Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Η Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών καταγγέλλει ως αντιδημοκρατική και εκβιαστική τη συμπεριφορά του Δήμαρχου Χαλκιδέων, έπειτα από τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε για την έγκριση ή μη της Οριστικής Μελέτης της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας.
Δημοτική Αγορά
Δημοτική Αγορά
Η ανακοίνωση της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών:

Το απόγευμα της Πέμπτης 26 Ιουλίου 2018, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), με θέμα την έγκριση ή μη της Οριστικής Μελέτης που έχει υποβάλει ο Δήμος Χαλκιδέων και η οποία τιτλοφορείται "Αποκατάσταση, Ανάδειξη, Ανάπτυξη και λειτουργική Επανένταξη της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας".

Η Συνεδρίαση του Κ.Σ.Ν.Μ. δεν οδήγησε στη λήψη απόφασης επί του θέματος, καθώς το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων διαπίστωσε ότι στη Μελέτη που υπέβαλε ο Δήμος, προβλέπονταν "καθαιρέσεις στοιχείων τού μνημείου" και θεώρησε απαραίτητο να προβεί, πριν την λήψη απόφασης, σε αυτοψία προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως οι καθαιρέσεις που προτείνει ο Δήμος Χαλκιδέων στο μνημείο είναι αναγκαίες.

Οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι της ΟΠΠοΔΕΔΑΧ και του Δήμου κληθήκαμε στη συνεδρίαση όπου η Προεδρεύουσα της συνεδρίασης μας ανακοίνωσε την απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.

Η ΟΠΠοΔΕΔΑΧ εκπροσωπήθηκε στη συνεδρίαση στο πλαίσιο του ενεργού ενδιαφέροντός της για τη σωτηρία τού ιστορικού συγκροτήματος της Δημοτικής Αγοράς, προκειμένου να λάβει γνώση του περιεχομένου της Μελέτης έτσι ώστε να μπορέσει να τοποθετηθεί ανάλογα. Ας σημειωθεί ότι είχαμε ζητήσει εδώ και καιρό από τον Δήμο και το Υπουργείο αυτήν την μελέτη χωρίς να λάβουμε καμία απόκριση, και είχαμε αιτηθεί την αναβολή της συγκεκριμένης συνεδρίασης έως ότου λάβουμε γνώση της Μελέτης - ζήτημα που εκκρεμεί ως σήμερα. 

Ζητήσαμε και μέσα στη συνεδρίαση από την Πρόεδρο τού Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων και από τον Δήμαρχο να λάβει η Ομάδα γνώση ολόκληρου του φακέλου της Μελέτης που κατέθεσε ο Δήμος ώστε να είναι δυνατή η έγκυρη έκφραση γνώμης από εμάς, χωρίς αποτέλεσμα όμως, καθώς ο κ. δήμαρχος αρνήθηκε με πάθος να μας την δώσει. Μάλιστα, σε μια από τις πολλές εκρήξεις του χαρακτήρισε την ομάδα μας ως κάποια ασήμαντα άτομα στον δε κ. Σαρηγιάννη που έχει συντάξει την Έκθεση της Αρχιτεκτονικής σχολής του ΕΜΠ για την Δημοτική Αγορά το 2005, απευθύνθηκε με ιταμό τρόπο επανειλημμένα: «δεν ντρέπεσαι» και «ξέρεις που πέφτει η Χαλκίδα;» κ.α.

Η πρώτη έκρηξη του κ. δήμαρχου είχε γίνει με την ανακοίνωση της Προέδρου, σε όλους μας, της απόφασης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων να προβεί σε αυτοψία. Ο κ. δήμαρχος απαιτούσε και εκλιπαρούσε να εγκριθεί η μελέτη που υπέβαλε ο δήμος εδώ και τώρα, με επιστράτευση απίθανων επιχειρημάτων περί των τεραστίων εξόδων που διαθέτει για την φύλαξη της αγοράς (!!!) κ.α. και ότι γίνεται εσκεμμένα καθυστέρηση του έργου από την ομάδα μας (δυο -τρεις που, τάχα, δεν θέλουν να προχωρήσει το έργο!).

Στους διαδρόμους τού Υπουργείου Πολιτισμού, μετά την αποχώρηση μας από την συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων  η χυδαία εξύβριση των μελών της Ομάδας από τον Δήμαρχο Χαλκιδέων έφτασε στα όρια της νομικά κολάσιμης συμπεριφοράς. Η αντιπαράθεση δεν κατέληξε στη χειροδικία παρά μόνο με την παρέμβαση των πιο ψύχραιμων συνοδών του.

Από την επομένη ημέρα της συνεδρίασης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων  ο κ. δήμαρχος επιδόθηκε σε μια πλήρη παραποίηση της πραγματικότητας, των διαδικασιών και των ευθυνών του, και σε κατασυκοφάντηση της ομάδας μας και μελών της επωνύμως.

Με συνεντεύξεις του, με Δελτία Τύπου και συγκεντρώσεις φίλιων φορέων προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις ότι τάχα αυτός έκανε τα πάντα για την αποκατάσταση της Αγοράς και κάποιοι κακοί πολιτικοί του αντίπαλοι φρενάρουν το έργο του που πρέπει να προχωρήσει με άμεση (!!!) έγκριση της Μελέτης που υπέβαλε στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων! Εξαγγέλλει μάλιστα και κινητοποιήσεις εναντίον του Υπ. Πολιτισμού που καθυστερεί το έργο! (Η ίδια εκβιαστική τακτική που ακολουθούσε και ένας προκάτοχός του που δεν ήθελε να χαρακτηρισθεί ως μνημείο «ο ποντικώνας» - όπως ονόμαζε την Αγορά). Ο αληθινός στόχος του είναι να πιέσει για να περάσει η μελέτη από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ως έχει, χωρίς –τυχόν- αλλαγές. Γιατί άραγε;

Είναι φανερό ότι αφενός ο κ. δήμαρχος για κάποιο λόγο δεν μπορεί να κατανοήσει την νόμιμη διαδικασία: την προσοχή που οφείλει το ΚΣΝΜ στην αξιολόγηση των μελετών που αφορούν σε μνημεία όταν οι μελέτες προτείνουν καθαιρέσεις. Όπως στην αρχή της θητείας του δεν κατανοούσε τον λόγο που η Δημοτική Αγορά Χαλκίδας είναι και πρέπει να χαρακτηρισθεί μνημείο ( «Τι είναι αυτό, αρχαιολογικό μνημείο είναι αυτό; Τρελαίνομαι δηλαδή.» συνέντευξη κ. Παγώνη - Δεκέμβριος 2014 ).

Και αφετέρου ότι ο κ. δήμαρχος ξεχνά ότι η μόνη πραγματική καθυστέρηση μετά τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ήταν η πολύμηνη στάση που προέκυψε από την παράνομη ανάθεση του έργου που έκανε ο ίδιος και που προσέβαλε η παράταξη του κ. Ζεμπίλη.

Η ΟΠΠοΔΕΔΑΧ έχει την αλήθεια με το μέρος της. Και αν ο κ. δήμαρχος ακολουθούσε από την αρχή της θητείας του όσες βοήθειες του προσφέραμε με ανιδιοτέλεια (από την βοήθεια του ΕΜΠ έως και τις αποτυπώσεις - που αναγκάστηκε 10 μήνες αργότερα από την ημέρα προσφοράς μας να μας ζητήσει - και του τις δώσαμε φυσικά-) ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΕ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΕ ΠΡΟΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΧΕ, ΗΔΗ, ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ.

Δυστυχώς, ο ίδιος ο κ. δήμαρχος αποφάσισε να κινηθεί διαφορετικά και με κρυψίνοια για ένα δημόσιο έργο συμπεριφερόμενος ως ιδιοκτήτης του, περιφρονώντας ακόμη και το δημοτικό συμβούλιο! Και ενώ ως χθες όμνυε για την βοήθεια του Υπουργείου τώρα το καταγγέλλει. Παράλογες και περίεργες πρακτικές.

Όσον αφορά στο αίσθημα ιδιοκτησίας που εκδηλώνει ο κ. δήμαρχος μη δίνοντας τις μελέτες στους πολίτες που ενδιαφέρονται και αγωνιούν για την Αγορά, ας θυμίσουμε ότι αυτές – οι μελέτες - γίνονται με χρήματα των δημοτών - όχι του ιδίου-, όπως συμβαίνει και με το δάνειο που δήλωσε ότι βρήκε και σκοπεύει να πάρει: οι δημότες θα το πληρώσουν – όχι ο ίδιος.

Οι πολίτες έχουν, συνεπώς, το απόλυτο δικαίωμα να έχουν γνώση όλων των μελετών που εκπονούνται για δημοτικά κτήρια.

Ως συνέπεια των όσων προαναφέρθηκαν, η ΟΠΠοΔΕΔΑΧ:

1. Καταδικάζει ως ανεπίτρεπτη τη συμπεριφορά τού Δημάρχου Χαλκιδέων και ως μη αρμόζουσα στον Πρώτο Πολίτη της Χαλκίδας.

2. Εξακολουθεί να ζητά από τον Δήμο Χαλκιδέων να της επιτραπεί να λάβει γνώση ολόκληρου του φακέλου της Μελέτης, και διατηρεί επιφυλάξεις ως προς το νομικό πλέγμα στο οποίο στηρίζεται και η άρνηση του Υπουργείου να παραχωρήσει τη Μελέτη.

3. Εξακολουθεί να υποστηρίζει τη σωτηρία τού συνόλου της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας, ως μνημείου- τοπόσημου και με όλως ιδιαίτερη σημασία για την ιστορία και τη ζωή της πόλης, και αυτός είναι και ο λόγος της συνεχούς παρουσίας της ΟΠΠοΔΕΔΑΧ σε όλες τις ως τώρα διαδικασίες. Δεν έχουμε δει την μελέτη, αλλά ελπίζουμε ότι το ΚΣΝΜ θα εφαρμόσει με αυστηρότητα την ίδια την δική του Απόφαση στην οποία ρητά αναφέρεται ότι η προστασία του παλαιού τμήματος της Αγοράς (1893) γίνεται "....με διατήρηση των αυθεντικών μορφολογικών και αρχιτεκτονικών στοιχείων, όπου αυτά διασώζονται με στόχο την αποκατάστασή τους ..." ενώ στο νεώτερο τμήμα (Κυδωνιάτη) δεν θα γίνουν επεμβάσεις αλλοίωσής του. 
Και είναι γνωστό ότι το παλαιό και το νέο τμήμα διασώζονται στο σύνολό τους, (ενώ υπάρχει και λεπτομερής αποτύπωση της συναδέλφου κ. Φωτεινής Μπέλλου η οποία μάλιστα έχει δωρηθεί μετά από αίτημα του κ. δημάρχου στον Δήμο, όπως προειπώθηκε). Αυτός είναι και ο λόγος που ζητούμε την μελέτη, και αυτός είναι και ο λόγος που επισημαίνουμε σε κάθε δημόσια αρχή (Εισαγγελίες, Υπουργεία, Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης) ότι με ευθύνη του Δήμου η Αγορά λεηλατείται καθημερινά παρ' όλες τις αυστηρές συστάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού.

Υ.Γ. Είναι τέλος απορίας άξιον γιατί ο κ. Παγώνης τόσο στην συνεντευξή του στην τηλεόραση, όσο και σε ανάρτηση του στο facebook χρησιμοποιεί με καμάρι εικόνα που δημιούργησε η ομάδας μας το 2014 στην προσπάθειά της να πείσει τότε για την αναγκαιότητα της αποκατάστασης της Δημοτικής Αγοράς!Σχετικά άρθρα

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας