Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ο Ευβοϊώτης Γιάννης Μανώλης, Δρ Πολιτικής Επιστήμης και Μέλος Τομέα Τουρισμού ΝΔ, μιλάει για τις προτεραιότητες της ΝΔ για τόνωση της αγοράς ακινήτων.
Μανώλης
Μανώλης
Η αλματώδης οικονομική μεγέθυνση που γνώρισε η εθνική οικονομία τις δεκαετίες του 1950, 1960, 1990 και 2000 στηρίχθηκε ως επί το πλείστον στην ραγδαία ανάπτυξη της οικοδομής. 

Η μεγάλη ύφεση που υπέστη η χώρα τα τελευταία χρόνια προέκυψε κυρίως από την συρρίκνωση της οικοδομικής δραστηριότητας. Πρόκειται για έναν κλάδο της οικονομίας με τον οποίο συνδέονται είτε άμεσα είτε έμμεσα εκατοντάδες επαγγέλματα. Το σχέδιο για φυγή προς τα εμπρός λοιπόν πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα στήριξης της οικοδομικής δραστηριότητας και τόνωσης της αγοράς ακινήτων. 

Το Πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για τα ακίνητα περιλαμβάνει τρεις επιμέρους άξονες: 

Α) Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια, με ταυτόχρονη εναρμόνιση των αντικειμενικών και εμπορικών αξιών. Με αυτήν την αλλαγή, η επιβάρυνση από το φόρο ακίνητης περιουσίας θα μειωθεί στο 1% του Α.Ε.Π., προσεγγίζοντας το μέσο όρο των ανεπτυγμένων οικονομιών της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ.
Β) Το δραστικό περιορισμό της γραφειοκρατίας στη μεταβίβαση ακινήτων. Σε πρώτη φάση, τα 23 δικαιολογητικά, που απαιτούνται σήμερα, θα περιοριστούν κατά ένα τρίτο και θα αυξηθούν άμεσα τα δικαιολογητικά που θα μπορούν να κατατεθούν με ηλεκτρονικό τρόπο. 
Γ) Τη δημιουργία κινήτρων για την αναβάθμιση και ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών. Με την παροχή οικονομικών κινήτρων για όλες τις εργασίες που αφορούν την ενεργειακή, λειτουργική, αισθητική αναβάθμιση των υφιστάμενων ακινήτων, καθώς και τη συντήρηση και αξιοποίησή τους. Τα κίνητρα αυτά θα έχουν τη μορφή έκπτωσης φόρου, η οποία θα ισοδυναμεί με 40% έως 50% της συνολικής δαπάνης και θα αποσβένεται με οποιαδήποτε φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου, συμπεριλαμβανομένου του ΕΝΦΙΑ, στα τρία επόμενα έτη.
Επιπλέον, βασικός στόχος του κυβερνητικού Προγράμματος της ΝΔ είναι η τόνωση της ζήτησης ακινήτων από υπηκόους άλλων χωρών. Είτε αυτοί προέρχονται από την Ε.Ε. και αναζητούν δεύτερη ή εξοχική κατοικία στο Νότο, είτε προέρχονται από τρίτες χώρες μέσω της ενίσχυσης του προγράμματος «golden visa». Τα παραδείγματα της Κύπρου, της Μάλτας και της Πορτογαλίας δείχνουν ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια αύξησης των επενδύσεων στην αγορά ακινήτων από αυτές τις πηγές".

Γιάννης Μανώλης 
Δρ Πολιτικής Επιστήμης 
Μέλος Τομέα Τουρισμού ΝΔΔημοφιλή σήμερα

Χρήστος Παγώνης και Γιάννης Μπάκας μαζί για τον Δήμο Χαλκιδέων

Χρήστος Παγώνης και Γιάννης Μπάκας μαζί για τον Δήμο Χαλκιδέων

15/2/2019
Δήλωση συμπόρευσης από κοινού ανακοίνωσαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι για τον Δήμο Χαλκιδέων Γιάννης Μπάκας και Χρήστος Παγώνης....
Ημερίδα του ΤΕΕ Εύβοιας για το Κτηματολόγιο στην Σκύρο

Ημερίδα του ΤΕΕ Εύβοιας για το Κτηματολόγιο στην Σκύρο

15/2/2019
Το ΤΕΕ/Π.Τ.Ευβοίας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών και συναδέλφων μηχανικών, διοργανώνει την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019 ώρα 20:00 στην...
Συνεδρίασε η Επιτροπή για την κατάρτιση πρότασης έργων ΕΣΠΑ 2021-2027 για την Στερεά Ελλάδα

Συνεδρίασε η Επιτροπή για την κατάρτιση πρότασης έργων ΕΣΠΑ 2021-2027 για την Στερεά Ελλάδα

15/2/2019
Πραγματοποιήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2019 στη Λαμία η συνεδρίαση της...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας