Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Μετα την ανακοίνωση της αγιοκατάταξης του γέροντα Ιάκωβου Τσαλίκη, πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύναξη στην Ιερά Μονή Οσίου Δαυΐδ, στην Βόρεια Εύβοια.
Πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύναξη για την αγιοκατάταξη του γέροντα Τσαλίκη, στην Ιερά Μονή Οσίου Δαυΐδ
Πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύναξη για την αγιοκατάταξη του γέροντα Τσαλίκη, στην Ιερά Μονή Οσίου Δαυΐδ
Με αισθήματα μεγάλης χαράς και ιδιαίτερης συγκίνησης η Ι. Μητρόπολις Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων υποδέχθηκε την απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία, συνεδριάζουσα στο Φανάρι, υπό την προεδρία Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, αποφάσισε την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017, την αναγραφή του Γέροντος Ιακώβου Τσαλίκη της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυΐδ στην Εύβοια (1920-1991), στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, κατόπιν προτάσεως του Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, την οποία ενέκρινε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και την διαβίβασε στο Πάνσεπτο Οικουμενικό Πατριαρχείο.


Μετά την επίσημη αναγγελία του γεγονότος στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Χρυσόστομο, τόσο από το Οικουμενικό πατριαρχείο, όσο και από τον Θεοφιλέστατο Αρχιγραμματέα της Εκκλησίας της Ελλάδος, Επίσκοπο Μεθώνης κ. Κλήμεντα, το πρωί της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος έδωσε σχετική οδηγία και το μεσημέρι σήμαναν χαρμόσυνα όλες οι καμπάνες των Εκκλησιών και των Ι. Μονών σε όλο το μήκος και πλάτος της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων και οι πολίτες πληροφορήθηκαν για το ευχάριστο αυτό γεγονός.

Την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017, στην Ιερά Μονή του Οσίου Δαυΐδ του Γεροντος, στην οποία επί τεσσαρακονταετία και πλέον ασκήτεψε ο νεοφανής Άγιος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, εψάλη η Ακολουθία του Όρθρου, κατά την οποία για πρώτη φορά εψάλησαν τροπάρια αφιερωμένα στον νέο Άγιο, ενώ ετελέσθη και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία, με πολλή συγκίνηση, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συλλειτουργούντων και πολλών Κληρικών της Ιεράς μας Μητροπόλεως και συμπροσευχομένων Κληρικών, Ηγουμένων, Μοναχών και Μοναζουσών και πολλών ευσεβών χριστιανών.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας προσήλθε και ο εκ Χαλκίδος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, ο οποίος συνεδέετο με πνευματικούς δεσμούς με την. Ι. Μονή και τον Όσιο Ιάκωβο. 


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος στην ομιλία του, εξέφρασε την χαρά και την συγκίνησή του για το τόσο χαρμόσυνο γεγονός της Αγιοκατατάξεως του Γέροντος Ιακώβου Τσαλίκη από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο γέμισε με χαρά τις ψυχές του ευαγούς Κλήρου και του φιλοχρίστου Λαού της τοπικής Εκκλησίας. 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ζωή του Οσίου Ιακώβου, τον οποίον και ο ίδιος αξιώθηκε να γνωρίσει, μέσω του προκατόχου του Μητροπολίτου Χρυσοστόμου του Α΄, ο οποίος, μάλιστα, όπως είπε ο Σεβασμιώτατος, από πολύ νωρίς διείδε την αρετή του Οσίου και γι' αυτό, αφ' ενός τον διόρισε Ηγούμενο της Ι. Μονής το 1975 και αφ' ετέρου, συνήθιζε να αναφέρει ότι η Εκκλησία θα τον κατατάξει μεταξύ των Αγίων Της.

Επιπλέον, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι δεν αρκεί απλά και μόνον να λέμε ότι γνωρίσαμε τους Αγίους και ότι προέρχονται από τον Τόπο μας, αλλά κυρίως να αγωνιζόμαστε να μιμηθούμε την ζωή τους, να ποθήσουμε την σχέση που οι ίδιοι είχαν με τον Θεό και να θελήσουμε να τους ομοιάσουμε.

Τέλος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για την ευλογημένη αυτή Απόφαση, τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος συνδεόταν με τον Όσιο Γέροντα Ιάκωβο, και την περί Αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, που ομοφώνως ενέκρινε την πρότασή του περί Αγιοκατατάξεως, η οποία, όπως τόνισε, εξέφρασε την συνείδηση του πληρώματος ολόκληρης της Τοπικής μας Εκκλησίας.

Αυτή η Απόφαση της Αγιοκατατάξεως, όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος, ενώ δεν άλλαξε κάτι ως προς την βεβαιότητα της Αγιότητος του Γέροντος Ιακώβου, η οποία ήταν δεδομένη και προ αυτής, οδήγησε όλους σε ανώτατα αισθήματα χαράς, αγαλλιάσεως, ασφάλειας και ευλογίας.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος προανήγγειλε σε όλους ότι θα ακολουθήσουν και επίσημες τελετές, σύμφωνα με την τάξη και την παράδοση της Εκκλησίας, για την Αγιοκατάταξη του Οσίου Ιακώβου, σε χρόνο που θα αναγγελθεί προσεχώς.Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Photo Gallery

3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας