Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Παρέμβαση της εισαγγελικής αρχής στον Δήμαρχο Χαλκιδέων ζητά η Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών, προκειμένου να της χορηγήσει αντίγραφο της Μελέτης για τη Δημοτική Αγορά Χαλκίδας.
Δημοτική Αγορά
Δημοτική Αγορά
Κύριε Εισαγγελέα,

Ο δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Χρήστος Παγώνης ανάθεσε την Οριστική Μελέτη «Αποκατάσταση, Ανάδειξη, Ανάπτυξη και λειτουργική Επανένταξη της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας». Ως ομάδα ενδιαφερόμενων πολιτών, ζητήσαμε από τον κ. δήμαρχο αντίγραφο της μελέτης αυτής πριν εισαχθεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, μέχρι τώρα όμως συναντήσαμε την άρνησή του. Στο ερώτημά μας αν θα απαντήσει είτε αρνητικά είτε θετικά στο αίτημα μας μας είπε ότι «θα κάνει ό,τι ο ίδιος αποφασίσει».

Συγκεκριμένα, η Ομάδα μας, κάλεσε με ηλεκτρονική επιστολή τον κ. Δήμαρχο να μας δώσει την δυνατότητα να λάβουμε γνώση της μελέτης αυτής:

«Προκειμένου, από πλευράς μας, να μετάσχουμε στη συζήτηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων με τρόπο εποικοδομητικό, χρειάζεται να λάβουμε γνώση της μελέτης αυτής. Ζητούμε από εσάς να μας δώσετε την δυνατότητα να λάβουμε γνώση  της μελέτης αυτής. Για  τον παραπάνω λόγο ζητούμε την άδεια να φωτοτυπήσουμε, με δικά μας έξοδα, την μελέτη που θα υποβληθεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων», (ΟΠΠοΔΕΔΑΧ, αρ.πρ. 138/ 20.06.2018,)

Στις επανηλειμμένες επαφές της εκπροσώπου μας κ. Ροζίνας Κολώνια με το Γραφείο του κ. δημάρχου δεν λάβαμε καμία απάντηση. Την τελευταία φορά η γραμματέας του κ. δημάρχου στο ερώτημα αν θα απαντήσει είτε αρνητικά είτε θετικά στο αίτημα μας είπε: «θα κάνει ό,τι ο ίδιος αποφασίσει».

Μέσα στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, στις 26 Ιουλίου 2018,  απευθύναμε ευθεία πρόσκληση στον κ. Δήμαρχο να μας δώσει την μελέτη, πλην όμως ο ίδιος, με τρόπο ιταμό αρνήθηκε, ισχυριζόμενος ότι η ομάδα μας είναι 2-3 ασήμαντα άτομα που δεν εκπροσωπούν κανέναν.

Κύριε Εισαγγελέα,

Η άρνηση του κ. Δημάρχου να μας δώσει αντίγραφο της μελέτης, εκτός του ότι μας δημιουργεί  εύλογες απορίες, αντίκειται σε κάθε δεοντολογία περί διαφάνειας του δημόσιου βίου και της καλής χρήσης του δημοσίου χρήματος, δεδομένου ότι:
  • Η μελέτη, που έχει πληρωθεί από το Δήμο Χαλκιδέων, αποτελεί πλέον δημόσιο έγγραφο, μέρος του σχετικού φακέλου.
  • Η μελέτη αυτή πληρώθηκε από το δημόσιο ταμείο - δηλαδή, από τους πολίτες κι όχι από προσωπικά χρήματα του κ. Δημάρχου, επομένως το προϊόν της μελέτης πρέπει να είναι προσβάσιμο σε κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται σχετικά.
  • Αλλά, ακόμη κι αν τα χρήματα είχαν καταβληθεί από τον κ. δήμαρχο προσωπικά - γεγονός που δεν συμβαίνει φυσικά-, το γεγονός ότι η μελέτη αφορά σε επέμβαση σε δημόσιο χώρο και προτείνεται στο ΥΠΠΟΑ για έγκριση, την καθιστά, και πάλι, αντικείμενο δημόσιας χρήσης - δημόσιο κτήμα που πρέπει να είναι προσβάσιμο σε κάθε πολίτη.
  • Η Δημοτική Αγορά Χαλκίδας έχει χαρακτηρισθεί από το εγκεκριμένο σχέδιο πόλης χώρος κοινωφελής, αποτελεί δε όχι απλώς μέρος της δημοτικής περιουσίας, αλλά δημόσιο πράγμα, ως ακίνητο που είναι προορισμένο στην άμεση εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Επιπλέον, η απόφαση χαρακτηρισμού του από το Υπουργείο Πολιτισμού το καθιστά πολιτιστικό αγαθό και μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς.
  • Πέραν των ανωτέρω που αφορούν στο δικαίωμα πρόσβασης της Ομάδας στη μελέτη, ειδικά για τους δημότες, δεν απαιτείται καν η επίκληση εννόμου συμφέροντος, δεδομένου ότι οι δημότες έχουν εκ προοιμίου έννομο συμφέρον για ζητήματα που αφορούν τα δημοτικά πράγματα.
Το δικαίωμα, ειδικά της ομάδας μας, να έχει γνώση και άποψη επί του θέματος, έχει κατακτηθεί από την συνεπή πολυετή δράση των μελών της για την διάσωση και επαναλειτουργία της Δημοτικής ΑγοράςΧαλκίδας - δράση που απέτρεψε την πλειστάκις σχεδιασθείσα από τις δημοτικές αρχές κατεδάφισή της - και  σε όλες τις μέχρι σήμερα δημόσιες συνεδρίες των Συμβουλίων του ΥΠΠΟΑ  καλείται, ανελλιπώς, να συμμετάσχει. 

Στην ομάδα μας μετέχουν πολλοί ειδικοί επιστήμονες (οι καθηγητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ, καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, καθηγητές Αρχαιολογίας, Έφοροι Αρχαιοτήτων, Ιστορικοί κ.α.) που έχουν ασχοληθεί από πολλού χρόνου και διεξοδικά με την Δημοτική Αγορά Χαλκίδας. 

Η νομιμοποίηση του αιτήματός μας ερείδεται, επίσης, στο γεγονός ότι το ΥΠΠΟΑ μας αναγνώρισε ευθύς εξαρχής ως ενδιαφερόμενο εμπλεκόμενο φορέα με συμβουλευτική ιδιότητα και με δυνατότητα παρεμβάσεων: 

«…Εφόσον η Δημοτική Αρχή προχωρήσει στην προκήρυξη της εκπόνησης μελέτης αποκατάστασης της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας η οποία θα υποβληθεί προς έγκριση στην YNMTEAAΣEK, η συμβολή της ΟΠΠοΔΕΔΑΧ θα είναι βαρύνουσα και οι προτάσεις της θα ληφθούν σοβαρά υπόψη.» (17.03.2015-από απάντηση του Γραφείου του προηγούμενου υπουργού Πολιτισμού, κ. Ξυδάκη).

Αλλά, ακόμη και αν δεν συνέτρεχαν όλα τα ανωτέρω, κύριε Εισαγγελέα, το αίτημα της διαφάνειας επιβάλλει να μας δοθεί αντίγραφο της κατατεθείσας μελέτης, για τούτο ζητούμε την παρέμβασή σας προκειμένου να λάβουμε άμεσα το αντίγραφο, λόγω και της επικείμενης συνεδρίασης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.Σχετικά άρθρα

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας