Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Με αφορμή την εορτή της Παγκόσμιας Ναυτικής ημέρας και πως συνδέονται οι άνθρωποι με την θάλασσα, ο Λιμενάρχης Κύμης Αντιπλοίαρχος ΛΣ Βέτσικας Ευθύμιος εξηγεί την σημασία της εορτής του Ναυτικού.
Ο Λιμενάρχης Κύμης κ. Βέτσικας Ευθύμιος για την Παγκόσμια Ναυτική Ημέρα
Ο Λιμενάρχης Κύμης κ. Βέτσικας Ευθύμιος για την Παγκόσμια Ναυτική Ημέρα
Η Παγκόσμια Ναυτική Ημέρα καθιερώθηκε από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό ΙΜΟ και εορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου 28 Σεπτεμβρίου το 2017. 

Η ΙΜΟ είναι μια εξειδικευμένη υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, η παγκόσμια αρχή καθορισμού προτύπων για την ασφάλεια των περιβαλλοντικές επιδόσεων της διεθνούς ναυτιλίας.  

Ο κύριος ρόλος της είναι να δημιουργήσει ένα κανονιστικό πλαίσιο για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, το οποίο θα είναι δίκαιο και αποτελεσματικό, θα υιοθετείται και θα εφαρμόζεται παγκοσμίως. Με άλλα λόγια, ο ρόλος της είναι να δημιουργήσει ισότιμους όρους ανταγωνισμού, ώστε οι φορείς εκμετάλλευσης πλοίων  να μην υπονομεύουν την ασφάλεια και τις περιβαλλοντικές επιδόσεις. 
Στόχος της είναι να εστιάσει την προσοχή στη σημασία της ναυτιλίας, της ασφάλειας στη θάλασσα και στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Το πλέον σοβαρό περιβαλλοντολογικό πρόβλημα για την ναυτιλία παραμένει η έκχυση πετρελαίου στις θάλασσες, είτε λόγω ατυχημάτων ή κακών επιχειρησιακών πρακτικών. Ωστόσο από το 1985 έως το 2017 οι ποσότητες εκχυθέντος πετρελαίου έχει μειωθεί κατά 85%, παρότι το θαλάσσιο εμπόριο αυξήθηκε κατά 135%.

Η ναυτιλία είναι μια πραγματικά διεθνής βιομηχανία και μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά μόνο εάν οι ίδιοι οι κανονισμοί και τα πρότυπα συμφωνηθούν, υιοθετηθούν και εφαρμοστούν σε διεθνή βάση. Και το ΙΜΟ είναι το φόρουμ στο οποίο διεξάγεται αυτή η διαδικασία. 

Η διεθνής ναυτιλία μεταφέρει πάνω από το 80% του παγκόσμιου εμπορίου σε λαούς και κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Η ναυτιλία είναι η πιο αποδοτική μέθοδος διεθνούς μεταφοράς για τα περισσότερα αγαθά η οποία παρέχει αξιόπιστα, χαμηλού κόστους μέσα μεταφοράς προϊόντων σε παγκόσμιο επίπεδο, διευκολύνοντας το εμπόριο και συμβάλλοντας στη δημιουργία ευημερίας μεταξύ των λαών και των λαών.

Ο κόσμος βασίζεται σε μια ασφαλή και αποδοτική διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία  και αυτό παρέχεται από το ρυθμιστικό πλαίσιο που αναπτύχθηκε και διατηρήθηκε από τον ΙΜΟ. Τα μέτρα του ΙΜΟ καλύπτουν όλες τις πτυχές της διεθνούς ναυτιλίας - συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού πλοίων, των κατασκευών, του εξοπλισμού, της επάνδρωσης, της λειτουργίας και της διάθεσης - προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο ζωτικός αυτός τομέας παραμένει ασφαλής, περιβαλλοντικά υγιής, ενεργειακά αποδοτικός και ασφαλής.

Η ναυτιλία αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο κάθε προγράμματος για μελλοντική βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Μέσω του ΙΜΟ, τα κράτη μέλη του Οργανισμού, η κοινωνία των πολιτών και η ναυτιλιακή βιομηχανία συνεργάζονται ήδη για να εξασφαλίσουν μια συνεχή και ενισχυμένη συμβολή στην οικολογική οικονομία και την ανάπτυξη με βιώσιμο τρόπο. Η προώθηση βιώσιμης ναυτιλίας και βιώσιμης θαλάσσιας ανάπτυξης αποτελεί μία από τις κύριες προτεραιότητες του ΙΜΟ κατά τα προσεχή έτη.

Η ενεργειακή απόδοση, η νέα τεχνολογία και καινοτομία, η ναυτική εκπαίδευση και κατάρτιση, η ασφάλεια στη θάλασσα, η διαχείριση της θαλάσσιας κυκλοφορίας και τέλος η ανάπτυξη της ναυτιλιακής υποδομής, παγκόσμιων προτύπων που καλύπτουν αυτά και άλλα ζητήματα είναι το θεσμικό πλαίσιο που είναι απαραίτητο για ένα πράσινο και βιώσιμο παγκόσμιο σύστημα θαλάσσιων μεταφορών είναι τα θέματα τα οποία καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τον ΙΜΟ.Δημοφιλή σήμερα

Άναμμα Χριστουγεννιάτικου δέντρου στη Χαλκίδα

Άναμμα Χριστουγεννιάτικου δέντρου στη Χαλκίδα

14/12/2018
Την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 19:30, στον πεζόδρομο Κριεζώτου και Αβάντων, θα γίνει η «τελετή Ανάμματος του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου» στο κέντρο της ...
Θρασύτατη ληστεία χρηματαποστολής μπροστά σε κόσμο στο Νοσοκομείο Χαλκίδας

Θρασύτατη ληστεία χρηματαποστολής μπροστά σε κόσμο στο Νοσοκομείο Χαλκίδας

14/12/2018
Άγνωστοι λήστεψαν χρηματαποστολή της Τράπεζας Πειραιώς. Άρπαξαν δύο κασετίνες με χρήματα στο Νοσοκομεί...
Χριστούγεννα στη Νέα Αρτάκη

Χριστούγεννα στη Νέα Αρτάκη

14/12/2018
Πλούσιο το εορταστικό δεκαπενθήμερο των εκδηλώσεων στη δημοτική κοινότητα Νέας Αρτάκης, με τίτλο: Ήρθαν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά. ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας