Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο Δήμαρχος Χαλκιδέων, Χρήστος Παγώνης, με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης της οριστικής μελέτης για την αποκατάσταση και επανένταξη της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας και την ανάπλαση των επιφανειών της γειτνιάζουσας Πλατείας Αγοράς.
Ο Χρήστος Παγώνης υπογράφει την σύμβαση
Ο Χρήστος Παγώνης υπογράφει την σύμβαση
Η συνέντευξη τύπου και η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Κότσικα το μεσημέρι της Δευτέρας 18 Δεκεμβρίου με τον Δήμαρχο να κάνει ειδική αναφορά στο χρονικό των ενεργειών που έχουν γίνει από την Δημοτική Αρχή μέχρι και σήμερα.

Στην υπογραφή της σύμβασης το παρών έδωσαν ο δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Χρήστος Παγώνης, ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Φίλιππος Κλάγκος, οι εκπρόσωποι της Σύμπραξης των Μελετητών κ. Αλέξανδρος Ζούμας, κ. Μαρία Παπαβασιλείου, Αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.

Μεταξύ άλλων ο Χρήστος Παγώνης ανέφερε τα ακόλουθα:

Μετά από πολλά προβλήματα και προσφυγές, χωρίς έπαρση ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Σήμερα η πόλη γιορτάζει, όλοι πρέπει να βοηθήσουμε για να υλοποιηθεί αυτό το σπουδαίο έργο.

Το κόστος για την κατασκευή της Δημοτικής Αγοράς θα κυμανθεί στα 5 με 6 εκ. ευρώ. Τις επόμενες ημέρες, θα υπάρξει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών για το δάνειο που θα λάβει η δημοτική αρχή και για να συζητηθεί η έκπτωση στο σύνολο του τελικού δανείου.

Ο κ. Παγώνης εξέφρασε το παράπονο του, σχετικά με τα αρνητικά σχόλια που έκαναν πολίτες για τον εορταστικό διάκοσμο της πόλης και σημείωσε ότι τίποτα δεν θα επισκιάσει την σημερινή ημέρα, για την εξέλιξη της δημοτικής αγοράς. Άλλωστε υπάρχουν και οργανισμοί που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον διάκοσμο της Χαλκίδας, αλλά δεν το κάνουν.

Το χρονικό των ενεργειών της Δημοτικής Αρχής

Από τον Σεπτέμβριο του 2014 όπου ανέλαβε η νέα Δημοτική Αρχή, πραγματοποίησε μία σειρά συναντήσεων για να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο αποκατάστασης της Δημοτικής Αγοράς της Χαλκίδας.


Μετά από συνεχείς συναντήσεις με την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και αυτοψίες στον χώρο της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας, δόθηκε άδεια στον Δήμο Χαλκιδέων να καθαρίσει και να απομακρύνει τόσο τα σκουπίδια όσο και τις πρόσθετες κατασκευές.  

Από το εσωτερικό της Δημοτικής Αγοράς απομακρύνθηκαν 300 τόνοι σκουπιδιών και ακαθαρσίες, όπως και τόνοι αντικειμένων από τις άχρηστες πρόσθετες κατασκευές. 

Στις 18 Δεκεμβρίου 2014 στην κοινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, εγκρίθηκε η εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, την οποία υπέγραψε στις 19 Ιανουαρίου 2015 ο τότε Υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας. 

Αμέσως μετά, ο Δήμος Χαλκιδέων ανέθεσε σε αρχιτεκτονικό γραφείο τη σύνταξη προμελέτης με θέμα “Καταγραφή υφιστάμενων συνθηκών, καθορισμός συνθετικών αξόνων, διαμόρφωση και σύνταξη προδιαγραφών και συνθετικού πλαισίου, ενόψει της διενέργειας Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού”. 

Η προμελέτη εστάλη τον Σεπτέμβριο του 2015 για έγκριση στη Διεύθυνση Νεωτέρων Μνημείων. Στις αρχές του 2016 η προμελέτη εγκρίθηκε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και αμέσως μετά ο Δήμος Χαλκιδέων προχώρησε στην προκήρυξη Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Προσχεδίων, με σκοπό την επιλογή αναδόχου για την εκπόνηση της οριστικής μελέτης του έργου, που αφορά στην “Αποκατάσταση, ανάδειξη, ανάπτυξη και λειτουργική επανένταξη της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας και στην ανάπλαση των επιφανειών της γειτνιάζουσας Πλατείας Αγοράς”. 

Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ολοκληρώθηκε και από την Κριτική Επιτροπή του, που είχε συγκροτηθεί με μέλη τα οποία υποδείχθηκαν από κατάλογο ειδικών επιστημόνων του Υπουργείου Πολιτισμού και από τον Δήμο Χαλκιδέων. Πρόεδρος της Επιτροπής εξελέγη ο Γιάννης Αίσωπος, καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Η Επιτροπή αξιολόγησε όλες τις προτάσεις, στο σύνολο 17 και προέκρινε την καλύτερη. 


Στις 6 Μαρτίου 2017 στο Κόκκινο Σπίτι, ο Δήμος Χαλκιδέων οργάνωσε έκθεση με τα προσχέδια του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τη Δημοτική Αγορά. Σήμερα 18 Δεκεμβρίου 2017 υπογράφεται η σύμβαση με την Κοινοπραξία των μελετητών για τη σύνταξη της οριστικής μελέτης κατασκευής του έργου, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα του 2018. 

Στη συνέχεια, αφού εγκριθεί από τη Διεύθυνση Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, θα δημοπρατηθεί το έργο. Όσον αφορά στις λειτουργίες που θα φιλοξενηθούν στη Δημοτική Αγορά Χαλκίδας, προτείνεται η δημιουργία ενός πόλου συναλλασσόμενων δραστηριοτήτων, αφιερωμένο στις ομάδες της πόλης, με επίκεντρο τις παραδοσιακές τέχνες και τεχνικές, η συνύπαρξη του εμπορικού χαρακτήρα με πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, η ένταξη χρήσεων με συμπληρωματικά ή διευρυμένα ωράρια και τέλος, η διοργάνωση δράσεων στους υπαίθριους χώρους της Αγοράς και της Πλατείας. 


Η σημερινή μέρα καθυστέρησε 30 χρόνια. Δυστυχώς και στην τελευταία αυτή προσπάθεια, ομάδα πολιτών, δημοτικοί σύμβουλοι, πολιτικοί της Κεντρικής Πολιτικής Σκηνής έκαναν ότι μπορούσαν για να ακυρώσουν το έργο.  

Η επιμονή της σημερινής Δημοτικής Αρχής έφτασε τα πράγματα μέχρι εδώ. Το ποτάμι πια πήρε τον δρόμο του. Δεν υπάρχει επιστροφή!Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας