Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
ΓΛΥΦΑ - ΑΓΙΟΚΑΜΠΟΣ Δρομολόγια
Το θέμα των Αιολικών πάρκων στο Δήμο Καρύστου π.η.δ. στην Επιτροπή Περιβάλλοντος έθεσε στη συνεδρίαση της Τετάρτης 12 Ιουλίου, η Λαϊκή Συσπείρωση.
Λαϊκή Συσπείρωση
Λαϊκή Συσπείρωση
Το επόμενο διάστημα είναι προγραμματισμένες να γίνουν μεγάλες επενδύσεις στην περιοχή της Καρύστου, στον κλάδο της αιολικής ενέργειας από τις εταιρείες ΤΕΡΝΑ (Μυτιληναίος), ΕNEL (Κοπελούζος) και RF Energy (Ρέστης- Φειδάκης), με 20 νέα αιολικά πάρκα και 222 ανεμογεννήτριες, ισχύος περίπου 500MW. Θα προστεθούν στα ήδη εγκατεστημένα αιολικά πάρκα στην Εύβοια, συνολικής ισχύος 254MW που αποτελούν το 12,4% της συνολικής ισχύος (2.053MW) των αιολικών πάρκων στην Ελλάδα.

Πρόκειται για επενδύσεις που έχουν ως στόχο να ανοίξουν νέα κερδοφόρα πεδία για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι να υπηρετήσουν το σύνολο των λαϊκών αναγκών για  επαρκή και φθηνή κατανάλωση, δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου, προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.   

Υπάρχει ανησυχία σε πολλούς κατοίκους   για την μεγάλη επέμβαση που απαιτείται να γίνει στα βουνά της περιοχής με πιθανές συνέπειες: την αποσάθρωση του εδάφους και τον κίνδυνο κατολισθήσεων, ιδιαίτερα κοντά σε κατοικημένες περιοχές, προβλήματα με πηγές της περιοχής που υπάρχει κίνδυνος να χαθούν από τις εκρήξεις κατά τη διάνοιξη των δρόμων, από το δίκτυο μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος που μόνο πέρυσι το καλοκαίρι προκάλεσε 12 πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή Καρύστου-Μαρμαρίου.

Την ανησυχία αυτή εκμεταλλεύονται διάφορες πλευρές που τα συμφέροντά τους είτε συμβαδίζουν, είτε αντιτίθενται με την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων. 

Τελευταία οι αντιθέσεις αυτές εκδηλώνονται με αφορμή το νόμο της Κυβέρνησης για τους δασικούς χάρτες. Ενός νόμου που δεν έχει σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και των δασών αλλά αντίθετα την αλλαγή χρήσης γης και τη συγκέντρωσή της ώστε να παραδοθεί στο μεγάλο κεφάλαιο (εταιρείες ΑΠΕ, ξενοδόχοι κλπ) για επενδύσεις. Οι επιπτώσεις είναι εμφανείς ιδιαίτερα στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους καθώς καλλιεργήσιμες εκτάσεις ή βοσκοτόπια χαρακτηρίζονται ως δασικά.

Έτσι, από τη μία βρίσκονται οι εταιρίες αιολικής ενέργειας παρασέρνοντας με το μέρος τους και όσους προσβλέπουν να αποκομίσουν κάποιο όφελος από την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων. Από την άλλη βρίσκονται όσοι οι επιχειρηματικές τους δραστηριότητες έρχονται σε σύγκρουση με την ανάπτυξη των αιολικών πάρκων στην περιοχή, βασικά όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού.

Βέβαια ,τα απανωτά ρεκόρ κερδών στον τουρισμό τα τελευταία χρόνια έχουν επιτευχθεί πάνω στα συντρίμμια των εργασιακών σχέσεων, στα χαμηλά μεροκάματα, στην ανασφάλιστη εργασία, την κατάργηση του εποχικού επιδόματος ανεργίας. Επίσης, τα ρεκόρ αυτά δεν έχουν επηρεάσει καθόλου τους μικρούς επιχειρηματίες του κλάδου, όπως είναι οι περισσότεροι στην περιοχή μας, που δουλεύουν μερικούς μήνες την καλοκαιρινή σεζόν και με αυτούς προσπαθούν να βγάλουν τα σπασμένα του προηγούμενου έτους. 

Το πραγματικό δίλημμα που τίθεται δεν είναι «ναι ή όχι στα αιολικά πάρκα» αλλά ανάπτυξη για τα κέρδη των μονοπωλίων ή για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Δηλαδή, αν ο κλάδος της ενέργειας θα έχει ως σκοπό την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων ή την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των λαϊκών νοικοκυριών και της εγχώριας παραγωγής.

Η πρόσθετη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή της Νότιας Εύβοιας δε γίνεται στο πλαίσιο μιας ισόρροπης ανάπτυξης για την ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών του λαού. Το συγκριτικό πλεονέκτημα που αντικειμενικά έχει η περιοχή για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας, με σημαντικές συνέπειες και το περιβάλλον της περιοχής.

Το κυνήγι του κέρδους και η προώθηση των επιχειρηματικών σχεδίων που έχουν εγκριθεί, θα βάλουν σε σοβαρό κίνδυνο τόσο την ασφάλεια ορεινών χωριών, λόγο κατολισθήσεων, όσο και πηγές που βρίσκονται στην Όχη, με πιθανές συνέπειες για την ποιότητα και την επάρκεια της υδροδότησης της Καρύστου. Θα επιφέρουν άλλο ένα σημαντικό πλήγμα, μετά και τις πυρκαγιές, στο οικοσύστημα στης περιοχής.
Για τα υπάρχοντα αιολικά πάρκα, διεκδικούμε να υπογειοποιηθεί άμεσα το δίκτυο σύνδεσης των αιολικών πάρκων με τους υποσταθμούς τις ΔΕΗ. Να συντηρηθεί και να ανανεωθεί το δίκτυο μεταφοράς ώστε να μην αποτελεί αιτία για καταστροφικές πυρκαγιές, όπως αυτές το καλοκαίρι του 2016.

Η πάλη των κατοίκων και των φορέων της περιοχής πρέπει να στρέφεται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, καθώς αυτή θα γίνει το μέσο για πιο άγρια εκμετάλλευση τόσο των εργαζομένων του κλάδου όσο και των εργαζομένων-πελατών. Να διεκδικεί πλήρη εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα και μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους του κλάδου.Δημοφιλή σήμερα

Σφοδρή σύγκρουση με ντεραπάρισμα ΙΧ στην οδό Ληλαντίων στη Χαλκίδα

Σφοδρή σύγκρουση με ντεραπάρισμα ΙΧ στην οδό Ληλαντίων στη Χαλκίδα

20/9/2018
Το ατύχημα συνέβη στη συμβολή των οδών Ληλαντίων και Μεγασθένους, λίγο μετά τις 18:30. Από το τρακάρισμα ντεραπάρισε α...
«Street Festival» στον Πεζόδρομο της Ερμού στη Χαλκίδα

«Street Festival» στον Πεζόδρομο της Ερμού στη Χαλκίδα

13/9/2018
Το πρώτο υπαίθριο Φεστιβάλ στον Πεζόδρομο της Ερμού είναι γεγονός....
Η ταινία «Η καλόγρια» στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η ταινία «Η καλόγρια» στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

13/9/2018
Η ταινία «Η καλόγρια» έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone από την Πέμπτη 20 εώς και την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Αρχή της σελίδας