Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr

Εναντίωση στο νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ, που με τρόπο αντισυνταγματικό επιχειρεί να αφαιρέσει κυρίαρχα ιδιοκτησιακά δικαιώματα από τους κατοίκους της Νότιας Καρυστίας. Σε συγκέντρωση που πραγματοποίησαν έλαβαν αποφάσεις για κινητοποιήσεις.

Ανοίγει ο δρόμος για αιολικά πάρκα στη Νότια Εύβοια
Ανοίγει ο δρόμος για αιολικά πάρκα στη Νότια Εύβοια

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι κάτοικοι της Νότιας Καρυστίας, στο Κόμητο της κοινότητας Καφηρέα, για να εκφράσουν την έντονη αντίθεσή τους ενάντια στις αντισυνταγματικές διατάξεις του σχεδίου νόμου «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» που κατατέθηκε από το ΥΠΕΚΑ στη Βουλή των Ελλήνων προς ψήφιση στις 22/4/2010.

Οι κάτοικοι της Νότιας Καρυστίας ένιωσαν το ποτήρι της οργής να ξεχειλίζει όταν έγινε γνωστό ότι το ΥΠΕΚΑ και η κυρία Μπιρμπίλη επιχειρούν να καταπατήσουν τα δικαιώματά τους αρπάζοντας εν μια νυκτί τη γη που κληρονόμησαν από τους πατεράδες τους, και ξεπουλώντας την σε συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα.

Συγκεκριμένα, εξωφρενική διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπει ότι στην περίπτωση που κάποιοι επενδυτές έχουν καταθέσει αίτηση για να κατασκευάσουν έργα ΑΠΕ στη γη της Νότιας Καρυστίας, αν το Δασαρχείο έχει εκδώσει πράξη χαρακτηρισμού για τις εκτάσεις τους, ουσιαστικά αφαιρείται από τους κατοίκους και νόμιμους ιδιοκτήτες (με νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας) το δικαίωμα ένστασης, καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η διαδικασία κατασκευής των έργων συνεχίζεται κανονικά και δεν σταματά ούτε καν αφού αποφανθεί η Δικαιοσύνη. Όπως αναφέρθηκε, το νομοσχέδιο αφαιρεί στην πράξη το δικαίωμα να υποβληθούν ενστάσεις και αντιρρήσεις των κατοίκων σε περίπτωση που οι επιτήδειοι προσπαθήσουν να αρπάξουν τη γη τους με ψεύτικες πράξεις χαρακτηρισμού. Πιο συγκεκριμένα το άρθρο 12 του σχεδίου νόμου, λέει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορούν να εκδώσουν άδεια και πρωτόκολλο εγκατάστασης για έργα ΑΠΕ, ανεξαρτήτως αν έχουν προηγηθεί αντιρρήσεις κατά της πράξης χαρακτηρισμού και ανεξαρτήτως αν αυτή (η πράξη χαρακτηρισμού) έχει τελεσιδικήσει ή όχι. Με λίγα λόγια η συγκατάθεση των ιδιοκτητών γης και τα συνταγματικά κατοχυρωμένα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα δε λαμβάνονται καθόλου υπόψη και από κανέναν, ενώ το Υπουργείο μπορεί να επιτρέψει σε οποιονδήποτε να έρθει να εγκαταστήσει αιολικά πάρκα στην ιδιοκτησία των κατοίκων χωρίς να έχει ληφθεί υπόψη η γνώμη των κατοίκων.

Επίσης για να στηρίξει και να ισχυροποιήσει τις εταιρείες οι οποίες σχεδιάζουν αιολικά πάρκα πάνω στη γη των κατοίκων της Νότιας Καρυστίας χωρίς να δώσουν ούτε 1 ευρώ, χωρίς καν να αναγνωρίζουν τα νόμιμα δικαιώματά επί των συγκεκριμένων εκτάσεων, η Υπουργός μέσω το Σχεδίου Νόμου προσπαθεί να προωθήσει τα συγκεκριμένα έργα βαφτίζοντάς τα «Συγκροτήματα Αιολικών Πάρκων» προκειμένου να εκμεταλλευτούν παράνομα τη διαθεσιμότητα του Δήμου Μαρμαρίου και να εγκαταστήσουν περισσότερες ανεμογεννήτριες στην Κοινότητα Καφηρέα. Με το Σχέδιο Νόμου καταπατείται το Σύνταγμα της Χώρας μέσω της καταπάτησης των κυρίαρχων ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων ενώ η συναίνεση των τοπικών αρχών και της τοπικής κοινωνίας δεν έχει καμία σημασία και δεν παίζει κανένα ρόλο στην ανάπτυξη αιολικών έργων.

Οι αγανακτισμένοι κάτοικοι της περιοχής πραγματοποίησαν πορεία με μαύρες σημαίες στο Κόμητο του Δήμου Καφηρέα, όπου συγκεντρώθηκαν και ακολούθησαν οι ομιλίες των Δημάρχων Μαρμαρίου και Καρύστου. Η πρόθεσή τους που διατρανώθηκε σ' αυτήν την διαδήλωση είναι να μην παραδώσουν τη γη τους αμαχητί στα ιδιωτικά συμφέροντα και μάλιστα κάτω από σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις.

Στη συνέχεια εξέλεξαν συντονιστική επιτροπή με Πρόεδρο τον κύριο Κωνσταντίνο Καλλιανιώτη και αποτελούμενη από τους κυρίους: Χουντάση Ευάγγελο του Ιωάννη, Γκουμάτση Ιωάννη, Γκάγκοση Δημήτριο, Μυλωνά Χρυσοβαλάντιο, Πολυχρονίου Πολυχρόνη, Μπούμπαλο Παναγιώτη, Σαρλάνη Γεώργιο του Ιωάννη, Σταμπέλα Αναστάσιο του Πέτρου Τόγια Αντώνιο του Κωνσταντίνου, Καπόλα Αντώνιο του Δημητρίου, Αραμπάλη Αναστάσιο του Ευαγγέλου, Καλλιανώτη Δημήτριο και Μυλωνά Δημήτριο. Ακολούθως η συντονιστική επιτροπή της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Νότιας Καρυστίας, με την πλήρη ομοφωνία όλων των παρευρισκόμενων κατοίκων, αποφάσισε τα εξής:

· Να παραδώσει στον Πρόεδρο της Βουλής όλα τα σχετικά έγγραφα με την υπόθεση για να ενημερωθεί για τη σκανδαλώδη επιχείρηση υφαρπαγής της γης τους καθώς και ψήφισμα των κατοίκων

· Να σταλεί το παρόν δελτίο τύπου με τις αποφάσεις της επιτροπής στους βουλευτές της περιοχής, σε όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου, και σε εφημερίδες και ΜΜΕ

· Να αναρτήσουν πανώ με το σύνθημα «ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ - ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΜΑΣ» στο λιμάνι για να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι πολίτες

· Να μαυροστολίσουν όλους τους Δήμους και Κοινότητες της Νότιας Καρυστίας με μαύρες σημαίες

· Επίσης η Πρωτοβουλία Κατοίκων της Νότιας Καρυστίας αποφάσισε ότι ακόμα και να ψηφιστούν αυτές οι διατάξεις, δε θα αφήσουν να πραγματοποιηθεί κανένα έργο που δεν έχει λάβει υπόψη του ότι η γη αυτή είναι ιδιωτική και τους ανήκει, και, όπως έχουν κάνει και στο παρελθόν θα αγωνιστούν για τη γη τους, ακόμα και αν χρειαστεί να κλείσουν δρόμους και να κάνουν κατάληψη στις εκτάσεις

Στην παραπάνω συγκέντρωση παρευρέθηκαν 200 κάτοικοι της περιοχής και ιδιοκτήτες της γης, τοπικοί βουλευτές, εκπρόσωποι των κομμάτων και εκπρόσωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι των επενδυτών που έχουν μισθώσει τη γη και αδυνατούν να προχωρήσουν στην υλοποίηση των έργων ευρισκόμενοι σε δικαστικές διαμάχες από τον εμπαιγμό του Υπουργείου και των αρμόδιων φορέων.

 
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Σχόλια

[3]
Γιώτα (20/5/2010 4:02:15 μμ)
Μένω απέναντι απο το νησί του Πόρου, στο Γαλατά Τροιζηνίας... Εχουμε τα ίδια προβλήματα κι εμείς με τα αιολικά πάρκα! Ετοιμάζονται να τοποθετήσουν ανεμογεννήτριες κατα μήκος όλης της κορυφογραμμής πάνω απ΄την πόλη μας! Η διαφορά μας είναι πως γίνονται με τις ευλογίας των Δημοτικών αρχών μας! Ετοιμάζουμε συγκεντρώσεις για ενημέρωση των πολιτών και ήδη περιμένουμε τις αποφάσεις ένστασης απο το Διεθνές δικαστήριο... Αν γίνεται να ενωθούν οι φωνές μας θα ήταν περισσότερο ενθαρρυντικό και ισχυρό... Καλή δύναμη στους αγώνες σας!
Σταμάτης (21/5/2010 4:09:58 μμ)
Επιτέλους οι κάτοικοι της περιοχής του Καφηρέα παίρνουν μια σοβαρή απόφαση για το τοπίο και τους δικούς τους φυσικούς πόρους που μετράει! Είναι δική τους η γη αλλά έχει και μια ακόμη διάκριση, είναι προτεινόμενη προστατευόμενη περιοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000 (Αλλά και Ζώνη Ειδικής Προστασίας). Δηλαδή, είναι ιδιόκτητη μεν αλλά έχει και αναγνωρισμένη φυσική αξία για τη βιοποικιλότητα, τους σπάνιους οικοτόπους, την ορνιθοπανίδα, το πολιτισμικό τοπίο. Είναι ένας κοινός φυσικός πόρος το τοπίο, και ειδικά μέσα σε προστατευόμενες περιοχές σαν την Περιοχή της Όχης θα έπρεπε να προστατεύεται. Προστατευόμενη περιοχή προφανώς δεν σημαίνει όχι στην ανάπτυξη, αλλά σημαίνει προστασία και οικο-αναπτυξη, σεβασμός στην φυσική φυσιογνωμία του τοπίου και στη βιοποικιλότητα. Συνεχίστε καβοντορίτες πριν μετατραπεί ΌΛΗ η πατρίδα σας σε ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΈΝΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉ ΠΕΡΙΟΧΉ!!!
foufoutos (2/7/2010 12:46:27 μμ)
Η υπουργός καταστροφής του προηγούμενου περιβάλλοντος και οικοδόμησης του νέου περιβάλλοντος συμφερόντων, βλεπω πως ενδιαφέρεται ιδιατέρως για τα μερη μας. Καποια συμφέροντα το υπαγορεύουν αυτό.
Σημείωση: Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων, και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη του EVIAPORTAL.GR. Σε κάθε περίπτωση όμως το EVIAPORTAL.GR διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας