Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Με ζημιές 3 εκατομμύρια ευρώ το μήνα και 250 εκατομμύρια ευρώ χρέη στην ΔΕΗ λειτουργεί η ΛΑΡΚΟ.
Χρέη άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ έχει η ΛΑΡΚΟ στη ΔΕΗ ενώ πουλάει με τιμές κάτω του κόστους παραγωγής (πηγή: Καθημερινή της Κυριακής 11/2/2018)
Χρέη άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ έχει η ΛΑΡΚΟ στη ΔΕΗ ενώ πουλάει με τιμές κάτω του κόστους παραγωγής (πηγή: Καθημερινή της Κυριακής 11/2/2018)
Η ιστορική μεταλλευτική βιομηχανία του ομίλου Μποδοσάκη, που στήριξε την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας τις δεκαετίες του 1960 και 1970, εξακολουθεί να προμηθεύει σήμερα με σιδηρονικέλιο τους μεγάλους παραγωγούς χάλυβα της παγκόσμιας οικονομίας, παράγοντας όμως με κόστος μη βιώσιμο.

Το κόστος αυτό διαμορφώθηκε σε βάθος ετών ως αποτέλεσμα κακοδιαχείρισης διορισμένων διοικήσεων από τις εκάστοτε κυβερνήσεις που μέσω της ΛΑΡΚΟ αλλά και άλλων μεγάλων επιχειρήσεων ασκούσαν κοινωνική και κυρίως ψηφοθηρική πολιτική.

Είναι γνωστό ότι με ζημιές της τάξεως των 100 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο δεν εφαρμόστηκε ποτέ ο νόμος για το ενιαίο μισθολόγιο και είναι επίσης  ενδεικτικές των πελατειακών εξυπηρετήσεων οι προσλήψεις 252 ατόμων μέσα στην κρίση αλλά και η προαγωγή132 εργαζομένων το ίδιο διάστημα που συνοδευόταν από αυξήσεις μισθών.

Είναι επίσης γνωστές οι συμφωνίες αντιστάθμισης κινδύνου (hedging) την περίοδο 2005 με την προπώληση παραγωγής έναντι σταθερής τιμής στις 15.000 - 30.000 δολάρια, όταν το 2006 η τιμή είχε πλησιάσει τις 50.000 δολάρια και το 2007 παρέμεινε πάνω από τις 30.000 δολάρια.

Η άστοχη αυτή πρόβλεψη δεν άφησε απλώς αναξιοποίητη τη θετική δυναμική της τιμής του νικελίου αλλά φόρτωσε την εταιρεία με τεράστιες ζημιές.

Κρατικές ενισχύσεις 135 εκατομμυρίων ευρώ καλείται να επιστρέψει η ΛΑΡΚΟ

Τέλος χρόνου για τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ σήμανε η απόρριψη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της προσφυγής της εταιρείας κατά των αποφάσεων της Επιτροπής για ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων ύψους 135 εκατ. ευρώ την 1η Φεβρουαρίου 2018.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την απόφαση που εξέδωσε χθες απέρριψε ως απαράδεκτη την προσφυγή της ΛΑΡΚΟ με αίτημα την ακύρωση της απόφασης της Επιτροπής περί των κρατικών ενισχύσεων, εξέλιξη που βαθαίνει πλήρως το αδιέξοδο γύρω από τη λειτουργία της ιστορικής μεταλλευτικής βιομηχανίας και υποχρεώνει την κυβέρνηση να στραφεί σε λύσεις που επιμελώς απέφυγε το προηγούμενο διάστημα, επικαλούμενη την εκκρεμότητα της προσφυγής και την πιθανότητα ανατροπής των αρνητικών εξελίξεων που δρομολόγησε με απόφασή της η Ε.Ε. τον Μάρτιο του 2014.

Η απόρριψη της προσφυγής της ΛΑΡΚΟ καθιστά εφαρμοστέα την απόφαση της Επιτροπής για επιστροφή των κρατικών ενισχύσεων καθώς και την καταδικαστική απόφαση που εξέδωσε τον Νοέμβριο του 2017 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη συμμόρφωση της χώρας μας με αυτή. Η Επιτροπή τον Μάρτιο του 2014 έκρινε ως παράνομες τις εγγυήσεις που παρείχε το ελληνικό Δημόσιο στη ΛΑΡΚΟ το 2008, το 2010 και το 2011 αλλά και τη συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του 2009, καθώς εκτίμησε ότι με την οικονομική κατάσταση της εταιρείας η απόφαση του Δημοσίου δεν ελήφθη με επιχειρηματικά κριτήρια και άρα συνιστά κρατική ενίσχυση.

Η Ελλάδα δεν αξιοποίησε τη δυνατότητα που έδωσε η Επιτροπή με την παράλληλη απόφασή της, τον Μάρτιο του 2014, η οποία προέβλεπε ότι στην περίπτωση που υλοποιούσε το σχέδιο πώλησης στοιχείων ενεργητικού της εταιρείας και την ένταξη στη συνέχεια της ΛΑΡΚΟ σε καθεστώς εκκαθάρισης, η υποχρέωση ανάκτησης των κρατικών ενισχύσεων δεν θα μεταβιβαζόταν στον νέο ιδιοκτήτη.

Η απόφαση αυτή άφηνε τα περιθώρια εξυγίανσης της ΛΑΡΚΟ και αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή, σχεδιασμός όμως που δεν περπάτησε υπό το βάρος των συνδικαλιστικών και πολιτικών πιέσεων.

Σήμερα και μετά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να επανεξετάσει άρδην την πολιτική της για παραμονή της εταιρείας υπό δημόσιο έλεγχο και να επιλέξει μεταξύ πώλησης και πτώχευσης, αφού η οικονομική της κατάσταση καθιστά αδύνατη την επιστροφή των κρατικών ενισχύσεων.

Η πολύπαθη μεταλλευτική βιομηχανία μετρά σχεδόν κάθε χρόνο ζημίες της τάξης των 75-80 εκατ. ευρώ και είναι χαρακτηριστική του οικονομικού αδιεξόδου η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας κ. Άνθιμου Ξενίδη προσφάτως στη Βουλή: «Δουλεύουμε, παράγουμε και πουλάμε κάτω του κόστους. Αυτό μπορείς να το κάνεις αλλά για λίγο χρονικό διάστημα, εμάς διήρκεσε πολύ». Η εταιρεία δουλεύει με ζημίες άνω των 200.000 δολ. την ημέρα, χωρίς μάλιστα να πληρώνει ρεύμα καθώς αδυνατεί να ανταποκριθεί ακόμη και στη νέα σύμβαση με τη ΔΕΗ, η οποία περιορίζει το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας από τα 4.000 δολάρια ο τόνος στα 2.500 δολάρια. Η σύμβαση ρυθμίζει και ανεξόφλητες οφειλές της εταιρείας προς τη ΔΕΗ ύψους 260 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης είχε προαναγγείλει από τον περασμένο Αύγουστο μέτρα για την εξυγίανση της ΛΑΡΚΟ μέσα στο φθινόπωρο του 2017, τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν κοινοποιηθεί.

Κυβέρνηση και διοίκηση αναζητούν πλέον διέξοδο για να μη τους σκάσει η επιχείρηση στα χέρια. Ως μία πρώτη κίνηση έχουν ήδη αποφασίσει την υποβολή αναίρεσης ενώπιον του Δικαστηρίου της Ε.Ε. κατά της πρωτόδικης απόφασης για ανάκτηση της κρατικής ενίσχυσης και σύμφωνα με πληροφορίες επανεξετάζουν το σχέδιο μερικής ιδιωτικοποίησης που είχε ήδη εγκριθεί από την επιτροπή τον Μάρτιο του 2014.

Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της ΛΑΡΚΟ προέρχεται από τα μεταλλεία της Εύβοιας

Η ΛΑΡΚΟ διαθέτει  πέντε Μεταλλεία επιφανειακής εκμετάλλευσης στην περιοχής της  Εύβοιας. Τα Μεταλλεία διαθέτουν σύγχρονο χωματουργικό εξοπλισμό επιφανειακών εκμεταλλεύσεων, δύο εγκαταστάσεις θραύσης και κοσκίνισης των μεταλλευμάτων, μονάδα εμπλουτισμού και εγκαταστάσεις ομογενοποίησης και φόρτωσης πλοίων.

Για την μεταφορά του μεταλλεύματος από το Τριβείο στις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού και ομογενοποίησης, υπάρχει ενιαίο σύστημα μεταφορικής ταινίας, μήκους 7,5 χλμ, το οποίο αξιοποιεί την υψομετρική διαφορά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η ετήσια παραγωγή ανέρχεται σε 1.2 -1.5 εκατομμύρια τόνους. Η μέση περιεκτικότητα σε νικέλιο είναι 1%-1.03%.

Οι πληροφορίες προέρχονται από ρεπορτάζ της Καθημερινής της Κυριακής της 11 Φεβρουαρίου 2018 και άρθρου της Χρύσας Λιάγκου της 02 Φεβρουαρίου 2018 από το kathimerini.gr. Τα στοιχεία για τα μεταλλεία προέρχονται από την ιστοσελίδα την εταιρεία.Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας