Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Την άποψη του για το νέο κύκλο διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό καταθέτει ο Κώστας Μαρκόπουλος, τέως υπουργός και βουλευτής Ευβοίας της Νέας Δημοκρατίας.
Κώστας Μαρκόπουλος
Κώστας Μαρκόπουλος
Στις 19 Ιανουαρίου αρχίζει ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό στην Νέα Υόρκη υπό τον Μάθιου Νίμιτς.

Σε καλύτερες συνθήκες σε ότι έχει να κάνει με την κυβέρνηση  των Σκοπίων υπό τον Ευρωπαϊστή αλλά όχι εθνικιστή Ζόραν Ζάεφ. Καλύτερες και στην εκκίνηση σε ότι έχει να κάνει με την Ελλάδα που έχει την στήριξη των περισσότερων κομμάτων της βουλής στη κόκκινη γραμμή που χάραξε ο Καραμανλής σαν πρωθυπουργός και η Μπακογιάννη σαν ΥπΕξ στο Βουκουρέστι του 2008 όταν η Ελληνική θέση ήταν "Σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, μόνιμη".

Σήμερα τίποτα πιο λίγο και τίποτα πιο προσωρινό δεν είναι αποδεκτό. Η σπουδή να βρεθεί άμεσα λύση αφορά τα Σκόπια για να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ. Σπουδή εμφανίζει και το ΝΑΤΟ διότι η ένταξη των Σκοπίων σταθεροποιεί τα Βαλκάνια. Σπουδή έχουν και τα ίδια τα Σκόπια που ταλαιπωρούνται συχνά από επιδιώξεις του Αλβανικού στοιχείου αλλά και από τον επηρεασμό της Τουρκίας μέσω της αναγνωρισμένης Τουρκικής μειονότητας που είναι το 4% του πληθυσμού. Η σπουδή μεταφράζεται σε πίεση προς την Ελληνική κυβέρνηση. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να μετατρέψει την πίεση σε κόκκινη γραμμή του Βουκουρεστίου η οποία δεν ωστόσο δεν έχει γίνει αποδεκτή ακόμα από τα Σκόπια. 

Η διαπραγμάτευση δεν αφορά μόνο το όνομα. Δεν θα κάνουμε βαφτίσια. Η απόφαση έχει περιεχομενο. Το όνομα δεν λύνει το πρόβλημα. Υπάρχει το ζήτημα της Εθνότητας, της γλώσσας, της χρήσης του νέου ονόματος παντού και όχι μόνο στην σχέση με την Ελλάδα., των αλυτρωτικών επιδιώξεων του Σκοπιανού Συντάγματος κλπ.   Δεν αρκεί στην Ελλάδα να ονομάζεται όπως συμφωνηθεί αλλά να είναι στο ΝΑΤΟ ή αύριο στην ΕΕ σαν Μακεδονία η να εξάγει προϊόντα "μακεδονικά". Δεν πρέπει να επιτραπεί η ούτε καν ο σφετερισμός του Μεγάλου Αλεξάνδρου που αποτελεί σύμβολο της Ελληνικότητας της Μακεδονίας.

Δυστυχώς η Ελληνική κυβέρνηση διακατέχεται από διαπραγματευτικό αποκρυφισμό. Δεν έχει ενημερώσει τα κόμματα αντίθετα από ότι έπραττε η κ Μπακογιάννη όταν ήταν ΥπΕξ.  Δεν έχει καν ενιαία γραμμή με τον Υπουργό Άμυνας να αλλάζει θέση κάθε δυο ημέρες ενώ όλοι γνωρίζουν ότι σε τίποτα από όσα υποστήριζε δεν έχει μείνει σταθερός.

Η αλήθεια είναι ότι η επιτάχυνση των εξελίξεων ξεκίνησε μετά την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ σε ότι αφορά Σκόπια και Τουρκία.

Ο φόβος είναι ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει δύναμη αντίστασης ούτε στα οικονομικά ούτε στα Εθνικά ζητήματα. Είναι βέβαιο ότι αν δεν πιεζόταν δεν θα "έβλεπε" την ευκαιρία της κυβέρνησης Ζάεφ, ούτε βέβαια θα αντιλαμβανόταν ότι η σωστή επίλυση του Σκοπιανού θα έλυνε τα χέρια της χώρας ώστε απερίσπαστη να αφιερωθεί στην επίλυση των ζητημάτων που εγείρονται με την Τουρκία. Το σίγουρο είναι ότι πιέζεται από τις ΗΠΑ, το ερώτημα είναι για τι ακριβώς πιέζεται και αν ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει δεσμεύσεις και ποιες.

Αναζητάται η θέση της Νέας Δημοκρατίας στο ζήτημα του ονόματος Η ΝΔ έχει θέση αυτήν που η Ελλάδα καθόρισε στο Βουκουρέστι. Πέραν τούτου τίποτα δεν θα ακουστεί επί της ουσίας και δικαίως από την ΝΔ αν πρώτον η κυβέρνηση δεν έχει ενιαία θέση, δεύτερον αν δεν ενημερώσει την αξιωματική αντιπολίτευση για τις διαπραγματεύσεις και τρίτον αν δεν διεκδικήσει ολοκληρωμένη  λύση.
Τα Εθνικά ζητήματα είναι πολύ σοβαρά για να παίζει κανείς αλλά και πολύ ακανθώδη για να τα υποτιμά η κυβέρνηση.Δημοφιλή σήμερα

Εντάχθηκε το έργο της δημοτικής αγοράς Χαλκίδας ύψους 3 εκ. ευρώ

Εντάχθηκε το έργο της δημοτικής αγοράς Χαλκίδας ύψους 3 εκ. ευρώ

10/12/2018
Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στάθη Γιαννακίδη, εντάσσονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 15 ...
Ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ δώρισε απινιδωτή στον Εμπορικό Σύλλογο Αλιβερίου

Ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ δώρισε απινιδωτή στον Εμπορικό Σύλλογο Αλιβερίου

10/12/2018
Ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ, συνεπής στη δέσμευσή του να θέτει ως αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα την Υγεία & Ασφάλεια, προχώρησε σε ...
Christmas Shopping στο Sugarfree στην Χαλκίδα

Christmas Shopping στο Sugarfree στην Χαλκίδα

11/12/2018
Δεν έχετε βρει τι δώρα θα κάνετε στα αγαπημένα σας πρόσωπα; Μην σας απασχολεί τα βρήκαμε εμείς για εσάς....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας