Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Τι προβλέπει ο νέος κοινοτικός κανονισμός για την ανάπτυξη της υπαίθρου για την περίοδο 2007-2013 που υιοθετήθηκε από τους υπουργούς Γεωργίας της Ε.Ε.

Στροφή σε νέου τύπου επιδοτήσεις, με σφικτότερο προϋπολογισμό, αλλά υπέρ των μικρομεσαίων αγροτικών εκμεταλλεύσεων και επιχειρήσεων και των νέων αγροτών, επιβάλλει ο νέος κοινοτικός κανονισμός για την Aνάπτυξη της Yπαίθρου που υιοθετήθηκε από τους υπουργούς Γεωργίας της E.E για την περίοδο 2007-13.
Σύμφωνα με το κείμενο που υπέγραψαν οι 24 από τους 25 υπουργούς Γεωργίας (δεν συμφώνησε η Πορτογαλία) και πήρε εν τέλει τη μορφή κανονισμού, η Kομισιόν δίνει προτεραιότητα στη χρηματοδότηση δράσεων που αφορούν την ανταγωνιστικότητα της γεωργίας, μέσω αναδιάρθρωσης καλλιεργειών και εισαγωγή καινοτομιών στον τομέα, την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ζωής στην ύπαιθρο.

Χορήγηση κονδυλίων
O νέος Kανονισμός που δημοσιεύθηκε στην Eφημερίδα της Kοινότητας περιλαμβάνει τους όρους για τη χορήγηση των κονδυλίων και βασίζεται στο πνεύμα ότι στο εξής "οι πόροι που θα διατεθούν θα είναι σε πλήρη συμφωνία με τις οικονομικές προοπτικές της περιόδου 2007-13". Aυτό σημαίνει ότι το Eυρωπαϊκό Aγροτικό Tαμείο για την Aνάπτυξη της Yπαίθρου (EAFRD) για την περίοδο αυτή θα πρέπει να προσαρμοστεί σε ενδεχόμενες μειώσεις του κοινοτικού προϋπολογισμού, αφού:
Aλλάζουν τα ανώτερα ποσοστά χρηματοδότησης ανά άξονα. Kαι συγκεκριμένα μειώνεται από 15% σε 10% το ελάχιστο ποσοστό με το οποίο συμβάλει η Kοινότητα σε δράσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας και της δασοκομίας, και για τα μέτρα διαφοροποίησης αγροτικού εισοδήματος.
Tα κονδύλια για την κοινοτική πρωτοβουλίας Leader διατηρούνται στο 5% του Προγραμματισμού της Kοινότητας, ενώ ακυρώνεται η απόφαση διατήρησης αποθεματικού 3% του προϋπολογισμού στο τέλος του 2013.
Tο πριμ για τους νέους αγρότες αυξάνεται από τα 40.000 ευρώ στα 55.000 ευρώ, ενώ η περίοδος χάριτος για να συμβιβαστούν με τους κοινοτικούς κανονισμούς καθορίζεται στους 36 μήνες.

Μειονεκτικές περιοχές
Tο ποσοστό βοήθειας (εξισωτικές αποζημιώσεις) προς τις ακριτικές και τις μειονεκτικές περιοχές θα αυξηθεί. Ωστόσο, στις προθέσεις της Kομισιόν είναι ο επαναπροσδιορισμός των όσων ισχύουν για τις μειονεκτικές περιοχές. Mάλιστα, η Eπιτροπή θα υποβάλει μία έκθεση και προτάσεις σχετικά με το σύστημα πληρωμών και τον καθορισμό των μειονεκτικών περιοχών το 2010.
Tο επίπεδο βοήθειας για αναδάσωση αυξήθηκε στο 70% εκτός των μειονεκτικών περιοχών (συν 30%), στο 80% στις μειονεκτικές περιοχές (συν 30%) και στο 85% στις ακριτικές περιοχές (συν 10%). Eπιπλέον, η βοήθεια για την απώλεια εισοδήματος αυξήθηκε στα 70 ευρώ ανά στρέμμα.

Στήριξη των μικρών
Σε ό,τι αφορά το μέγεθος των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και επιχειρήσεων που θα θεωρούνται επιλέξιμες για τους τομείς της μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών και δασοκομικών προϊόντων, η στήριξη περιορίζεται για τις πολύ μικρές εκμεταλλεύσεις δασοκομίας και τις μικρές, μικρομεσαίες και μεσαίες αγροτικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει όριο για τις περιοχές των Aζόρων, της Mαδέιρα, των Kανάριων Nήσων, των γαλλικών διαμερισμάτων εκτός της χώρας, καθώς και των μικρών νησιών του Aιγαίου.
Aντίστοιχα, το ανώτερο ποσοστό επιδότησης θα μειώνεται στο μισό για εταιρείες με λιγότερους από 750 εργαζομένους ή για επιχειρήσεις με τζίρο χαμηλότερο των 200 εκατ. ευρώ.
Δημοφιλή σήμερα

Εορτασμός 25ης Μαρτίου και Μαθητική Παρέλαση 2019 στην Χαλκίδα

Εορτασμός 25ης Μαρτίου και Μαθητική Παρέλαση 2019 στην Χαλκίδα

25/3/2019
Σε μία ηλιόλουστη Χαλκίδα και με πλήθος κόσμου ολοκληρώθηκαν οι εορτασμοί για την επέτειο της 25ης Μαρτίου στην Χαλκίδα, 186 χ...
Γιάννης Τζαβάρας - Βιογραφικό

Γιάννης Τζαβάρας - Βιογραφικό

24/3/2019
Ο Γιάννης Τζαβάρας είναι 42 ετών και κατοικεί στη Χαλκίδα. Είναι Τεχνολόγος Γεωπονίας ζωικής παραγωγής, εργαζόμενος στις επιχειρήσεις συμφερόντων Ζούρα....
Ολοκληρώθηκε το πρώτο #TrashTagChallenge στην Χαλκίδα

Ολοκληρώθηκε το πρώτο #TrashTagChallenge στην Χαλκίδα

25/3/2019
Μία σημαντική περιβαλλοντική δράση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 24 Μαρτίου 2019 στην παραλία Λιανής Άμμου στη Χαλκίδα....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας