¨Η γνώση δεν έρχεται κοιτάζοντας προς τα έξω αλλά κοιτάζοντας προς τα μέσα¨.              Ηράκλειτος 

Από όλα τα είδη νοημοσύνης, Γλωσσική (ικανότητα αποτελεσματικής επικοινωνίας και άριστου χειρισμού της γλώσσας), Μαθηματική (άριστος χειρισμός νούμερων και ‘ψυχρής’ λογικής), Χωροταξική (άριστη αίσθηση χώρου – προσανατολισμού), Μουσική (αίσθηση ρυθμού/τραγουδιού,χορού), Κιναισθητική (άριστη ικανότητα χειροτεχνικών κατασκευών), Αυτογνωστική (άριστη επαφή με τα συναισθήματα), Διαπαθητική (ικανότητα να διαισθανόμαστε άριστα τα κίνητρα και συναισθήματα των άλλων), οι δύο τελευταίες παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην κοινωνική – επαγγελματική και προσωπική επιτυχία.
Το κύριο γνώρισμα της Συναισθηματικής Νοημοσύνης είναι η Αυτογνωσία. Πρόκειται για την ικανότητα να παρατηρούμε τα αισθήματα μας την κάθε στιγμή που εμφανίζονται, να τα αναγνωρίζουμε, να τα ονομάζουμε και να τα εκφράζουμε με παραγωγικό τρόπο. Πρόκειται επίσης για την ικανότητα μας να έχουμε, σε οποιαδήποτε στιγμή, την απάντηση στο ερώτημα ‘ποίος είμαι που πάω και γιατί’. Όσοι έχουν αυτήν την ικανότητα μπορούν και αποφασίζουν για την ζωή τους με περισσότερη ασφάλεια, μεγαλύτερη  αυτοπεποίθηση και έτσι έχουν περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν τους στόχους και τα όνειρα τους.  
Δεύτερο γνώρισμα της Συναισθηματικής Νοημοσύνης, είναι η χρήση των συναισθημάτων προς την επίτευξη των στόχων και του σκοπού της ζωής. Όσοι διαθέτουν αυτήν την ικανότητα μπορούν να θέτουν στόχους -τους οποίους  επιτυγχάνουν-, να ανακαλύπτουν κίνητρα για την δράση τους χωρίς να παρεκκλίνουν από την ανοδική πορεία τους και δεν ‘σαμποτάρουν’ τον εαυτό τους από συναισθήματα ανεπάρκειας- ανασφάλειας. Έτσι καταφέρνουν να μην οδηγούν τον εαυτό τους στην απόρριψη, στην αναβολή των στόχων και τελικά στην αυτοδιάψευση και την αποτυχία. 
Η υγιής διαχείριση των σχέσεων αποτελεί επίσης στοιχείο της Συναισθηματικής Νοημοσύνης. Πρόκειται για την ικανότητα να χειριζόμαστε τα συναισθήματα μας και τις σχέσεις μας με τρόπο που να μας οδηγεί στην αρμονική συνύπαρξη. Τα άτομα που έχουν Συναισθηματική Νοημοσύνη δημιουργούν μέσα στην οικογένεια τους, στις παρέες τους και στην εργασία τους σχέσεις ασφαλής, λειτουργικές, ανακουφιστικές. Ανατροφοδοτούνται από την επαφή τους με τους άλλους χωρίς να εξαρτώνται, να συγχωνεύονται ή να είναι δέσμιοι των σχέσεων. Η σχέση για αυτούς είναι δεσμός και όχι ‘δεσμά’. Αναγνωρίζουν, επίσης, τα συναισθήματα των άλλων, επιτρέπουν την έκφραση τους, αντέχουν την διαπραγμάτευση και προστατεύουν τον εαυτό τους από την οποιαδήποτε ‘κακή’ έκφραση – συμπεριφορά των άλλων, χωρίς να νιώθουν υπεύθυνοι ή ένοχοι για το πώς ο άλλος θα τα χειριστεί.            
Πως θα μάθετε αν είστε συναισθηματικά νοήμων;
Αν εμβαθύνετε στα συναισθήματα σας και στα συναισθήματα των γύρω σας, αν παραμένετε δραστήριοι ακόμα και όταν είστε απογοητευμένοι, αν ελέγχετε τις παρορμήσεις σας, τότε, ακόμα και αν έχετε μέτρια Διανοητική Νοημοσύνη, μπορείτε να πετύχετε επαγγελματικά και διαπροσωπικά.  
Αντίθετα, αν χάνετε εύκολα την ψυχραιμία σας, αν δεν κατανοείτε τις συμπεριφορές και τα συναισθήματα των άλλων, αν δεν αναγνωρίζετε τα συναισθήματα σας και δεν τα ελέγχεται, αν μετανιώνετε συχνά για πράγματα που κάνετε και έχετε ενοχές, αν νιώθετε ότι οι άλλοι παρερμηνεύουν τα λόγια σας – τις ενέργειες σας – τα συναισθήματα σας – τις προθέσεις σας και δεν σας καταλαβαίνουν, τότε δυστυχώς, παρόλο που η Διανοητική Νοημοσύνη σας μπορεί να είναι αρκετή, δεν μπορείτε να οργανώσετε την δουλειά και τη ζωή σας με τρόπο που να αποδειχθεί επιτυχής γιατί σας λείπει η Συναισθηματική Νοημοσύνη που αποτελεί προυπόθεση της σταθερής επιτυχίας.   
Μπορείτε να βελτιώσετε την Συναισθηματική Νοημοσύνη σας και να την κάνετε  σύμμαχο σας στην επιτυχία και ευτυχία σας, εφαρμόζοντας αρχικά μερικούς από τους πιο απλούς της τρόπους:
1) Βρείτε ένα κίνητρο για να αλλάξετε και αναγνωρίστε ποιες νέες δεξιότητες επιθυμείτε να αποκτήσετε από αυτές που προαναφέραμε. 
Δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει μια κατάσταση αν δεν το αποφασίσετε και δεν δεσμευτείτε ότι θα βρείτε νέους τρόπους συναλλαγής με την εαυτό σας και τους άλλους.    
2) Προβληματιστείτε και παρατηρείστε τι ακριβώς συμβαίνει στον εσωτερικό σας κόσμο, στα συναισθήματα σας, στο σώμα σας, στις σκέψεις σας, στις αντιδράσεις των άλλων και στις επιπτώσεις που έχουν οι ενέργειες σας σε σας και τους άλλους.   
3) Προσπαθήστε να ελέγχετε τα συναισθήματα σας. Αναγνωρίστε το πότε, που, γιατί και πως θα τα εκφράζετε. Μην φοβάστε τα συναισθήματα σας. Δεν υπάρχουν καλά και κακά συναισθήματα αλλά καλός και κακός τρόπος έκφρασης τους. Βρείτε έναν αποτελεσματικό τρόπο να τα εκφράζεται,  ‘τσεκάρετε’ πάντα αν ο τρόπος σας είναι ο καλύτερος δυνατός ή πότε και που χρειάζεται  βελτίωση.       
4) Εξασκηθείτε στην ενσυναίσθηση, την ικανότητα δηλαδή να μπαίνετε στην θέση των άλλων και να γνωρίζεται το πώς μπορεί να νιώθουν. 
Πρόκειται για τα πρωταρχικά βήματα που μπορούν να εφαρμοστούν στην καθημερινότητα και στην αλληλεπίδραση σας με τους άλλους. Η περαιτέρω ανάπτυξη και εγκαθίδρυση της Συναισθηματικής Νοημοσύνης προϋποθέτει έναν πλήρη ταξίδι αυτογνωσίας που πολλές φορές βοηθά να γίνεται με την συμβολή ενός ειδικού.                    
Υπάρχουν άνθρωποι, ιδιαίτερα ευφυείς, που θα ζήλευε ο καθένας την εξυπνάδα τους, που “δεν μπορούν να πετύχουν επαγγελματικά ή/και να νιώσουν ικανοποίηση στις σχέσεις τους”. Μαθαίνοντας να αναπτύσσουν και να καλλιεργούν την Συναισθηματική τους Νοημοσύνη τα εμπόδια ξεπερνιούνται και ο δρόμος προς την επαγγελματική και προσωπική επιτυχία ανοίγεται μπροστά τους.
Αναμφίβολα πρέπει να συνυπολογίσουμε πολλούς άλλους παράγοντες (κοινωνικούς, οικονομικούς, πολιτικούς, προσωπικούς, οικογενειακούς, βιώματα κ.α.)  για να διαφωτίσουμε το ‘πώς’ και το  ‘γιατί’ οι άνθρωποι τελικά πετυχαίνουν ή αποτυγχάνουν. Παρόλα αυτά, όσοι έχουν ανεπτυγμένη Συναισθηματική Νοημοσύνη  έχουν σαφώς πολύ περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν στις επαγγελματικές και διαπροσωπικές τους σχέσεις.   


Κατερίνα Κ. Μιχαηλίδου
Σύμβουλος – Ψυχοθεραπεύτρια
Ατόμων, Οικογενειών, Ομάδων
Μέλος της E.F.T.Α., ΕΛ.Ε.ΣΥ.Θ., E.A.C.-Ε.Ε.Σ., A.G.P.A.
Δέχεται Χαλκίδα και Αθήνα
Αβάντων 19, 34100
Τηλ: 22210 29386 / 24900

 

Ακολουθείστε μας στο Google News