Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Αίτημα της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών για αξιοποίηση των πολυάριθμων παλαιολιθικών ευρημάτων από την Κεντρική Εύβοια και τη στέγαση του πλούσιου εποπτικού υλικού που τα συνοδεύει, στη Χαλκίδα.
Μορφές Νεάντερταλ από την αφίσα της Έκθεσης για την Παλαιολιθική εποχή στη Νάξο
Μορφές Νεάντερταλ από την αφίσα της Έκθεσης για την Παλαιολιθική εποχή στη Νάξο
Η Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών παρέδωσε στην Προεδρία της Δημοκρατίας αίτημα για αξιοποίηση των πολυάριθμων παλαιολιθικών ευρημάτων από την Κεντρική Εύβοια και τη στέγαση του πλούσιου εποπτικού υλικού που τα συνοδεύει, στην περιοχή της Χαλκίδας. 

Το υλικό οργανώθηκε από κορυφαίους Έλληνες και ξένους ειδικούς, ώστε τα σημαντικά ευρήματα, με πληροφορίες, αναπαραστάσεις, χάρτες, σχέδια κ.ά., να είναι διαθέσιμα στο κοινό υπό την εποπτεία πάντα του ΥΠΠΟ.

Το αίτημα συνυπογράφουν 20 Σύλλογοι και Ενώσεις της Εύβοιας. Και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Περιφερειακό Τμήμα Εύβοιας) δηλώνει παρόν και διαθέσιμο να συνεισφέρει και να στηρίξει με την τεχνική του κατάρτιση την προσπάθεια.

Τα περισσότερα από τα λίθινα τεχνήματα είχαν εντοπιστεί και συλλεγεί
(διασωθεί από την επέκταση του οικισμού) από την Εύη Σαραντέα στην Νέα Αρτάκη, από τη δεκαετία του 1980. 

Η ηλικία τους έχει εκτιμηθεί από ειδικούς επιστήμονες (όπως ο Δρ. Α. Ντάρλας, νυν προϊστάμενος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας) ότι φθάνει μέχρι και πριν από 120.000 χρόνια (Κάτω Παλαιολιθική εποχή).

 Κατά τον Δρα Χρ. Ματζάνα, η Νέα Αρτάκη υπήρξε τόπος εγκατάστασης ανθρώπων του Νεάντερταλ, καθώς και τόπος εργαστηρίων κατασκευής λίθινων εργαλείων από τον τοπικό καστανοκόκκινο πυριτόλιθο (quarry site).

O πυριτόλιθος όταν κτυπηθεί κατάλληλα, δίνει κοφτερά και ανθεκτικά θραύσματα. Κατάλληλα αυτά δουλεμένα, γίνονταν εργαλεία για το κυνήγι και την καθημερινή ζωή των προϊστορικών κυνηγών και των νομάδων της περιοχής μας (αιχμές ακοντίων, ξέστρα και κοπίδια για επεξεργασία δερμάτων κλπ.).

Από το 1994, αναφέρονται στα ευρήματα της παλαιολιθικής Ν. Αρτάκης καθηγητές Προϊστορίας και άλλοι ειδικευμένοι στην Παλαιολιθική εποχή, την τόσο παραμελημένη αυτή περίοδο στη χώρα μας (Α. Ντάρλας, Γ. Κουρτέση-Φιλιππάκη, Ν. Γαλανίδου, Χ. Ντούμας, Α. Σάμψων, Χρ. Ματζάνας κ.ά.).

Η στέγαση της συλλογής και των έργων της Εύης Σαραντέα (αναπαραστάσεις αρχανθρώπων σε ανθρώπινο μέγεθος, πίνακες κ. ά.) εκκρεμεί πολλά χρόνια, δεδομένου ότι ο χώρος που είχε προγραμματισθεί και χρηματοδοτηθεί για τον σκοπό αυτό από την Νομαρχία Ευβοίας, χρησιμοποιήθηκε από την Δημοτική αρχή της Νέας Αρτάκης για άλλο σκοπό.


Αξίζει να αναφερθεί ότι την ίδια εποχή βρέθηκαν στη Στελίδα της Νάξου αντίστοιχα λίθινα εργαλεία Νεάντερταλ, ανάλογης τεχνοτροπίας και ηλικίας.

 Εκεί όμως, η Αρχαιολογική Υπηρεσία και η Δημοτική Αρχή έδειξαν ενδιαφέρον, αγκάλιασαν τις προσπάθειες για περαιτέρω έρευνα, και φέτος, συμπληρώνονται πέντε χρόνια ανασκαφών που ανέδειξαν την σημαντικότητα της θέσης, με επικεφαλής τον Δρα Τρίσταν Κάρτερ του Πανεπιστημίου ΜκΜάστερ του Καναδά. Η περιοχή της Στελίδας προβλήθηκε και αναβαθμίστηκε. 

Ας σημειωθεί ότι και η Νέα Αρτάκη και η Στελίδα αναφέρονται σαν «προϊστορικά λατομεία πυριτολίθου και εργαστήρια κατασκευής λίθινων εργαλείων», κάτι σπάνιο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η εικόνα του Νεάντερταλ προέρχεται από την Έκθεση για την Παλαιολιθική εποχή που οργανώθηκε στη Νάξο την Άνοιξη, με την υποστήριξη του Δημάρχου της κ. Μανώλη Μαργαρίτη. 

Στόχος των αρχαιολόγων που οργάνωσαν την Έκθεση είναι να μοιραστούν τις ρηξικέλευθες ανακαλύψεις του Καναδού Δρα Τρίσταν Κάρτερ, που πιστοποιούν την εμφάνιση πρώιμων ανθρώπων στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου ως και πριν από 260.000 χρόνια, με το τοπικό και διεθνές κοινό.

Η άλλη εικόνα είναι από αντίστοιχη Έκθεση που είχε γίνει στη Χαλκίδα, τον Μάιο του 2016, «Οι πρώτοι άνθρωποι στην Εύβοια», (από το χέρι της Εύης Σαραντέα), υπό την αιγίδα του Δήμου και της Ελληνικής Εταιρείας Σπουδών Εγγύς Ανατολής, με συρροή 1.600 επισκεπτών και 400 μαθητών Σχολείων.Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Photo Gallery

3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας