Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Η βουλευτής Εύβοιας του ΛΑ.Ο.Σ., κ.Ουρανία Παπανδρέου έκανε την παρακάτω εισήγηση στη βουλή για το θέμα της εργασιακής ασφάλειας κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου.

Συζητήσαμε θεωρώ διεξοδικά, ίσως και υπερβολικά στην επιτροπή το παρόν νομοσχέδιο, το οποίο καταψηφίσαμε επί της αρχής. Κύριε υπουργέ, συνειδητοποιούμε όλοι πλέον, πως εισερχόμαστε σε μία εποχή κατάρρευσης ουσιωδών ασφαλιστικών δικαιωμάτων αλλά και υπονόμευσης της θέσης των πάσης φύσεως ασφαλισμένων. Ο τίτλος εργασιακή ασφάλεια δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να ανταποκρίνεται στη σύγχρονη σκληρή πραγματικότητα.

Η αξία εξάλλου των αγαθών στη σύγχρονη εποχή καταφαίνεται από τα προβλήματα που συνεπάγεται η απουσία τους. Η εργασιακή ασφάλεια αποτελεί πράγματι ένα από τα υπέρτατα αγαθά και η συμβολή της στην ανθρώπινη ευτυχία, ηρεμία και στην ψυχική και σωματική υγεία είναι καθοριστική.

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις απαξίωσαν εντελώς το αγαθό της εργασιακής ασφάλειας, ενώ από την τωρινή κυβέρνηση το μόνο που έχουμε σαν δεδομένο είναι υποσχέσεις για βελτιώσεις στο χώρο της εργασίας, αλλά δυστυχώς ο εργαζόμενος βιώνει μόνο την προσαρμογή του με την σκληρή πραγματικότητα. Με υποσχέσεις όμως χωρίς αντίκρισμα, πολιτική και εφαρμογή της πολιτικής δεν γίνονται.

Σχετικά με τα όσα ορίζονται στο άρθρο 25 και αναφέρονται κυρίως στον επαναπροσδιορισμό και ενεργοποίηση των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας, σας το είπαμε ότι δεν έχουμε καμία αντίρρηση. Αναφερόμαστε όμως σε μία επιτροπή, που όπως γνωρίζετε δε λειτούργησε ουσιαστικά, καθώς έλειπε ο ουσιώδης μηχανισμός ελέγχου, δημιούργησε δε πολλά προβλήματα δυσλειτουργίας στον ανεφοδιασμό των νοσοκομείων( έλλειπε ακόμη και το απλό και φθηνό strep test)και γι’αυτούς τους λόγους διατηρούμε αρκετές επιφυλάξεις ως προς τη σωστή και αποτελεσματική λειτουργία αυτής της επιτροπής.

Η νοσοκομειακή συσκευασία και η ηλεκτρονική διενέργεια διαγωνισμών με βάση τη δραστική φαρμακευτική ουσία, η δημιουργία βάσης δεδομένων και το παρατηρητήριο τιμών σε σύγκριση πάντοτε με άλλες χώρες της Ευρώπης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά τα αποτελεσματά τους θα κριθούν στην καθημερινή πράξη.

Με την τροπολογία στο άρθρο 29 εμποδίζεται η μετατροπή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε Super Market υγείας και δίνεται η ευκαιρία στους ειδικευμένους γιατρούς και στους οδοντιάτρους, να συμμετάσχουν με ποσοστό άνω του 51% μετοχικά σε εταιρίες παροχής ιδιωτικής πρωτοβάθμιας υγείας. Αυτό εκτός των άλλων θα επιτρέψει στον γιατρό και στον οδοντίατρο, να ασκήσει ανεξάρτητα από τα οικονομικά συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων το λειτουργημά του, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να συγκρατήσει το κόστος της πρωτοβάθμιας υγείας, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι. Και εδώ Κυρία Υπουργέ θέλω να αναφερθώ στο γεγονός ότι ρυθμίζεται ουσιαστικά και σωστά μόνο η ιδιωτική πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας . Τι γίνεται όμως και με τη δημόσια πρωτοβάθμια υγεία; Την εγκαταλείψατε; Γιατί εμείς επιμένουμε στη δημόσια πρωτοβάθμια υγεία..

Όσον αφορά το άρθρο 16 και τη διάταξη ασφαλιστικού περιεχόμενου για Α.Μ.Ε.Α είναι εμφανέστατη η ανεπάρκεια του. α) διότι δεν περιλαμβάνονται βαριές, μόνιμες και μη αναστρέψιμες κατηγορίες αναπηρίας, που θα προκύψουν μόνο μέσα από το Εθνικό Μητρώο και το Ενιαίο Σύστημα αξιολόγησης ατόμων με αναπηρία, από σωστές και ειδικές επιστημονικές επιτροπές, και β) ο καθορισμός του ποσοστού αναπηρίας σε 80% και άνω αποκλείει μεγάλο αριθμό ατόμων με αναπηρία, αφού με τον ισχύοντα κανονισμό εκτιμήσεως αναπηρίας (Κ.Ε.Β.Α), το ποσοστό αναπηρίας είναι 67%. Μήπως και εξ’αυτού έχουμε μεγάλο αριθμό μαϊμού αναπήρων;

Σωστή η εγκατάσταση φαρμακείων με φαρμακοποιό μέσα στις ιδιωτικές κλινικές με 60 κλίνες. Κάντε όμως αυστηρότερους ελέγχους. Ακούμε όλα αυτά τα χρόνια για μίζες στο χώρο της υγείας και των ιατρών. Ε λοιπόν υπάρχουν λίγοι επίορκοι ιατροί. Ας τους απομονώσουμε και ας δώσουμε στον άξιο επιστήμονα τη δυνατότητα να προσφέρει και να λειτουργήσει ανιδιοτελώς.

 
Δημοφιλή σήμερα

Η Έλενα Βάκα ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της για τον δήμο Χαλκιδέων

Η Έλενα Βάκα ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της για τον δήμο Χαλκιδέων

13/12/2018
Σε μία κατάμεστη αίθουσα στο ξενοδοχείο Παλίρροια στην παραλία της Χαλκίδας, το απόγευμα της Τετάρτης 12 Δεκεμβρίου ...
Ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς στο Ξενοδοχείο Lucy στη Χαλκίδα

Ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς στο Ξενοδοχείο Lucy στη Χαλκίδα

12/12/2018
Δύο υπέροχες και λαμπερές βραδιές έχετε την ευκαιρία να ζήσετε, στο Ξενοδοχείο Lucy στη Χαλκίδα για το Ρεβεγ...
Θρασύτατη ληστεία χρηματαποστολής μπροστά σε κόσμο στο Νοσοκομείο Χαλκίδας

Θρασύτατη ληστεία χρηματαποστολής μπροστά σε κόσμο στο Νοσοκομείο Χαλκίδας

14/12/2018
Άγνωστοι λήστεψαν χρηματαποστολή της Τράπεζας Πειραιώς. Άρπαξαν δύο κασετίνες με χρήματα στο Νοσοκομεί...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας