Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Την Κυριακή 13 Μαΐου στις 11:00 το πρωί στο Kymi Palace Hotel, διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Τοπικής Κοινότητας Οξυλίθου τιμητική εκδήλωση για την προσφορά και το έργο της αρχαιολόγου Έφης Σαπουνά-Σακελλαράκη.
Τιμητική εκδήλωση για την αρχαιολόγο Έφη Σαπουνά–Σακελλαράκη στην Κύμη
Τιμητική εκδήλωση για την αρχαιολόγο Έφη Σαπουνά–Σακελλαράκη στην Κύμη
Ιδιαίτερη τιμή επιφυλάσσει η Εύβοια στην σπουδαία αρχαιολόγο Έφη Σαπουνά- Σακελλαράκη για την δεκαπενταετή, ευδόκιμη υπηρεσία της στο νομό, με δραστηριότητα που άλλαξε τον αρχαιολογικό του χάρτη, αλλά και τις γνώσεις μας για την Ιστορία, χάρη στις σημαντικές της ανασκαφές, τα λαμπρά ευρήματα, τα νέα μουσεία, τις καινοτόμες ιδέες. 

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας /Π.Ε. Εύβοιας, την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, τον δήμο Κύμης και την Τοπική Κοινότητα Οξυλίθου, με τη συμμετοχή βεβαίως την Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας. 

Το 1983 η κ.Έφη Σαπουνά- Σακελλαράκη πρωτοδιορίστηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας. Αλλά δεν μπορεί να μην αναφερθεί το σημαντικό γεγονός της ανακάλυψης της Κύμης των Γεωμετρικών χρόνων, της πόλης που μαζί με την Χαλκίδα ίδρυσαν τον 8ο π.Χ. αιώνα τις ελληνικές αποικίες στην Ιταλία, με την σημερινή Κούμα πλησίον της Νάπολης. 

Ακόμη η ανακάλυψη του αποθέτη του ιερού της Αμαρυσίας Αρτέμιδος στην Αμάρυνθο. Η λατρεία της θεάς είχε μεταφερθεί από τον Ηρώδη Αττικό στην Αττική στην περιοχή του Αμαρουσίου, από την οποία και το όνομα της περιοχής. Η ανασκαφή στους Ωρεούς της Β. Εύβοιας που έδωσε το μοναδικό εύρημα του συμπλέγματος Ηρακλή με Λέοντα. 

Οι αρχαιολογικές έρευνες στην πόλη της Χαλκίδας όπου μεταξύ άλλων αποκαλύφθηκε κεφαλή Κούρου, σημαντικό εύρημα της Αρχαϊκής εποχής, αλλά και οι έρευνες στην προϊστορική Μάνικα και στην Ερέτρια. Και βέβαια τα νεκροταφεία της Σκύρου, από το 1000 π.Χ. ως και την Κλασική εποχή, με θαυμαστά ευρήματα από χρυσό, ελεφαντοστό, φαγεντιανή.

Η Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη όμως οργάνωσε επίσης τα Αρχαιολογικά Μουσεία Χαλκίδας και Ερέτριας, καθώς και τις Αρχαιολογικές Συλλογές Αιδηψού, Ποταμίας Κύμης και Καρύστου ενώ καθιέρωσε για πρώτη φορά στην περιοχή εκπαιδευτικά προγράμματα. 

Η ίδια αναφέρεται με ιδιαίτερη αγάπη στη θητεία της στην Εύβοια στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της «Όταν μίλησε ο χρόνος», κάποιες φορές μάλιστα με τρυφερότητα, καθώς η Εύβοια της έδωσε ένα ωραίο ταξίδι αλλά και εκείνη της χάρισε ένα κομμάτι από την αναγνώριση που της οφείλει η Ιστορία. 

Μια αγάπη αμφίδρομη αναμφίβολα, αφού οι Ευβοείς δεν ξεχνούν, όπως αποδεικνύεται εμπράκτως και με την τιμητική εκδήλωσή στην Έφορό τους, κυρίως όμως από τα αλλεπάλληλα αιτήματα, που συχνά διατυπώνουν για την συνέχιση του ανασκαφικού έργου σε σημαντικές αρχαιολογικές θέσεις. 

Η Εύβοια και η Έφη Σαπουνά –Σακελλαράκη έχουν δεθεί με στέρεα δεσμά μέσα στο χρόνο.Δημοφιλή σήμερα

Χρήστος Παγώνης και Γιάννης Μπάκας μαζί για τον Δήμο Χαλκιδέων

Χρήστος Παγώνης και Γιάννης Μπάκας μαζί για τον Δήμο Χαλκιδέων

15/2/2019
Δήλωση συμπόρευσης από κοινού ανακοίνωσαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι για τον Δήμο Χαλκιδέων Γιάννης Μπάκας και Χρήστος Παγώνης....
Συνεδρίασε η Επιτροπή για την κατάρτιση πρότασης έργων ΕΣΠΑ 2021-2027 για την Στερεά Ελλάδα

Συνεδρίασε η Επιτροπή για την κατάρτιση πρότασης έργων ΕΣΠΑ 2021-2027 για την Στερεά Ελλάδα

15/2/2019
Πραγματοποιήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2019 στη Λαμία η συνεδρίαση της...
Ημερίδα του ΤΕΕ Εύβοιας για το Κτηματολόγιο στην Σκύρο

Ημερίδα του ΤΕΕ Εύβοιας για το Κτηματολόγιο στην Σκύρο

15/2/2019
Το ΤΕΕ/Π.Τ.Ευβοίας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών και συναδέλφων μηχανικών, διοργανώνει την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019 ώρα 20:00 στην...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας