Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Με επιστολή του ο Σύλλογος Προστασίας του Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας δίνει την δική του απάντηση για την διακοπή των εργασιών του αιολικού πάρκου στον Καφηρέα Καρύστου.
Αιολικά Αιολικό Ανεμογεννήτριες
Αιολικά Αιολικό Ανεμογεννήτριες
Κύριοι,

Σχετικά με το άρθρο σας της 02/09/17 "Οι οικολόγοι που έβαλαν στόπ σε έργο 300 εκατ ευρώ" έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής. 

Το άρθρο αυτό βλέπει το θέμα με τρόπο που δεν δικαιολογεί το κύρος μιάς απο τις σοβαρότερες εφημερίδες, με εξαιρετικό παρελθόν στα οικονομικά πράγματα της χώρας.   

Η άποψη ότι τρεiς οικολόγοι πέτυχαν την διακοπή του έργου εγκατάστασης Αιολικών Σταθμών από την ENEL Κοπελούζος, επηρεάζοντας το Συμβούλιο της Επικρατείας, είναι μία απόπειρα δημιουργίας εντυπώσεων, για ένα θέμα τεράστιου βεληνεκούς και μεγάλης σημασίας, ώστε να αντιμετωπιστεί τόσο ελαφρά και μονομερώς.  

Ο φορέας που επί δεκαπέντε χρόνια παρακολουθεί και προσπαθεί να δει συγκροτημένα και με επιστημονικό τρόπο το φαινόμενο της μαζικής εγκατάστασης Αιολικών Σταθμών στην Νότιο Καρυστία και ειδικά στην περιοχή Καφηρέα Όρους Όχη, δέν είναι τρεις οικολόγοι αλλά ο Σύλλογος Προστασίας του Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας, με εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο που απαρτίζεται απο επιστήμονες νομικούς, οικονομολόγους μηχανικούς και βιολόγους όπως και διακόσια μέλη. Η τοπική κοινωνία είναι συγκροτημένη σε φορείς Συλλόγων (Τουριστικός, Αγροτοκτηνοτροφικός, Μελισσοκομικός Εμπορικός, Κυνηγών). 
Αυτοί είναι επίσης σκεπτικιστές και αντίθετοι σε επενδύσεις που πλήττουν έως εξαφάνισης όλες τις άλλες οικονομικές δραστηριότητες στην περιοχή. Επίσης 1300 κάτοικοι με υπογραφή κάτω απο σχετικό ψήφισμα είναι αντίθετοι με την μετατροπή της περιοχής, από εξαιρετικού φυσικού κάλλους (προστατευόμενη περιοχή NATURA), σε ένα απόλυτα βιομηχανικό τοπίο.   

Είμαστε σε θέση να δηλώσουμε ότι γνωρίζουμε σε βάθος το περιεχόμενο και το τρόπο αδειοδότησης των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εν λόγω εταιρίας όπως και αυτών που πρόκειται να ακολουθήσουν των εταιριών RF ENERGY και ΤΕΡΝΑ με άποψη  που δέν βασίζεται σε φαντασιώσεις αλλά σε πραγματικά δεδομένα, σχετικά με τον ρόλο και τις επιπτώσεις των επενδύσεων αυτών. 

Τα περίφημα ανταποδοτικά τέλη δεν είναι υποχρεωτικό να διαρκέσουν στο διηνεκές, ενώ η καταστροφή είναι μόνιμη. Οι εταιρίες δέν δεσμεύονται από κανένα νόμο για την απόδοσή τους. Ενοίκια για τους ιδιοκτήτες γής που δέχονται στίς περιουσίες τους τις επενδύσεις δέν καταβάλλονται, δεδομένου ότι με τους Δασικούς Χάρτες ονομάζονται δασικές και δέν τους ανήκουν. 
Δεν μένει περιθώριο ανάπτυξης καμμίας άλλης δραστηριότητας που θα επέτρεπε στην περιοχή να προωθήσει την θέση και τις δυνατότητές της, ώστε να συμμετέχει στην Παγκοσμιοποίηση με τρόπο που να ταιριάζει στην αξία της και να εναρμονίζεται με την Αειφόρο Ανάπτυξή της. 

Αντίθετα υποθηκεύουν και το τελευταίο εκατοστό ελεύθερης γής μη βάζοντας κανένα όριο. Βέβαια άν υπήρχαν δικλείδες ασφαλείας  γιά  την εφαρμογή κανόνων και περιορισμών απέναντι στίς διαθέσεις αυτών των Επενδυτικών "κολοσσών", ώστε να μη θίγονται ο πολιτικός,οικονομικός,κοινωνικός, περιβαλλοντικός και πολιτιστικός ιστός της χώρας ίσως θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα προέκυπταν οφέλη και γιά το ανθρωπογενές περιβάλλον. Επιθυμούμε ως κάτοικοι της περιοχής μικρότερης κλίμακας αλλά εγγυημένης αποδοτικότητας επενδύσεις, ώστε να εξελιχθούμε οικονομικά σαν ελεύθεροι πολίτες και όχι ως αποικία. 
Όμως έχουμε αποδείξει ότι τα εκατομμύρια που ευαγγελίζεστε πάνε κατά ογδόντα τοις εκατό στα υλικά που αγοράζονται από τη Γερμανία και τα υπόλοιπα στα ταμεία των επενδυτών. 
Το ρεύμα που παράγεται δέν είναι σταθερό και δέν αποθηκεύεται. Δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην υπάρχουσα συμβατική παραγωγή ενέργειας και τα δυκτιά της,ενώ χρειάζεται υποστήριξη από καινούρια λιγνιτικά εργοστάσια γιά την περίοδο που οι ανεμογεννήτριες είναι σταματημένες ωστε να μην γίνει blackout.
Και η εισαγωγή ρεύματος συνεχίζεται. Οι ρύποι στην ατμόσφαιρα δέν βελτιώνονται. 

Αυτά έπρεπε να είχατε  διερευνήσει εφ όσον καταπιαστήκατε με ένα θέμα εθνικής και τοπικής σημασίας και όχι να διαμαρτύρεστε που η Ελληνική Δικαιοσύνη και το Ελληνικό Σύνταγμα έστω και κάπως αργά αποφάσισαν να διερευνήσουν και να κρίνουν τη νομιμότητα αυτών των αδειοδοτήσεων που τελικά υπονομεύουν κάθε έννοια ορθολογισμού και διαχείρησης του Φυσικού κεφαλαίου. Παρακαλούμε την εφημερίδα σας να δημοσιεύσει με την επιστολή μας και την άλλη πλευρά του ζητήματος και να αποδείξει ότι είναι κοντά στην αντικειμενική άποψη περί του τί πρέπει να είναι στον σύγχρονο και παγκοσμιοποιημένο κόσμο η οικονομική και πολιτιστική εξέλιξη της χώρας.

Μετά  τιμής
Για τον ΣΠΠΕΝΚ

Η Πρόεδρος Χρυσή Μπερέτη
Ο Γραμματέας Θανάσης ΜπινιάρηςΚάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας