Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου σε ομιλία της στη Βουλή τόνισε ότι την αποκλειστική ευθύνη για την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει η Δημοτική Αγορά της Χαλκίδας, την έχει ο Δήμος Χαλκιδέων.
Λυδία Κονιόρδου
Λυδία Κονιόρδου
Νέες κατηγορίες εξαπέλυσε ο Χρήστος Παγώνης στη τελευταία συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Δευτέρα 30 Ιουλιόυ 2018, κατά του Κεντρικού Συμβουλίου Νεότερων Μνημείων, τονίζοντας ότι υπάρχει καθυστέρηση για την έγκριση της οριστικής μελέτης αποκατάστασης της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι η Υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου είχε αναφέρει πρόσφατα στη Βουλή πως την ευθύνη για την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει η Δημοτική Αγορά της Χαλκίδας την έχει αποκλειστικά ο Δήμος Χαλκιδέων.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Ακριώτη, η υπουργός τόνισε ότι το κτήριο ανήκει στον δήμο και ότι το ΥΠΠΟ είναι αρμόδιο μόνο για την έγκριση μελετών αποκατάστασης, ενώ δίνει οδηγίες για τη συντήρηση του μνημείου. «Το υπουργείο Πολιτισμού θα συμβάλει στην έγκριση της μελέτης αποκατάστασης το γρηγορότερο, μόλις υποβληθεί από τον δήμο, και θα παρακολουθήσει την εφαρμογή της» δεσμεύτηκε.

Ο Γ. Ακριώτης ανέφερε ότι χαρακτηρίστηκε ως μνημείο το 2006 και εκ νέου το 2014 σε πείσμα δημοτικών παρατάξεων (που αργότερα έγιναν και δημοτική αρχή) οι οποίες επεδίωκαν την πλήρη κατεδάφισή της. 

Όμως σήμερα υπάρχουν «επανειλημμένες καταγγελίες πολιτών που κάνουν λόγο για «πλιάτσικο εν γνώσει της δημοτικής αρχής», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για εικόνα «πλήρους εγκατάλειψης».

«Το κτηριακό συγκρότημα ανήκει ιδιοκτησιακά στον Δήμο της Χαλκίδας, ο οποίος σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο υποχρεούται αποκλειστικά να μεριμνά για την άμεση εκτέλεση των εργασιών συντήρησης, στερέωσης ή προστασίας ετοιμόρροπου μνημείου χωρίς υπαίτια καθυστέρηση, με δική του δαπάνη και με την εποπτεία και τις υποδείξεις της υπηρεσίας του υπουργείου» απάντησε η Λ. Κονιόρδου. 

Όσον αφορά την αποκατάσταση και την επανάχρηση της αγοράς, η υπουργός είπε ότι το 2017 εγκρίθηκε η προμελέτη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και έως την έγκριση της οριστικής μελέτης είναι υποχρέωση του δήμου η συντήρηση του μνημείου.

Πηγή: avgi.grΚάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας