Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ο Σύλλογος Κηρέας σε ανακοίνωσή του αναφέρει για τη ρύπανση του ποταμού Κηρέα:

Η ρύπανση του ποταμού Κηρέα είναι γνωστή για πολλά και έχει επανειλημμένα απασχολήσει τόσο το τοπικό όσο και τον Αθηναϊκό τύπο. Γίνεται όμως επικαιρότερη από την σοβαρότητα του προβλήματος που αντιμετωπίζουν τα υπόγεια ύδατα της Βορειοκεντρικης Εύβοιας. Σε πρόσφατο άρθρο της, η έντυπη μηνιαία εφημερίδα «Βόρεια Ευβοια», αποκαλύπτει ότι η κόκκινη ρύπανση προέρχεται από τον παραπόταμο του Κηρέα, το «Αλεπόρεμα». Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ένα νταμάρι της ΛΑΡΚΟ βρίσκεται μέσα στην λεκάνη απορροής του «Αλεπορέματος» κοντά στο χωριό «Παλαιός Παγώντας». Τα νερά του ρέματος ξεπλένουν τις μεταλλευτικές εκσκαφές και τις παρακείμενες αποθέσεις των στείρων της ΛΑΡΚΟ. Αυτά τα «εκπλύματα», όπως είναι η τεχνική ονομασία τους, τελικά καταλήγουν σαν κόκκινα λασπόνερα στο ποταμό Κηρέα.

Το επίπεδο της ρύπανσης μπορεί να είναι σοβαρό αφού η Διεύθυνση περιβάλλοντος Εύβοιας στις 27/10/09 διαπίστωσε μια σειρά περιβαλλοντικών παραβιάσεων από την ΛΑΡΚΟ σε σχέση με τις αποθέσεις της. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι η ΛΑΡΚΟ δεν διαθέτει άδεια διαχείρισης στερεών αποβλήτων, δεν διαθέτει χώρους ασφαλούς αποθήκευσης των επικίνδυνων αποβλήτων και δεν έxει αποκαταστήσει κάποιες αποθέσεις στείρων εμπλουτισμού κατά παράβαση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Όρων. Η διεύθυνση περιβάλλοντος επέβαλε πρόστιμο 60.000 ευρώ, χωρίς να έχει κάποιο εμφανές αποτρεπτικό αποτέλεσμα μέχρι τώρα.

Η εν λόγω ρύπανση είναι ορατή με το μάτι και επηρεάζει τα επιφανειακά ύδατα του πόταμου Κηρέα. Στο μέλλον θα επηρεάζει και τα υπόγεια νερά, αφού στην περιοχή ολοκληρώνεται νομαρχιακό έργο εμπλουτισμού του υδροφορέα από τα νερά του πόταμου Κηρέα για αρδευτικούς σκοπούς. Σε αυτή την περίπτωση οι ευδιάλυτοι ρύποι του ποταμού που θα περνούν στα υπόγεια ύδατα και θα επηρεάσουν τις εξοχικές κατοικίες που υδροδοτούνται από γεωτρήσεις καθώς και τις αγροτικές καλλιέργειες της περιοχής που θα χρησιμοποιούν το νερό για άρδευση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει από την μια σε βιοσυσσώρευση των ρύπων στα καλλιεργούμενα φυτά από τις ρίζες τους, αλλά μπορεί και να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην καρποφορία και αποδοτικότητα της αγροτικής παράγωγης. Για παράδειγμα, η βάση δεδομένων της Ολλανδικής Lentech αναφέρει ότι συγκεντρώσεις νικελίου 0,5-2 ,0 ppm σε υγρά εδάφη θεωρούνται τοξικές για τα κοινά φυτά, ενώ νερό με συγκέντρωση 40 ppm σε νικέλιο μπορεί να σκοτώσει κάποια είδη δημητριακών. Κάποιες χώρες όπως η Αυστραλία έχουν καταρτίσει πρότυπα για την καταλληλότητα των νερών που προορίζονται για άρδευση.

Οι επιπτώσεις της ρύπανσης μπορεί να είναι απρόβλεπτες. Για παράδειγμα, όπως αναφέρεται στη τελευταία έκθεση «World Water Development Report 3» του ΟΗΕ (κεφ.8, σελ.140), το 2003 η απόρριψη στείρων (tailings) από τα ορυχεία Pb-Zn της Sasa στο ποταμό Kamenicka στην Π.Γ.Δ .Μ. μόλυνε τα νερά άρδευσης της περιοχής . Τα βαρέα μέταλλα και οι «όξινες απορροές» (acidic drainage) που απελευθερώθηκαν οδήγησαν σε οξίνιση και υποβάθμιση των νερών, στην συγκέντρωση βαρέων μετάλλων στα ιζήματα του ποταμού και σε βιοσυσσώρευση των τοξικών ρύπων. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ το ατύχημα αυτό μείωσε την οικονομική, περιβαλλοντική και γεωργική βιωσιμότητα σε 25,000 εκτάρια καλλιεργήσιμης έκτασης........Περισσότερα...................
http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fkireas.org%2Fsmf%2Findex.php%3Ftopic%3D780.0&h=4e954152702502c289b062629541080c

 
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας