Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ως εκβιαστική τακτική σχολιάζει η Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών, τη συγκέντρωση που διοργανώνει ο Δήμαρχος Χαλκιδέων για την Δημοτική Αγορά Χαλκίδας.
Δημοτική Αγορά
Δημοτική Αγορά
«Ο κ. δήμαρχος Χαλκιδέων καλεί τους πολίτες σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018, ενάντια στο Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟΑ), που ελέγχει κατά το νόμο, δια του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), την Οριστική Μελέτη που υπέβαλε ο Δήμος για τη Δημοτική Αγορά Χαλκίδας.

Αφού πρώτα με φυλλάδια προσπάθησε να διασύρει την ομάδα μας πως έχει «μοναδικό στόχο την περαιτέρω κωλυσιεργία του Έργου», ο κ. δήμαρχος κλιμακώνει την πίεσή του προς το ΥΠΠΟΑ με αχαρακτήριστο τρόπο (συγκέντρωση «αγανακτισμένων» πολιτών), επιβεβαιώνοντας ότι στόχος των αντιδράσεών του είναι να περάσει η μελέτη από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ώς έχει, χωρίς να ελεγχθεί ουσιαστικά.

Εν όψει της εξαγγελθείσας συγκέντρωσης εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας για τον ατελέσφορο τρόπο που ο κ. Παγώνης εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας. Χειρίζεται το θέμα προσωποπαγώς, χωρίς να γνωστοποιήσει στους πολίτες - ούτε καν στο Δημοτικό Συμβούλιο!- την Οριστική Μελέτη που πληρώθηκε από το δημόσιο ταμείο!

Είναι φανερό ότι δεν θέλει να καταλάβει τον καίριο ρόλο της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας για την πόλη και τις δικές του ευθύνες απέναντί της. «Είναι αυτή η δήθεν Ομάδα των ανθρώπων αυτών που θέλουν να προστατεύσουν αυτό που λέγεται μνημείο, έτσι το αποκαλούν» είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του, αποκαλύπτοντας άθελά του(;) τις πραγματικές διαθέσεις του για το κηρυγμένο μνημείο! 

Επιπλέον, επιτίθεται στην ομάδα μας γιατί δεν του αναγνωρίζουμε την απαίτησή του να κάνει ό,τι θέλει χωρίς κανέναν έλεγχο – τακτική που οδήγησε, ήδη, σε μεγάλη απώλεια χρόνου. Με άλλη νοοτροπία της δημοτικής αρχής η αποκατάσταση θα είχε ήδη αρχίσει!

Σταχυολογούμε επιλεκτικά κορυφαίες και καθοριστικές ενέργειες του κ. Δημάρχου, που εμπόδισαν έως σήμερα την ομαλή εξέλιξη του έργου:

- Το 2014 εξαιτίας του χάθηκαν 4 μήνες: ανέμενε ανυπόμονα την έγκριση κατεδάφισης της Αγοράς, ενώ εκκρεμούσε η υπουργική υπογραφή για το χαρακτηρισμό της ως μνημείου!

- Αρνήθηκε την ολωσδιόλου δωρεάν βοήθεια που του προσφέρθηκε – με μεσολάβηση της Ομάδας μας.

- Από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ για την ετοιμασία του φακέλου του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, η οποία προδικαζόταν ως άριστη και συμφέρουσα.

- Προτίμησε αντί αυτής ένα ιδιωτικό Γραφείο επ ̓ αμοιβή, χάνοντας άλλους 4 μήνες μέχρι να το βρει!

- Στη συνέχεια πέρασαν 13 μήνες, χρόνος υπερβολικά μεγάλος, για να συντάξει το ιδιωτικό Γραφείο τον φάκελο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

- Άλλοι 5 χαμένοι μήνες από την καθυστέρηση για ένα έργο που έπρεπε να εξελίσσεται με σύμφωνο και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο. 

- Εν τω μεταξύ, άφησε την Αγορά ουσιαστικά αφύλακτη και λεηλατήθηκε με δική του ευθύνη, καθώς αυτή αποτελεί ιδιοκτησία του Δήμου - ενάντια στις οδηγίες του Υπουργείου Πολιτισμού!

Σήμερα:
  • Ανησυχεί πολύ γιατί το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων θέλει να κάνει αυτοψία προκειμένου να ελέγξει τις προτάσεις της υποβληθείσας μελέτης. Γιατί άραγε; Έχει κάτι να κρύψει;
  • Αρνείται παράνομα, πεισματικά και αντίθετα προς κάθε έννοια διαφάνειας να λάβει γνώση η Ομάδα μας της Μελέτης, προκειμένου να τοποθετηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.
  • Καλεί τους πολίτες, αυτούς ακριβώς που δεν τους αναγνωρίζει το δικαίωμα να γνωρίζουν την Οριστική Μελέτη αποκατάστασης και επαναλειτουργίας της ΔΑΧ, να την ... «υπερασπισθούν» ενάντια στο ΚΣΝΜ, που οφείλει κατά το νόμο να την ελέγξει! Και ακόμη να στραφούν ενάντια σε ... άλλους πολίτες, που με επικεφαλής την ομάδα μας αγωνίσθηκαν και επέτυχαν να μη ξεφυτρώσει κανένα Mall στη θέση της Δημοτικής Αγοράς! Ο παραλογισμός της δημοτικής αρχής και η περιφρόνησή της στους πολίτες, που προφανώς τους θεωρεί πιόνια στους χειρισμούς της, έφτασε πλέον στο ζενίθ!
Με την πεποίθηση ότι η αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας πρέπει να προχωρήσει γρήγορα, συνετά και σύννομα, με διαφύλαξη της ιστορικής ταυτότητάς της, καλούμε τους πολίτες να απαιτήσουν να δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα η μελέτη που κατέθεσε στο Υπουργείο Πολιτισμού η δημοτική αρχή και να μην επιτρέψουν να μετατραπεί το σοβαρότατο έργο της αποκατάστασης της Αγοράς σε «προεκλογικό χαρτί» κανενός!»

ΟΠΠοΔΕΔΑΧΚάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας