Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Με τη συμπλήρωση 10 ημερών από την πυρκαγιά στο Κοντοδεσπότι, ο Βαγγέλης Αποστόλου και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Φάνης Κουρεμπές, επισκέφθηκαν την περιοχή.
Επίσκεψη Αποστόλου στο Κοντοδεσπότι
Επίσκεψη Αποστόλου στο Κοντοδεσπότι
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του χωριού Κοντοδεσπότι, με τους κατοίκους του χωριού που επλήγη περισσότερο, έγινε μία διεξοδική συζήτηση για την επόμενη ημέρα.

Ο Υπουργός  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην ομιλία του είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η συνεργασία, ο συντονισμός και η σωστή αξιοποίηση του διαθέσιμου εξοπλισμού, επίγειου και εναέριου, οδήγησαν στην αποτελεσματική και έγκαιρη αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, που ξεκίνησε σε δύσκολες συνθήκες. Αέρηδες, μη προσβάσιμο σημείο και  πυκνότατη βλάστηση χαλεπίου πεύκης. 

Να εκφράσω κι εγώ, από τη πλευρά της Κυβέρνησης, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή τη προσπάθεια. Σήμερα είμαστε εδώ για την επόμενη ημέρα.

Η Δημοτική Ενότητα Μεσσαπίων που επλήγη κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που σημαίνει ότι θα υπάρξουν δυνατότητες για ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο, ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικές εισφορές κ.λ.π.

Άμεσα, από πλευράς του Υπουργείου Περιβάλλοντος θα κηρυχθούν αναδασωτέα 9.000 στρέμματα χαλεπίου πεύκης που κάηκαν και θα συνταχθούν οι απαραίτητες μελέτες για τη συγκράτηση των εδαφών.

Για τις αγροτικές ζημιές, που είναι και o βασικός λόγος που βρισκόμαστε εδώ σήμερα, έχει γίνει μια πρώτη προσέγγιση από τον ΕΛΓΑ.

Έχουν καεί περί τα 1.000 στρέμματα δενδρώδεις καλλιέργειες,  κυρίως ελιάς (περίπου 10.000 ελαιόδεντρα) και δευτερευόντως αμπελώνες, καρυδιές  και άλλα.

Έχουν επίσης επισημανθεί ζημιές  στο ζωικό κεφάλαιο (γίδια και μελισσοσμήνη), σε πάγιο κεφάλαιο (σταβλικές εγκαταστάσεις, ζωοτροφές, γεωργικές αποθήκες) καθώς και στη ρητινοκαλλιέργεια.

Όλες αυτές οι καταστροφές θα καλυφθούν με αποζημιώσεις.

Δύο είναι οι δυνατότητες που έχουμε, ο ΕΛΓΑ εφόσον καλύπτονται ασφαλιστικά  και οι κρατικές ενισχύσεις, γνωστές  ως ΠΣΕΑ, εφόσον εγκριθούν από την Ε.Ε.

Ήδη άρχισαν να υποβάλλονται αιτήσεις.»Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Photo Gallery

3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας