Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ο Σύλλογος Περιβάλλον και Πολιτισμός του Δήμου Κηρέως, kireas.org με την παρακάτω ανακοίνωσή του επισημαίνει την καθυστέρηση της κατάρτισης των σχεδίων διαχείρισης για τα ποτάμια του Δήμου: 

Στα πλαίσια του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας των υγροτόπων στις αρχές Φλεβάρη ο Kireas.org ζήτησε πληροφορίες από την αρμόδια υπηρεσία για τα σχέδια διαχείρισης των ποταμών του δήμου Κηρέως. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στο τοπικό τύπο και στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του kireas.org τα ποτάμια αυτά υφίστανται ένα αριθμό πιέσεων (όπως η απορροή κόκκινης ύλης από τα μεταλλεία στο Παγώντα, απορρίψεις σκουπιδιών, μπαζώματα, αμμοληψίες, κλπ) με άγνωστες επιπτώσεις στο οικολογικό δυναμικό τους .
Η Ελλάδα όπως και κάθε άλλο μέλος της ΕΕ οφείλει να καταρτίζει μέσα σε ένα σαφώς προσδιορισμένο χρονοδιάγραμμα σχέδια διαχείρισης για κάθε λεκάνη απορροής ποταμών στο έδαφος της . Αυτά προβλέπει η σχετική νομοθεσία ( ν. 3199/2003 και Π. Δ. 51/2007) που ενσωματώνει την Οδηγία 2000/60/ΕΚ στο εθνικό δίκαιο. Είναι αξιοσημείωτο ότι το 2008 η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο για αθέτηση των νομικών υποχρεώσεων της σε σχέση με τη διαχείριση των λεκανών απορροής των ποταμών. Συγκριμένα καταδικάστηκε γιατί δεν είχε προβεί ακόμη σε ανάλυση των (βιολογικών, χημικών και οικολογικών) χαρακτηριστικών κάθε λεκάνης απορροής ποταμού και στη επισκόπηση των επιπτώσεων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στην κατάσταση των υδάτων (όπως προβλέπει το άρθρο 5&1 της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ.).
 
Τα Σχέδια Διαχείρισης έχουν σκοπό την πρόληψη της υποβάθμισης, την προστασία, αναβάθμιση και αποκατάσταση καθώς και την επίτευξη καλού οικολογικού δυναμικού και καλής χημικής κατάστασης στις λεκάνες απορροής των ποταμών. Κάθε σχέδιο πρέπει να συμπεριλαμβάνει: 1) ένα πρόγραμμα μέτρων για τη διατήρηση, προστασία και βελτίωση της ποιότητας των ποταμών, την αντιμετώπιση της ρύπανσης και την αειφόρο χρήση των υδάτων, και 2) ένα πρόγραμμα παρακολούθησης της κατάστασης των υδάτων . Τα προγράμματα παρακολούθησης εξετάζουν την μορφολογία και τη ροη των ποταμών καθώς και την σύνθεση και αφθονία της υδατικής χλωρίδας και ιχθυοπαγίδας, τις συνθήκες οξυγόνωσης, την αλατότητα, το βαθμό όξινισης και την ύπαρξη ρύπανσης. Δηλαδή την οικολογική, βιολογική και τη χημική τους κατάσταση.
Τα προγράμματα παρακολούθησης είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας και έπρεπε να είχαν τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο μέχρι τις 23 Δεκέμβρη 2006. Ενώ, η Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας θα έπρεπε να είχε καταρτίσει και το πρώτο Σχέδιο Διαχείρισης μέχρι τις 22 Δεκέμβρη 2009 ( άρθρο 7 του ν.3199/2003 και άρθρα 10 και 11 του Π.Δ.. 51/2007). Τα σχέδια διαχείρισης δημοσιεύονται υποχρεωτικά στην εφημερίδα της κυβέρνησης και τουλάχιστον 6 μήνες πριν την έγκριση του σχεδίου, η διεύθυνση υδάτων της περιφέρειας καλεί το κοινό και τους φορείς του με ανακοίνωση στον τύπο να υποβάλουν τις απόψεις τους.
 
Οι ημερομηνίες αυτές πέρασαν και ο kireas.org με αίτηση του στην Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ζήτησε τα βοηθητικά έγγραφα και πληροφορίες που χρησιμοποιήθηκαν για την εκπόνηση του ΠΡΟΣΧΕΔΙΟΥ διαχείρισης της λεκάνης απορροής του ποταμού Βούδωρου ( σύγκλιση ποταμών Κηρέα και Νηλέα) στο δήμο Κηρέως όπως προβλέπει το άρθρο 15 &3 του Π. Δ. 51/2007. Δηλαδή, ζήτησε πληροφορίες και στοιχεία από το πρόγραμμα παρακολούθησης (όπως η ανάλυση των βιολογικών, χημικών και οικολογικών χαρακτηριστικών του πόταμου , οι επιπτώσεις των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, κλπ) που έπρεπε να ήταν σε εφαρμογή από το 2006 και είναι απαραίτητα για την κατάρτιση του τελικού προς διαβούλευση σχεδίου διαχείρισης. Παρατίθεται η απάντηση της σχετικής υπηρεσίας.
Σχετικά
 
Kireas.org: Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων
http://voriaevia.blogspot.com/2010/02/kireasorg.html
 
Yγρότοποι στον δήμο Κηρέως
http://kireas.org/smf/index.php?topic=737.0
 
Οδηγία 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Οκτωβρίου 2000 για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32000L0060:EL:HTML
 
Νόμος 3199/2003 «Προστασία και διαχείριση των υδάτων - Εναρμόνιση με την Οδηγία 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Οκτωβρίου 2000». (ΦΕΚ Α΄ 280/9.12.2003)
http://nomothesia.ependyseis.gr/eu-law/getFile/%CE%9D+3199+2003.pdf?bodyId=922451

Προεδρικό Διάταγμα 51 (ΦΕΚ Α 54/08.03.2007) Καθορισμός μέτρων και διαδικασιών για την ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των υδάτων σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της οδηγίας 2000/60/ΕΚ
http://www.attiki.gov.gr/mediaupload/dnsiydaton/PD51.pdf

Καταδίκη της Ελλαδας 31/1/08 για μη εφαρμογη της Οδηγία 2000/60/ΕΚ — για προστασία και διαχείριση των υδάτων — Μη κατάρτιση των προβλεπόμενων αναλύσεων — Παράλειψη διαβιβάσεως των απαιτούμενων συνοπτικών εκθέσεων (Υπόθεση C-264/07)
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2008:079:0009:0009:EL:PDF
 
 
Δημοφιλή σήμερα

Παγκόσμια η Δέσποινα Αθηναίου από την Δροσιά Χαλκίδας

Παγκόσμια η Δέσποινα Αθηναίου από την Δροσιά Χαλκίδας

25/3/2019
Την δεύτερη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ξιφασκίας κατέκτησε η Δέσποινα Αθηναίου από την Δροσιά Χαλκίδας....
Παράπονα Λυκείου Αρτάκης για τους Σχολικούς Αγώνες

Παράπονα Λυκείου Αρτάκης για τους Σχολικούς Αγώνες

22/3/2019
Ο πρόεδρος του δεκαπενταμελούς συμβουλίου του Λυκείου Νέας Αρτάκης, Νικόλαος Βήττας, κάνει λόγο για παράπονα που έχουν για την συμπεριφορά και την απο...
Γιάννης Τζαβάρας - Βιογραφικό

Γιάννης Τζαβάρας - Βιογραφικό

24/3/2019
Ο Γιάννης Τζαβάρας είναι 42 ετών και κατοικεί στη Χαλκίδα. Είναι Τεχνολόγος Γεωπονίας ζωικής παραγωγής, εργαζόμενος στις επιχειρήσεις συμφερόντων Ζούρα....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας