Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr

Παρέμβαση των βουλευτών του ΚΚΕ Γιώργου Μαρίνου και Γιάννη Γκιόκα κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο σχετικά με την ιθαγένεια:

«Η μεταναστευτική πολιτική είναι μέρος της γενικότερης πολιτικής που ακολουθεί κάθε πολιτική δύναμη. Η πολιτική που δουλεύει για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου (...) χτυπά τόσο τους Έλληνες εργαζόμενους όσο και τους μετανάστες».
Τα παραπάνω επισήμανε, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος. Αναφέρθηκε εκτενώς τόσο στις προβλέψεις του νομοσχεδίου όσο και στη στάση της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου επισήμανε ότι «δεν αλλάζει το καθεστώς των διωγμών κατά των μεταναστών. Παραμένει ο απαράδεκτος διαχωρισμός σε νόμιμους και παράνομους και συνολικά διατηρείται το πνεύμα που αντιμετωπίζει εχθρικά χιλιάδες μετανάστες, τροφοδοτώντας κλίμα ξενοφοβίας και ρατσισμού». Πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ. υπερασπίζονται το Frontex, τον ευρωπαϊκό οργανισμό για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα. Χειροκροτούν γιατί η έδρα του περιφερειακού γραφείου εγκαταστάθηκε στον Πειραιά. Χειροκροτούν έναν ιμπεριαλιστικό μηχανισμό που θα συλλαμβάνει ή και θα σκοτώνει μετανάστες. Εναν μηχανισμό πανέτοιμο για να χτυπήσει το λαϊκό κίνημα. Χειροκροτούν ένα μηχανισμό που υπονομεύει κυριαρχικά δικαιώματα».
Ειδικά για το θέμα της ιθαγένειας, ο Γ. Μαρίνος παρέθεσε τη θέση του ΚΚΕ λέγοντας πως «παρότι το κόμμα μας έχει διαφορετική προσέγγιση για τη χορήγηση ιθαγένειας πριν την ενηλικίωση των παιδιών, θέλουμε να σημειώσουμε ότι οι όροι που βάζει το σχέδιο νόμου για συνεχή νόμιμη παραμονή για μία πενταετία στην Ελλάδα, συγκρούεται με την πραγματικότητα, η οποία λέει ότι χιλιάδες μετανάστες για πολλούς λόγους δεν μπορούν να πάρουν ή να ανανεώσουν τις άδειες παραμονής, παρ' όλο που ζουν και εργάζονται χρόνια στην Ελλάδα. Όμως, το βασικό ζήτημα για την τοποθέτηση του ΚΚΕ στο σχέδιο νόμου είναι το περιεχόμενο των άρθρων που αφορούν στην πολιτογράφηση για τη χορήγηση ιθαγένειας.
Η μείωση των χρόνων παραμονής από δέκα σε επτά ή σε πέντε χρόνια που απαιτείται για την πολιτογράφηση, προσκρούει σε απαγορευτικές προϋποθέσεις που συνιστούν παρέμβαση, η οποία καταστρατηγεί πολιτικά δικαιώματα, δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, διαιωνίζοντας το καθεστώς της ομηρίας και των εκβιασμών. Τσουβαλιάζονται τα ποινικά αδικήματα και διατηρούνται ως κριτήρια ακύρωσης του δικαιώματος πολιτογράφησης η αντίσταση κατά της αρχής, η συκοφαντική δυσφήμηση, ακόμα και η αλληλεγγύη που μπορεί να εκφράσει ένας μετανάστης σε μετανάστη ή μετανάστες που δεν έχουν χαρτιά. Υπάρχουν και χειρότερες διατάξεις. Ενοχοποιούνται οι μετανάστες για την τρομοκρατία, ενοχοποιούνται για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Τίθενται προϋποθέσεις που αφορούν περιουσιακή κατάσταση ή ακόμα και συστατικές επιστολές».
Επιπρόσθετα, ο βουλευτής σημείωσε πως «η πολιτογράφηση και η απόδοση ιθαγένειας είναι ανάγκη να στηρίζεται σε σταθερά κριτήρια, όπως ο χρόνος παραμονής στην Ελλάδα και η γνώση της γλώσσας».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «η ΝΔ έχει ευθύνες για τους διωγμούς των μεταναστών, για την πολιτική της καταστολής και τη στέρηση θεμελιακών δικαιωμάτων. Η θέση για την ενσωμάτωση των μεταναστών και την ελληνικότητα είναι επικίνδυνη. Η λογική της αναμασά με έναν τρόπο την αβάσιμη θεωρία περί σύγκρουσης των πολιτισμών και οδηγείται στην εθνικιστική θέση περί πολιτισμένων ή καθυστερημένων πολιτισμών». Συνέχισε λέγοντας πως «ο ΛΑ.Ο.Σ. προσπαθεί να δηλητηριάσει συνειδήσεις με το δηλητήριο του εθνικισμού και του ρατσισμού, χτυπώντας έτσι συνειδητά την ενότητα δράσης, την ταξική ενότητα των Ελλήνων εργαζομένων και των μεταναστών. Αυτό κάνει. Υπηρετεί τους στόχους και τις επιδιώξεις του κεφαλαίου. Η στάση του είναι το ίδιο εχθρική για όλους τους εργαζόμενους, Ελληνες και μετανάστες». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «ο εθνικισμός και ο ρατσισμός είναι το κατώτερο επίπεδο του πολιτικού εξευτελισμού, της πολιτικής κατάπτωσης».
Οσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Μαρίνος επισήμανε ότι «έχει ευθύνες. Από τη στιγμή που ένα κόμμα υποστηρίζει το ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, από τη στιγμή που υποστηρίζει τις βασικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διευκολύνει την επίθεση κατά των μεταναστών, γιατί αυτή η πολιτική προβλέπει το κυνηγητό των λεγόμενων παράνομων μεταναστών, τους μηχανισμούς της καταστολής, τις απελάσεις, ακόμη και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης».
Στη συζήτηση παρενέβη και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, τονίζοντας ότι «η προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανιστεί ως προστάτης των μεταναστών είναι έκθετη μπροστά στη σημερινή πραγματικότητα που βιώνουν χιλιάδες μετανάστες στη χώρα μας, στις διακηρύξεις της μηδενικής ανοχής, στην εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία, την επιλεκτική και με το σταγονόμετρο νομιμοποίηση και παροχή ασύλου, την κακοπληρωμένη και ανασφάλιστη εργασία, την εκμετάλλευση από διάφορα κυκλώματα, την αποστέρηση βασικών κοινωνικών και δημοκρατικών ελευθεριών».

 
Δημοφιλή σήμερα

Παράπονα Λυκείου Αρτάκης για τους Σχολικούς Αγώνες

Παράπονα Λυκείου Αρτάκης για τους Σχολικούς Αγώνες

22/3/2019
Ο πρόεδρος του δεκαπενταμελούς συμβουλίου του Λυκείου Νέας Αρτάκης, Νικόλαος Βήττας, κάνει λόγο για παράπονα που έχουν για την συμπεριφορά και την απο...
Φιλανθρωπική συναυλία από την χορωδία CANTUS Χαλκίδας

Φιλανθρωπική συναυλία από την χορωδία CANTUS Χαλκίδας

22/3/2019
Την Δευτέρα 1 Απριλίου 2019 και ώρα 20:00 στο Δημοτικό Θέατρο Παπαδημητρίου Χαλκίδος θα πραγματοποιηθεί φιλανθρωπική συναυλία από την χορωδία CA...
Στην περιοχή του Δοκού κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Χαλκιδέων

Στην περιοχή του Δοκού κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Χαλκιδέων

21/3/2019
Στην περιοχή του Δοκού την Τετάρτη 20 Μαρτίου κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Χαλκιδέων με επικεφαλή τον υποψήφιο Δήμαρχο ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας