Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ο Σύλλογος για την Προστασία Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας για την εκδίκαση της προσφυγής του με αίτημα την ακύρωση των 8 αιολικών σταθμών εταιρίας ENEL στην ορεινή Καρυστία.
Αιολικό πάρκο
Αιολικό πάρκο
Περίπου πριν ένα μήνα, στο ΣτΕ, είχε εκδικαστεί η προσφυγή των μελών του συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας,, με την οποία ζητούν τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων.

Άξιο αναφοράς είναι ότι στη διάρκεια της επίσκεψης του Ιταλού πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι στην Κέρκυρα και της συνάντησης που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε αναφερθεί στη συγκεκριμένη επένδυση, ως μια από αυτές που αποδεικνύουν το ενδιαφέρον των Ιταλών για την Ελλάδα.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος για την Προστασία Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας, αναφορικά με την προσωρινή διακοπή εργασιών των αιολικών σταθμών στη Νότια Εύβοια:

Με προσωρινή διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας, από 11 Αυγούστου είχαν διακοπεί οι εργασίες κατασκευής των οκτώ  αιολικών σταθμών της εταιρίας ENEL GREEN POWER HELLAS A.E. στην ορεινή Καρυστία, μετά από σχετική αίτηση του ΣΠΠΕΝΚ, για την αποφυγή άμεσης και ανεπανόρθωτης βλάβης στα προστατευόμενα συστατικά στοιχεία της περιοχής σήμερα 4/10/2017 έγινε η εκδίκαση στο ΣτΕ της προσφυγής του ΣΠΠΕΝΚ κατά Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος με αίτημα την ακύρωση Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων πού αφορά τους 8 αιολικους σταθμούς εταιρίας ENEL GREEN POWER  HELLAS A.E.

Η διαδικασία  ξεκίνησε με τον εισηγητή που διάβασε το ιστορικό της υπόθεσης και μετά οι δικαστές άκουσαν με τη σειρά τις αγορεύσεις των δικηγόρων. 

Οι δικοί μας δικηγόροι αναφέρθηκαν συνοπτικά στους λόγους ακύρωσης που όλοι βασίζονται στο ευρωπαϊκό δίκαιο για τις προστατευόμενες περιοχές και ξεχωριστά έθιξαν τις πλημμέλειες των μελετών. Από την πλευρά τους οι αντίδικοι προσπάθησαν να αναιρέσουν τους ισχυρισμούς μας και να πείσουν ότι όλα είναι σύννομα και δεν προκύπτει καμιά βλάβη. 

Ο πρόεδρος έκανε κάποιες ερωτήσεις κατά τη διάρκεια των αγορεύσεων και έδωσε περιθώριο κατάθεσης των τελευταίων υπομνημάτων μέχρι τις 18/10/2017.

Η τελική απόφαση του Δικαστηρίου αναμένουμε να ανακοινωθεί μέσα σε ένα δίμηνο- τρίμηνο. Επειδή οι αντίδικοι δεν έθιξαν το θέμα επανεκκίνησης των  εργασιών τους, κατά  λογική συνέπεια ισχύει η διακοπή των εργασιών μέχρι να εκδοθεί η τελική απόφαση επί της προσφυγής του ΣΠΠΕΝΚ.

Ο ΣΠΠΕΝΚ στα πλαίσια των καταστατικών του σκοπών, με όσες δυνάμεις διαθέτει, αγωνίζεται για την διάσωση και ανάδειξη του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της Καρύστου. 

Κατά παράβαση όλων των αρχών εδαφικού/αναπτυξιακού/περιβαλλοντικού σχεδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ισχύουσας νομοθεσίας καταλύονται όλες οι οικολογικές δομές  της προστατευόμενης περιοχής του δικτύου Natura εφόσον έχουν αδειοδοτηθεί ήδη πάνω από 350 ανεμογεννήτριες διαφόρων εταιριών, εντός και γύρω από τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας και την Ειδική Ζώνη Διατήρησης της Φύσης. 

Την περιβαλλοντική υποβάθμιση/καταστροφή θα συμπληρώσει η κατασκευή  εναερίου και υπόγειου δικτύου υψηλής τάσης μέσα στην περιοχή του όρους Όχη και πέντε υποσταθμών αποκλειστικά για τους αιολικούς σταθμούς. 
Ο αγώνας συνεχίζεται.Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Photo Gallery

3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας