Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ανοιχτή επιστολή του οικονομολόγου Γιώργου Μητροπέτρου προς την Υπουργό, Λουκά Κατσέλη για τη Ρύθμιση οφειλών Επιχειρήσεων προς τα Πιστωτικά Ιδρύματα:

Κυρία Υπουργέ,
ορατή είναι η προσπάθειά σας για την ανακούφιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τις πρωτοβουλίες τις οποίες αναλαμβάνετε και που σκοπό έχουν την ανακοπή του δυσμενούς κλίματος στην αγορά, από την οικονομική κρίση την οποία βιώνουμε όλοι.
 Ο νόμος 3816/2009(ΦΕΚ 6Α/26-1-2010) για «Ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς τα πιστωτικά ιδρύματα…» στο άρθρο 1 παρ. 8, μεταξύ των προϋποθέσεων για την υποβολή της αίτησης, απαιτείται η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα της επιχείρησης.
Κατόπιν με τον νόμο για την « Προστασία της εθνικής οικονομίας - Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης» στο άρθρο 19 εισάγετε Πάγιο σύστημα ρύθμισης οφειλόμενων εισφορών, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και έτσι να μπορούν να λειτουργήσουν απρόσκοπτα.
Πραγματική και άμεση βοήθεια στην μικρομεσαία επιχείρηση αποτελούν τα δύο μέτρα που ήδη ανακοινώσατε μέσω του ΤΕΜΠΜΕ.(Σας επισυνάπτω σχετική πρότασή μου από 24/10/2009).
1ον αυτό του δανείου για πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων προς την Δ.Ο.Υ. και εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, και
2ον του δανείου με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για την πληρωμή προμηθευτών.
 Και τα δύο αυτά μέτρα, χωρίς όμως πολλές προϋποθέσεις οι οποίες να δυσκολεύουν την πρόσβαση σε αυτά των επιχειρήσεων, θα είναι μια τονωτική ένεση για την μικρομεσαία επιχείρηση.
 Κυρία Υπουργέ, επειδή πιστεύω πως οι προθέσεις σας, αλλά και της Κυβέρνησης, είναι η ουσιαστική και πραγματική βοήθεια για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, σας επισημαίνω το φόβο μου, μήπως δηλαδή το ένα μέτρο δεν λειτουργήσει συμπληρωματικά με το άλλο και έτσι αυτοαναιρεθούν χάνοντας έτσι την ευκαιρία, στοχευμένα να δράσουμε αποτελεσματικά προς όφελος των επιχειρήσεων αλλά και της Εθνικής Οικονομίας γενικότερα.
 Η προθεσμία της αίτησης για ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων προς τα Πιστωτικά Ιδρύματα λήγει στις 15-4-2010, μέχρι τότε όμως δεν θα έχουν ενεργοποιηθεί οι διαδικασίες εφαρμογής των δύο άλλων μέτρων δηλ. αυτού για την πάγια ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και των Δανείων μέσω ΤΕΜΠΜΕ για πληρωμή οφειλών προς Δ.Ο.Υ. και ασφαλιστικά ταμεία.
Έτσι, πολλές επιχειρήσεις, θα αδυνατούν να υποβάλλουν κάν αίτηση στις τράπεζες, αφού θα είναι δύσκολο έως αδύνατο να προμηθευτούν φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες ..!!!!
 Ενδεχομένως, να είναι θέμα και άλλων Υπουργείων, αλλά ο συντονισμός και η συνεννόηση πρέπει να είναι προϋπόθεση για αποτελεσματική δράση και επίλυση προβλημάτων και άσκησης πολιτικής.
Προτείνω την άμεση ενεργοποίηση των δύο μέτρων:
1) για ρύθμιση οφειλών προς ασφαλιστικούς οργανισμούς και
2) την λήψη δανείου από το ΤΕΜΠΜΕ για πληρωμή οφειλών σε ΔΟΥ και ασφαλιστικά ταμεία.
 Αν αυτό είναι δύσκολο, τότε να παραταθεί ο χρόνος για την αίτηση προς τις Τράπεζες ή να παραληφθεί η υποχρέωση υποβολής με την αίτηση Φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, οι οποίες μπορούν να προσκομίζονται με την υπογραφή της ρύθμισης.
 Με την παραπάνω πρόταση, λύνετε ένα υπαρκτό και άμεσο πρόβλημα το οποίο αν δεν αντιμετωπισθεί, θα είναι ανασχετικό της βούλησης για πραγματική βοήθεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Δημοφιλή σήμερα

Παραδοσιακές Απόκριες στην Σκύρο για τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα

Παραδοσιακές Απόκριες στην Σκύρο για τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα

18/02/2018
Την Σκύρο επέλεξε ο Πρωθυπουργός με την οικογένεια του για να γιορτάσει το τριήμερο της Αποκριάς....
Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος στην 135 πτέρυγα Μάχης της Σκύρου

Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος στην 135 πτέρυγα Μάχης της Σκύρου

18/02/2018
Επί την ευκαιρία της οικογενειακής επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Σκύρο και με τεταμένες τις σχέσεις Ελλάδας Τουρκί...
«Ο Μυταράς της Χαλκίδας» για τον ένα χρόνο χωρίς το μεγάλο Χαλκιδέο ζωγράφο

«Ο Μυταράς της Χαλκίδας» για τον ένα χρόνο χωρίς το μεγάλο Χαλκιδέο ζωγράφο

20/02/2018
Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον θάνατο του μεγάλου δάσκαλου και ζωγράφου, Δημήτρη Μυταρά...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας