Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Πρόσφατα ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ότι προχωρούν οι διαιδικασίες για την δημιουργία ενός γεωπάρκου στην Κερασιά της βόρειας Εύβοιας.
Γιάννης Μανώλης
Γιάννης Μανώλης
Ο κ. Γιάννης Μανώλης ο οποίος είναι Programme Manager της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και κατάγεται από το Μαρμάρι της Εύβοιας, μας εξηγεί τα οφέλη που θα έχει η ευρύτερη περιοχή αν επιτευχθεί η δημιουργία του Γεωπάρκου της Unesco.

Η ένταξη του Απολιθωμένου Δάσους της Κερασιάς στα Γεωπάρκα UNESCO θα φέρει παγκόσμια αναγνώριση

Η ολοκλήρωση των διαδικασιών προετοιμασίας του φακέλου υποψηφιότητας - με απώτερο στόχο την ένταξη της περιοχής με επίκεντρο την Κερασιά στο Πρόγραμμα του Διεθνούς Οργανισμού «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» - αποτελεί μια σοβαρή υπόθεση, στην οποία πρέπει να ενσκήψουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και η τοπική κοινωνία.

Τα οφέλη που θα προκύψουν από την αναγνώριση θα είναι πολλά: αφενός, θα προκύψει ορθολογικός τρόπος διαχείρισης της γεωλογικής, φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Βόρειας Εύβοιας και, αφετέρου, θα ενισχυθεί σημαντικά η ταυτότητα της περιοχής. 

Το Πρόγραμμα της UNESCO για τις Γεωπιστήμες και τα Γεωπάρκα είναι ένα νέο πρόγραμμα το οποίο δημιουργήθηκε το 2015, κατόπιν ομόφωνης απόφασης της Γενικής Διάσκεψης του Διεθνούς Οργανισμού στο Παρίσι. Το νέο Πρόγραμμα καθιερώνει την αναγνώριση περιοχών που διαθέτουν πλούσια γεωλογική, φυσική και πολιτισμική κληρονομιά. 

Η χώρα μας διαθέτει πέντε περιοχές ενταγμένες στο Πρόγραμμα της UNESCO για τις Γεωπιστήμες και τα Γεωπάρκα: α) το νησί της Λέσβου β) την περιοχή του Ψηλορείτη γ) την περιοχή του εθνικού δρυμού Βίκου – Αώου δ) το Εθνικό Πάρκο Χελμού – Βουραικού και ε) την περιοχή της Σητείας. Η πλούσια γεωλογική και φυσική κληρονομιά βέβαια, μας δίνει τη δυνατότητα να εντάξουμε στο άμεσο μέλλον πολλές περισσότερες περιοχές.  

Ο γεωλογικός και φυσικός πλούτος της Βόρειας Εύβοιας -σε συνδυασμό με τα μοναδικά ευρήματα που έχει φέρει στην επιφάνεια η παλαιοντολογική σκαπάνη υπό τον καθηγητή Παλαιοντολογίας Γεώργιο Θεοδώρου- αποτελούν εγγύηση ότι με μια συντονισμένη προσπάθεια η συγκεκριμένη περιοχή θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO, απολαμβάνοντας παγκόσμια αναγνώριση.     

Φορείς και τοπική κοινωνία πρέπει να στηρίξουν έμπρακτα αυτήν την προσπάθεια, καθώς τα οφέλη όπως είπαμε είναι πολλά: από τη μία πλευρά, η ορθολογική διαχείριση των ευρημάτων και του φυσικού πλούτου θα επιτρέψει την προστασία τους, ενώ από την άλλη η ανάδειξη τους θα μετατρέψει τη Βόρεια Εύβοια σε τουριστικό προορισμό αριστείας, προσελκύοντας ποιοτικούς επισκέπτες από όλα τα μέρη του πλανήτη όλους τους μήνες του χρόνου.


Ταυτόχρονα, η ανάδειξη ή/και δημιουργία μονοπατιών που θα συνδέσουν όλα τα σημεία ενδιαφέροντος μεταξύ τους και η προώθηση των τοπικών προϊόντων (βότανα, αγροτικά, κτηνοτροφικά, γαλακτοκομικά προϊόντα της περιοχής), μπορούν να δημιουργήσουν πολλές βιώσιμες θέσεις εργασίας, επιτρέποντας στους νέους ανθρώπους να μείνουν και να εργαστούν στην περιοχή τους.     

Οφείλουμε λοιπόν όλοι να εργαστούμε συντονισμένα και μεθοδικά, ώστε η ιδέα δημιουργίας Γεωπάρκου UNESCO στην Εύβοια να γίνει σύντομα πράξη. 

Δρ Γιάννης Μανώλης 
EEE UNESCO Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Σχόλια

[1]
ΑΙΓΙΝΗΤΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ (20/11/2017 5:01:11 μμ)
Από μια εκδρομή στο απολιθωμένο δάσος της Κερασιάς. 351 20/11/17 Στην ονειρεμένη Βόρεια Εύβοια στο δρόμο που περνάει από τον όσιο Δαβίδ και μετά από το μικρό καταρράκτη του Δρυμώνα η διαδρομή συνεχίζεται μέσα από σκιερά πλατάνια. Καθώς ανηφορίζουμε πρός την Ιστιαία, μου έκανε εντύπωση το πρανές του δρόμου που ήταν από άμμο και στρογγυλά βότσαλα. Αναρωτήθηκα τι γύρευαν άμμος και βότσαλα πάνω στο βουνό! Πρέπει το σημείο αυτό σε κάποια εκατομμύρια χρόνια πριν, να ήταν κοίτη ποταμού και οι πέτρες να στρογγυλέψανε με την τριβή από το νερό που κυλούσε. Ή να ήταν θάλασσα και τα κύματα να δημιούργησαν την άμμο και τα βότσαλα. Μπορούμε να φανταστούμε τι τεράστιες ανακατατάξεις έγιναν
Σημείωση: Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων, και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη του EVIAPORTAL.GR. Σε κάθε περίπτωση όμως το EVIAPORTAL.GR διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας