε χαρακτηριστικά: «Χαιρόμαστε που καταφέραμε σήμερα να εγκαινιάσουμε αυτό το κτίριο που ομορφαίνει την είσοδο της πόλης μας. Κάθετι καινούργιο πρέπει να το αφιερώνουμε στο Θεό, ώστε αυτό που εγκαινιάζεται να έχει ζω, δύναμη και φως. Τα δημόσια έργα δεν αξιολογούνται, όχι τόσο από όλους, αλλά από τους περισσότερους. Για αυτό βλέπουμε πολλά δημόσια έργα να έχουν υποστεί βανδαλισμούς.  Όμως αυτό είναι υπόθεση της παιδείας μας για αυτό πρέπει να μάθουμε έναν άνθρωπο από την παιδική του ηλικία ότι ανήκει στην κοινωνία. Η φώτιση του Θεού είναι απαραίτητη ώστε κάθε ημέρα να κάνουμε πράγματα ώστε να προάγεται ο πολιτισμός.


Εμείς, δεν είμαστε άνθρωποι μόνο των ευχολογίων. Χρειάζεται σαφέστατα και το ανθρώπινο φιλότιμο ώστε να μπορεί να προσφερθεί οτιδήποτε καλό στο κοινωνικό σύνολο. Ευχόμαστε λοιπόν αττό το κτίριο να είναι πάντα φωτισμένο. Όχι μόνο υλικά αλλά να εκπέμπει και το φως της παράδοσης και του πολιτισμού μας».


Έπειτα το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης, ο οποίος ανακοίνωσε και επίσημα ότι στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο θα κάνει πρόταση η Πινακοθήκη να φέρει το όνομα του Δημήτρη Μυταρά, προς τιμήν του μεγάλου Χαλκιδέου ζωγράφου, ενώ σύντομα θα συζητηθεί και με την οικογένεια του ζωγράφου η δημιουργία του Μουσείου Δημήτρη Μυταρά.


Στην ομιλία του ο Χρήστος Παγώνης, αφού αναφέρθηκε στην ιστορία των βιομηχανικών κτιρίων ΑΣΑΧ και του Αλευρόμυλου Δήμητρα στη Χαλκίδα, είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να εγκαινιάσουμε τη Δημοτική Πινακοθήκη η οποία φιλοξενείται σε ένα κτίριο όπου κάθε πέτρα και κάθε τοίχος του μαρτυρά την ιστορία του. Σε αυτό το κτίριο ο καθένας μπορεί να διακρίνει την αρχιτεκτονική του ενώ ο δήμος Χαλκιδέων σήμερα είναι περισσότερο πλούσιος σε πολιτιστικό επίπεδο, αφού κατάφερε να διασώσει ένα σημαντικό κτίριο της πόλης μας.  Για το Δήμο Χαλκιδέων τα βιομηχανικά κτίρια προσεγγίζονται ως ιστορικά και αποτελούν στοιχεία της ταυτότητας μας και μας καλούν να αξιοποιήσουμε το παρελθόν μας προσφέροντας μας πολλαπλά οφέλη.  Η ανάδειξη της βιομηχανικής μας κληρονομιάς στοχεύει στην πολιτιστική πολιτική του δήμου για μία αυθεντικότητα που συνδέεται με τον πολιτισμό και την ιστορία μας.


Και σήμερα που εγκαινιάζεται και η συλλογή του Δημήτρη Μυταρά, σας ανακοινώνω επίσημα ότι στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο θα κάνω πρόταση η Πινακοθήκη να ονομαστεί  Πινακοθήκη Δήμου Χαλκιδέων «Δημήτρη Μυταρά»  που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή. Ακόμα στο επόμενο χρονικό διάστημα ο δήμος Χαλκιδέων θα συζητήσει με την οικογένεια του Δημήτρη Μυταρά τη δημιουργία μουσείου, ο οποίος Δημήτρης Μυταράς τίμησε την ιστορία και τον πολιτισμό αυτού του τόπου».


Τέλος το λόγο πήρε ο Κωνσταντίνος Παπαχρήστος, επιμελητής της έκθεσης δήλωσε: «Ο Δημήτρης Μυταράς, δημιουργώντας τα έργα για το ημερολόγιο της ΑΓΕΤ Ηρακλής του 1973, δεν παρουσιάζει απλά εικόνες της πατρίδας του, αλλά τα προσωπικά του βιώματα, τις μνήμες και τις αναμνήσεις του. Η ζωγραφική του, λιτή και ανθρώπινη, θα προσφέρει στους επισκέπτες όχι μόνο τη χαρά της αναγνώρισης γνώριμων τόπων, αλλά και την απόλαυση της τέχνης ενός σπουδαίου Έλληνα ζωγράφου.  Τα έργα αυτά εντάσσονται στην τέχνη της τοπιογραφίας η οποία δεν ήταν το «φόρτε» του παρ όλα αυτά όμως όπως θα δείτε είναι πολύ όμορφα πράγμα που δείχνει τη σπουδαιότητα αυτού του ζωγράφου παρότι δεν ήταν ο τομέας του».


Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ακριώτης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Μπαντούνας, Γιώργος Μπουραντάς, Μιχάλης Κεράτσας, Κώστας Τσάμαρης, Κατερίνα Κυριάκου-Καλαμιώτη, Αντώνης Πατέλης, Σωτήρης Γεωργίου, Γιώργος Γιαννούκος, ο Δημήτρης Παπαποστόλου, ο Πρόεδρος της ΔΑΕΠΕΧ Γιώργος Ψύχας, η τοπική σύμβουλος Ευαγγελία Κούτρα, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Χαλκίδας Παναγιώτης Καράβας, η Προϊσταμένη  της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πάρη Καλαμάρα, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών Αριστείδης Αράπογλου, ο τοπικός σύμβουλος Γιάννης Πανταζής, ο τέως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος, ο Δημήτρης Τούσης κ.α.


Με το πέρας των ομιλιών έγιναν και τα εγκαίνια της Πινακοθήκης με το Χρήστο Παγώνη να κόβει την κορδέλα και οι παριστάμενοι να απολαμβάνουν την έκθεση των έργων του Δημήτρη Μυταρά, αλλά και έργα του Γιώργου Μανουσάκη, του Γιάννη Μιγάδη, του Γιάννη Σπυρόπουλου, του Μανώλη Καλλιγιάννη, του Παύλου Σάμιου και του Αλέκου Λεβίδη, που αναδεικνύουν τον πλούτο και την ποιότητα της ελληνικής τοπιογραφίας. 


Να σημειωθεί ότι στο ισόγειο φιλοξενείται η έκθεση έργων του μεγάλου ζωγράφου ενώ στον 1ο όροφο υπάρχει η ιστορία του κτιρίου. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 19 Απριλίου έως τις 30 Ιουλίου 2017 και θα είναι ανοιχτή καθημερινά 10:00-12:00 τα πρωινά και 18:00-20:00 τα απογεύματα.

Δείτε εδώ περισσότερο φωτογραφικό υλικό.Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας