Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
«ΜΑΡΙΑ ΠΟΛΥΔΟΥΡΗ- Δώθε απ’τ’ όνειρο και κείθε απ’ τη γη» ήταν το θέμα της ομιλίας της Χαλκιδέας ποιήτριας Μαρίας Μιστριώτη, τακτικού μέλους της εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, την περασμένη Δευτέρα 26 Απριλίου στην Συνεδριακή Αίθουσα της ΔΗ.Κ.Ε.Χ. (Αβάντων 50).
Εκδήλωση για τη Μ.Πολυδούρη
Εκδήλωση για τη Μ.Πολυδούρη

Την εκδήλωση διοργάνωσε η ΔΗ.Κ.Ε.Χ. και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ογδόντα χρόνων από τον θάνατο της ποιήτριας Μαρίας Πολυδούρη, η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία είκοσι οχτώ ετών.
Η Μαρία Μιστριώτη ευχαρίστησε στην αρχή της ομιλίας της τον Αντιπρόεδρο της ΔΗ.Κ.Ε.Χ. κ. Δημήτρη Αναγνώστου και τον διευθυντή κ. Φώτη Γκούνη και τους υπαλλήλους του πολιτιστικού τμήματος, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι έδωσαν ένα κομμάτι από την ψυχή τους για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.
H Μαρία Μιστριώτη , με λόγο μεστό, με γνώση του αντικειμένου της ομιλίας της, με πάθος και αισθαντικότητα καθήλωσε κυριολεκτικά και συγκίνησε έως δακρύων, το πολυπληθές και εκλεκτό ακροατήριο. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη και αρκετοί έμειναν ακόμα και όρθιοι για να παρακολουθήσουν την ομιλία της και τις απαγγελίες της.
Μια αισθαντική ποιήτρια όπως είναι η Μαρία Μιστριώτη – η οποία έχει καταθέσει σοβαρό ποιητικό έργο στα Ελληνικά γράμματα- μίλησε για τη ζωή και έργο μιας άλλης ευαίσθητης ποιήτριας, με εκρηκτική ιδιοσυγκρασία, όπως ήταν η Μαρία Πολυδούρη.
« Αν δει κάποιος τα πράγματα επιφανειακά τόνισε μεταξύ άλλων η Χαλκιδέα ποιήτρια , θα βρει απλά στην Πολυδούρη , μια ανήσυχη ιδιοσυγκρασία , ένα ατίθασο πλάσμα για την εποχή της. Αν όμως θελήσει να είναι έντιμος απέναντι στην αλήθεια, θα διακρίνει ένα πλάσμα που είχε κατακτήσει τη δυνατότητα να σκέφτεται και να εκφράζεται ελεύθερα.
Η Πολυδούρη – συνέχισε η κ. Μιστριώτη- έζησε σε μια εποχή , η οποία δεν ήταν έτοιμη να δεχτεί , τις προχωρημένες ιδέες της, και τις αντιλήψεις της για την ζωή. Η φωτιά που κουβαλούσε μέσα της , την φώτιζε και ταυτόχρονα την έκαιγε.»
Η Μαρία Μιστριώτη αναφέρθηκε και στον μεγάλο έρωτα της Μαρίας Πολυδούρη , για τον ποιητή Κώστα Καρυωτάκη, ο οποίος της ενέπνευσε , όπως ήταν φυσικό, αρκετά από τα ωραιότερα ποιήματα της.
«Η Μαρία Πολυδούρη – τόνισε η κ. Μιστριώτη- έζησε την σύντομη ζωή της όχι απλά ως γυναίκα , αλλά ως σκεπτόμενος , αισθαντικός και προπάντων γενναίος άνθρωπος. Μας άφησε μικρό σε έκταση , αλλά λυρικό και βαθυστόχαστο έργο.»
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η κ. Μαρία Μιστριώτη αναφέρθηκε και στην Αθήνα της εποχής εκείνης (1921-1930) καθώς και στο ξεριζωμό των προσφύγων και στις χαμένες πατρίδες.
Η κ. Μιστριώτη απήγγειλε αρκετά από τα ωραιότερα ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη , σε ένα πλήθος ακροατών το οποίο παλλόταν από συγκίνηση – οι περισσότεροι έκλαιγαν.
Συγκινητική ήταν επίσης η αναφορά της κ. Μιστριώτη στην προσωπικότητα και στο έργο του συντρόφου της ζωής της Γιώργη Μιστριώτη. « Η Χαλκίδα , πέρασε στο αίμα μου , και έγινε και ο δικός μου τόπος όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1970 με έφερε εδώ το γοητευτικό ταξίδι μου με τον Γιώργη Μιστριώτη, ο οποίος αναχωρώντας πρόωρα το 1998, άφησε ένα σημαντικό σε ποσότητα και σε ποιότητα έργο. «Θέλω να ελπίζω, έως και να πιστεύω, ότι οι Άρχοντες του τόπου μας – τους οποίους εκτιμώ και σέβομαι τα αξιώματα τους- θα επισκεφθούν κάποια μέρα το σπίτι του Γιώργη Μιστριώτη, το οποίο ουσιαστικά είναι μια πινακοθήκη. Θα έχουν έτσι την ευκαιρία να εκτιμήσουν το έργο αυτό και να το προβάλλουν όπως πραγματικά το αξίζει.» είπε η ποιήτρια.
Αναφερόμενη η Μαρία Μιστριώτη και στην Διεθνή Ποιητική συνάντηση- η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της στην Χαλκίδα το 2002- , είπε χαρακτηριστικά:
«Είμαι πρόθυμη να καταθέσω τις μικρές ή τις μεγάλες δυνάμεις μου, ώστε να πραγματοποιηθούν στην πόλη μας και άλλες παρόμοιες συναντήσεις. Πιστεύω ότι η Χαλκίδα , μπορεί να γίνει σταυροδρόμι συναντήσεων των ποιητών όλου του κόσμου.»
Η Χαλκιδέα ποιήτρια , αφιέρωσε την ομιλία της στην μνήμη της Ερικέττης Σωτηρίου «σε μια σπουδαία κυρία της Χαλκίδας» - όπως τόνισε - η οποία ήταν πρώτη εξαδέλφη της Μαρίας Πολυδούρη .
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Διοικητής του ΟΓΑ κ. Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος ,ο τέως Δήμαρχος Χαλκιδέων και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Χαράλαμπος Μανιάτης , ο τέως Αντινομάρχης κ. Γιάννης Παπουτσής , η Δημοτική Σύμβουλος κ. Τασούλα Μακαρώνα – Ψυχογυιού , η πνευμονολόγος καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χριστίνα Γκράτζιου, καθώς και ο Αρχιτέκτονας Βασίλης Γ. Μιστριώτης ο οποίος κάλυψε και διαδικτυακά την εκδήλωση , μέσω του ηλεκτρονικού διαδικτυακού περιοδικού Αρχιτεκτονικής “ greekaRCHITECTS.gr” καθώς και με το τηλεοπτικό συνεργείο του ALTER. Η κ. Μιστριώτη ευχαρίστησε όλους και καθένα ξεχωριστά καθώς και τα μέσα Μαζικής ενημέρωσης τις εφημερίδες και τους δημοσιογράφους , οι οποίοι την τίμησαν καλύπτοντας την εκδήλωση.
Δημοφιλή σήμερα

Παράπονα Λυκείου Αρτάκης για τους Σχολικούς Αγώνες

Παράπονα Λυκείου Αρτάκης για τους Σχολικούς Αγώνες

22/3/2019
Ο πρόεδρος του δεκαπενταμελούς συμβουλίου του Λυκείου Νέας Αρτάκης, Νικόλαος Βήττας, κάνει λόγο για παράπονα που έχουν για την συμπεριφορά και την απο...
Φιλανθρωπική συναυλία από την χορωδία CANTUS Χαλκίδας

Φιλανθρωπική συναυλία από την χορωδία CANTUS Χαλκίδας

22/3/2019
Την Δευτέρα 1 Απριλίου 2019 και ώρα 20:00 στο Δημοτικό Θέατρο Παπαδημητρίου Χαλκίδος θα πραγματοποιηθεί φιλανθρωπική συναυλία από την χορωδία CA...
Στην περιοχή του Δοκού κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Χαλκιδέων

Στην περιοχή του Δοκού κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Χαλκιδέων

21/3/2019
Στην περιοχή του Δοκού την Τετάρτη 20 Μαρτίου κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Χαλκιδέων με επικεφαλή τον υποψήφιο Δήμαρχο ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας