Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Η αξία της µεσογειακής διατροφής έχει αναγνωριστεί ήδη από τη δεκαετία του ’60, καθώς επιστηµονικές µελέτες ανέδειξαν τη συσχέτισή της µε τη µακροζωία.
Γιάννης Μανώλης
Γιάννης Μανώλης
Το παρόν άρθρο, βέβαια, δεν θα ασχοληθεί µε τις θετικές επιπτώσεις της µεσογειακής διατροφής στην υγεία, αλλά θα εστιάσει στο πεδίο της πολιτιστικής διπλωµατίας.

Το 2010 η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και το Μαρόκο υπέβαλαν φάκελο και πέτυχαν την εγγραφή της µεσογειακής διατροφής στον κατάλογο της Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονοµιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO. 

Στη συνέχεια, το 2013, διευρύνθηκε η εγγραφή µε άλλες χώρες της Μεσογείου (Πορτογαλία, Κύπρος και Κροατία). Σύµφωνα µε τη Σύµβαση της UNESCO, η µεσογειακή διατροφή αναγνωρίζεται ως ένα πολυδιάστατο αγαθό, που περικλείει τη γεωργία και την αλιεία, τα τρόφιµα, τις µεθόδους παραγωγής, την προετοιµασία των φαγητών, την ύπαιθρο, αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο, τις τοπικές κοινωνίες, που µαζεύονται όλοι µαζί γύρω από το τραπέζι για να φάνε, να διασκεδάσουν, να µοιραστούν χαρές και λύπες, παραµύθια και µύθους.

Σηµείο αναφοράς για τον συντονισµό του δικτύου είναι το Μεσογειακό Αγρονοµικό Ινστιτούτο Χανίων, το οποίο διαθέτει την αναγκαία επιστηµονική εµπειρογνωµοσύνη προκειµένου οι επτά χώρες να αναλάβουν κοινές δράσεις τόσο για τη διαφύλαξη όσο και για τη διάδοση των αξιών της µεσογειακής διατροφής. 

Η χώρα µας, λοιπόν, διαθέτει ένα σηµαντικό εργαλείο «ήπιας ισχύος», µε το οποίο µπορεί, αφενός, να ασκήσει πολιτιστική διπλωµατία και, αφετέρου, να δηµιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, προωθώντας σωστά τη µεσογειακή διατροφή και συνδέοντας τη γαστρονοµία µε τον τουρισµό.

Ως πολιτιστική διπλωµατία ορίζεται η µεθοδική και συστηµατική διαχείριση των πολιτισµικών στοιχείων µιας χώρας, µε σκοπό την προβολή και ενίσχυση των θέσεών της στο διεθνές σύστηµα, τη διαµόρφωση θετικής εικόνας στη διεθνή κοινή γνώµη και τη διάδοση των αξιών της σε άλλες χώρες, έτσι ώστε να εµπεδωθεί κλίµα εµπιστοσύνης και αλληλοκατανόησης. Συνεπώς, η πολιτιστική διπλωµατία είναι άρρηκτα συνδεδεµένη µε τη διεθνή εικόνα της χώρας µας. 

Η προβολή της πολιτιστικής µας κληρονοµιάς και η αξιοποίηση των πολιτιστικών δεσµών µε άλλες χώρες αποτελούν ένα ήπιο µεν, αποτελεσµατικό δε όπλο διπλωµατίας, λειτουργώντας ως «έξυπνη ισχύ», ιδιαίτερα σε µία κρίσιµη για την πατρίδα µας περίοδο, κατά την οποία η αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας πρέπει να αποτελέσει κύριο άξονα εθνικού στρατηγικού σχεδιασµού. 

Οι υπεύθυνοι για την άσκηση της πολιτιστικής διπλωµατίας, αν χειριστούν σωστά το κεφάλαιο της µεσογειακής διατροφής, µπορούν να ανοίξουν, µεταξύ άλλων, δρόµους οικονοµικής ανάπτυξης και να δηµιουργήσουν περιβάλλον ασφάλειας και συνεργασίας, µε άµεση επίδραση στην προσέλκυση επενδύσεων και στην ενίσχυση του τουρισµού.

Ο Γιάννης Μανώλης είναι δρ Πολιτικών Επιστηµών και Programme Manager στην ΕΕΕ UNESCO και ανήκει στο Μητρώο Πολιτικών Στελεχών της Νέας ∆ηµοκρατίας.Δημοφιλή σήμερα

Εορταστίκο Ωράριο Εμπορικών Καταστημάτων Χαλκίδας για το Πάσχα 2018

Εορταστίκο Ωράριο Εμπορικών Καταστημάτων Χαλκίδας για το Πάσχα 2018

21/03/2018
Ανοιχτά την Κυριακή των Βαΐων τα Εμπορικά Καταστήματα της Χαλκίδας και με εορταστικό ωράριο όλη την Μεγάλη Εβδομάδα....
Η Χαλκίδα υποψήφια να φιλοξενήσει το Final-4 των ανδρών βόλευ

Η Χαλκίδα υποψήφια να φιλοξενήσει το Final-4 των ανδρών βόλευ

20/03/2018
Η Χαλκίδα θα είναι όπως όλα δείχνουν η πόλη που θα διοργανώσει το Final-4 του Κυπέλλου ανδρών που θα διεξαχθεί 20-22 Απριλίου με...
Το πρόγραμμα εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στη Χαλκίδα

Το πρόγραμμα εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στη Χαλκίδα

21/03/2018
Η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας ανακοίνωσε το πρόγραμμα των εορτασμών της Εθνικής Επετείου της 25...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας