Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Στην υπογραφή της σύμβασης ενός μεγάλου και αναγκαίου έργου για τη αντιπλημμυρική θωράκιση του Σπερχειού ποταμού, στη Φθιώτιδα, προχώρησε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης.
Αντιπλημμυρική θωράκιση του Σπερχειού ποταμού
Αντιπλημμυρική θωράκιση του Σπερχειού ποταμού
Πρόκειται για ένα έργο που επιχειρεί να δώσει τέλος στα συνεχή πλημμυρικά φαινόμενα, ιδίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα, με στόχο την ασφάλεια των κατοίκων και των διερχόμενων οδηγών, αλλά και την προστασία των ιδιοκτησιών.

Με προϋπολογισμό 1.200.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, θα εκτελεστούν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων και η απομάκρυνση απορριμμάτων, μπαζών, φερτών υλών και βλάστησης  από την κοίτη του Σπερχειού ποταμού και των παραποτάμων του. 

Οι εργασίες θα εκτελεστούν σε επί μέρους τμήματα, στην περιοχή από τη θέση του νέου μεριστή που κατασκευάστηκε από την ΕΡΓΟΣΕ,  έως και το  τεχνικό υδροληψίας  του Αρδευτικού έργου Αμουρίου – Λιανοκλαδίου – Ζηλευτού, σε μια περιοχή συνολικού μήκους περίπου 28 χλμ.

Συγκεκριμένα, οι εργασίες που θα εκτελεστούν είναι οι εξής:

Α. Αποκατάσταση της διατομής της υφιστάμενης κοίτης του ποταμού, από την οποία θα αφαιρεθούν απορρίμματα, φερτά υλικά (μπάζα – προσχώσεις), αυτοφυής βλάστηση (καθαρισμός καλαμιών, εκρίζωση και απομάκρυνση θάμνων και δένδρων) που εμποδίζουν τη ροή του νερού.

Β. Συντήρηση και αποκατάσταση των υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων (παρόχθιων  έργων  αντιπλημμυρικής προστασίας, προβόλων κατεύθυνσης ροής από συρματοκιβώτια (σαρζανέτ), λιθορριπών προστασίας πρανών), τα οποία έχουν υποστεί βλάβες από τις πλημμύρες.

Γ. Άρση των προσχώσεων κάτω από οδικές και σιδηροδρομικές γέφυρες συμπεριλαμβανομένων  των τμημάτων συναρμογής με την εκατέρωθεν κοίτη, προκειμένου η κοίτη του Σπερχειού ποταμού  να αποκατασταθεί ως προς την διατομή της και να αποκτήσει ενιαία κλίση, ομοιόμορφη  ροή, ώστε  να μην λιμνάζουν νερά και να μην δημιουργείται  τοπική εναπόθεση  φερτών υλικών. 

Η περιοχή επέμβασης χωρίζεται σε τομείς ως εξής: 

α) Τομέας κοίτης Σπερχειού ποταμού, από το  νέο μεριστή έως και την γέφυρα Παλ. Εθν. Οδού Λαμίας –  Αθηνών, μήκους περίπου 600 μ.

β) Τομέας κοίτης Σπερχειού ποταμού, από τη γέφυρα της Παλ. Εθν. Οδού Λαμίας – Αθηνών έως τη γέφυρα της Επαρχιακής Οδού  Λαμίας – Φραντζή, μήκους περίπου 4.900 μ. 

γ) Τομέας κοίτης Σπερχειού ποταμού, από τη γέφυρα της  Επαρχ. Οδού  Λαμίας – Φραντζή  έως τη γέφυρα ΟΣΕ, μήκους περίπου 3.300 μ.  

δ) Τομέας κοίτης Σπερχειού ποταμού, από τη γέφυρα ΟΣΕ έως τη γέφυρα Επαρχ. Οδού ΣΣ Λιανοκλαδίου – Κωσταλεξίου, μήκους περίπου 3.850 μ.

ε) Τομέας κοίτης Σπερχειού ποταμού, από τη γέφυρα Επαρχ. Οδού ΣΣ Λιανοκλαδίου – Κωσταλεξίου έως τη γέφυρα Επαρχ. Οδού Δ.Δ. Λιανοκλαδίου – Λουτρά Υπάτης, μήκους περίπου 9.200 μ.

στ) Τομέας κοίτης Σπερχειού ποταμού, από  τη γέφυρα Επαρχ. Οδού Δ.Δ. Λιανοκλαδίου – Δ.Δ.Λουτρών Υπάτης έως το τεχνικό υδροληψίας του αρδευτικού έργου Αμουρίου–Λιανοκλαδίου –Ζηλευτού, μήκους περίπου 9.200 m., όπου  περίπου είναι και  το όριο του Δήμου Λαμιέων.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, μετά την υπογραφή της σύμβασης δήλωσε τα εξής: «Έχει μεγάλη σημασία να μπορούμε να προλαβαίνουμε πριν γίνει το κακό. Οι πλημμύρες στον Σπερχειό είναι ο φόβος και ο τρόμος των κατοίκων της περιοχής επί χρόνια. Με ένα μεγάλο έργο που ξεπερνά το 1 εκατομμύριο προσέχουμε για να έχουμε. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον αντιπεριφερειάρχη μας, τον Θύμιο Καραΐσκο, που διέγνωσε την ανάγκη και εισηγήθηκε την υλοποίηση μιας σειράς εργασιών που θα οδηγήσουν στην αποτελεσματική αντιπλημμυρική  θωράκιση της περιοχής».  Δημοφιλή σήμερα

«Street Festival» στον Πεζόδρομο της Ερμού στη Χαλκίδα

«Street Festival» στον Πεζόδρομο της Ερμού στη Χαλκίδα

13/9/2018
Το πρώτο υπαίθριο Φεστιβάλ στον Πεζόδρομο της Ερμού είναι γεγονός....
Επιστρέφει ανανεωμένος ο Home Radio 89.1

Επιστρέφει ανανεωμένος ο Home Radio 89.1

17/9/2018
Ο Home Radio 89.1, ο σταθμός που τα τελευταία χρόνια κάνει τη διαφορά στα ερτζιανά της Χαλκίδας ξεκινάει τις εκπομπές του στις 24 Σεπτεμβρίου 2018....
Εθελοντισμός καθαρισμός βυθού και ακτής στην Παραλία Αυλίδος

Εθελοντισμός καθαρισμός βυθού και ακτής στην Παραλία Αυλίδος

18/9/2018
Με το σύνθημα κάνε το καλό βγάλ' το από το γιαλό, την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018 θα πραγματοποιηθεί Εθελοντισμός καθαρισμός βυθού...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Αρχή της σελίδας