Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
ΓΛΥΦΑ - ΑΓΙΟΚΑΜΠΟΣ Δρομολόγια
Η αξία της µεσογειακής διατροφής έχει αναγνωριστεί ήδη από τη δεκαετία του ’60, καθώς επιστηµονικές µελέτες ανέδειξαν τη συσχέτισή της µε τη µακροζωία.
Γιάννης Μανώλης
Γιάννης Μανώλης
Το παρόν άρθρο, βέβαια, δεν θα ασχοληθεί µε τις θετικές επιπτώσεις της µεσογειακής διατροφής στην υγεία, αλλά θα εστιάσει στο πεδίο της πολιτιστικής διπλωµατίας.

Το 2010 η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και το Μαρόκο υπέβαλαν φάκελο και πέτυχαν την εγγραφή της µεσογειακής διατροφής στον κατάλογο της Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονοµιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO. 

Στη συνέχεια, το 2013, διευρύνθηκε η εγγραφή µε άλλες χώρες της Μεσογείου (Πορτογαλία, Κύπρος και Κροατία). Σύµφωνα µε τη Σύµβαση της UNESCO, η µεσογειακή διατροφή αναγνωρίζεται ως ένα πολυδιάστατο αγαθό, που περικλείει τη γεωργία και την αλιεία, τα τρόφιµα, τις µεθόδους παραγωγής, την προετοιµασία των φαγητών, την ύπαιθρο, αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο, τις τοπικές κοινωνίες, που µαζεύονται όλοι µαζί γύρω από το τραπέζι για να φάνε, να διασκεδάσουν, να µοιραστούν χαρές και λύπες, παραµύθια και µύθους.

Σηµείο αναφοράς για τον συντονισµό του δικτύου είναι το Μεσογειακό Αγρονοµικό Ινστιτούτο Χανίων, το οποίο διαθέτει την αναγκαία επιστηµονική εµπειρογνωµοσύνη προκειµένου οι επτά χώρες να αναλάβουν κοινές δράσεις τόσο για τη διαφύλαξη όσο και για τη διάδοση των αξιών της µεσογειακής διατροφής. 

Η χώρα µας, λοιπόν, διαθέτει ένα σηµαντικό εργαλείο «ήπιας ισχύος», µε το οποίο µπορεί, αφενός, να ασκήσει πολιτιστική διπλωµατία και, αφετέρου, να δηµιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, προωθώντας σωστά τη µεσογειακή διατροφή και συνδέοντας τη γαστρονοµία µε τον τουρισµό.

Ως πολιτιστική διπλωµατία ορίζεται η µεθοδική και συστηµατική διαχείριση των πολιτισµικών στοιχείων µιας χώρας, µε σκοπό την προβολή και ενίσχυση των θέσεών της στο διεθνές σύστηµα, τη διαµόρφωση θετικής εικόνας στη διεθνή κοινή γνώµη και τη διάδοση των αξιών της σε άλλες χώρες, έτσι ώστε να εµπεδωθεί κλίµα εµπιστοσύνης και αλληλοκατανόησης. Συνεπώς, η πολιτιστική διπλωµατία είναι άρρηκτα συνδεδεµένη µε τη διεθνή εικόνα της χώρας µας. 

Η προβολή της πολιτιστικής µας κληρονοµιάς και η αξιοποίηση των πολιτιστικών δεσµών µε άλλες χώρες αποτελούν ένα ήπιο µεν, αποτελεσµατικό δε όπλο διπλωµατίας, λειτουργώντας ως «έξυπνη ισχύ», ιδιαίτερα σε µία κρίσιµη για την πατρίδα µας περίοδο, κατά την οποία η αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας πρέπει να αποτελέσει κύριο άξονα εθνικού στρατηγικού σχεδιασµού. 

Οι υπεύθυνοι για την άσκηση της πολιτιστικής διπλωµατίας, αν χειριστούν σωστά το κεφάλαιο της µεσογειακής διατροφής, µπορούν να ανοίξουν, µεταξύ άλλων, δρόµους οικονοµικής ανάπτυξης και να δηµιουργήσουν περιβάλλον ασφάλειας και συνεργασίας, µε άµεση επίδραση στην προσέλκυση επενδύσεων και στην ενίσχυση του τουρισµού.

Ο Γιάννης Μανώλης είναι δρ Πολιτικών Επιστηµών και Programme Manager στην ΕΕΕ UNESCO και ανήκει στο Μητρώο Πολιτικών Στελεχών της Νέας ∆ηµοκρατίας.Δημοφιλή σήμερα

Η ταινία Jurassic World: Το βασίλειο έπεσε, στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η ταινία Jurassic World: Το βασίλειο έπεσε, στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

7/6/2018
Η ταινία Jurassic World: Το βασίλειο έπεσε, στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone από την Πέμπτη ...
Νέες θέσεις εργασίας σε Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης

Νέες θέσεις εργασίας σε Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης

13/6/2018
Το νέο φροντιστήριο Πουκαμισάς στον Ωρωπό αναζητά διδακτικό προσωπικό για άμεση πρόσληψη....
Η ταινία «Το κουκλόσπιτο του τρόμου» στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η ταινία «Το κουκλόσπιτο του τρόμου» στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

17/6/2018
Η ταινία «Το κουκλόσπιτο του τρόμου» στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone, από την Πέμπτη 14 εώς και την Τετάρ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας