Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
ΓΛΥΦΑ - ΑΓΙΟΚΑΜΠΟΣ Δρομολόγια
Ο Γιάννης Μανώλης, Πολιτικός Επιστήμων και εκλεγμένος από το μητρώο της Νέας Δημοκρατίας, τοποθετείται για τα προβλήματα λειψυδρίας που παρατηρούνται στην Εύβοια.
Γιάννης Μανώλης
Γιάννης Μανώλης
Γράφει ο Γιάννης Μανώλης:

Το φετινό καλοκαίρι ήταν ένα από τα χειρότερα - τόσο στην Εύβοια όσο και σε άλλες περιοχές της επικράτειας- αναφορικά με το ζήτημα της λειψυδρίας. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους και ως συνέπεια αρκετές περιοχές της χώρας κινδυνεύουν από λειψυδρία, ερημοποίηση και διάβρωση των ακτών.

Θα αναφερθώ κυρίως στα προβλήματα της γενέτειρας μου, της Εύβοιας, όπου τους τελευταίους 3 μήνες επισκέφτηκα και τους 8 Δήμους του νομού. Στα Γιάλτρα και σε άλλες περιοχές του Δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού, στην Κύμη και σε άλλες περιοχές του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου, στον Αλμυροπόταμο, στην Κάρυστο και σε άλλες περιοχές του Δήμου Καρύστου, παρατηρήθηκε το μεγαλύτερο πρόβλημα με αποτέλεσμα πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μένουν μέρες ή και εβδομάδες χωρίς πόσιμο νερό. 

Οι ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και της κεντρικής διοίκησης μεγάλες. Και εντοπίζονται κυρίως στην αδυναμία τους να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν αξιόπιστη πολιτική για την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα και αν δεν γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις σε υποδομές, η κατάσταση τα επόμενα χρόνια προβλέπεται δυσοίωνη. Προς την κατεύθυνση της λελογισμένης χρήσης των υδάτινων πόρων καταθέτω τις κάτωθι προτάσεις:
  • Εκσυγχρονισμός του δικτύου ύδρευσης ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα του πόσιμου νερού και να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες.
  • Επενδύσεις σε φράγματα και δεξαμενές.
  • Επενδύσεις σε συστήματα αφαλάτωσης (να σημειώσουμε εδώ ότι είναι κωμικοτραγικό ο Αλμυροπόταμος να διαθέτει υπερσύγχρονο σύστημα αφαλάτωσης και να μην υπάρχει πόσιμο νερό λόγω αδιαφορίας για την συντήρησή του).  
  • Αυστηροποίηση ελέγχων ώστε να περιοριστούν οι παράνομες υδροληψίες.
  • Εκστρατεία ενημέρωσης για να πείσουμε τους πολίτες να χρησιμοποιούν λελογισμένα το νερό. 
Πριν δύο χρόνια, εγκαινιάστηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το Κέντρο Κατηγορίας ΙΙ της UNESCO που είναι υπεύθυνο για την ορθολογική διαχείριση υδάτων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. 

Το συγκεκριμένο Κέντρο, με τα μέσα, την εμπειρογνωμοσύνη και το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει, θα μπορούσε να γίνει σύμβουλος της κεντρικής, περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης για την διαμόρφωση και εφαρμογή ορθολογικής πολιτικής διαχείρισης υδάτων. 

Ήρθε ο καιρός να κάνουμε άλμα πιο γρήγορο από την φθορά, ώστε «μην πούμε το νερό νεράκι».Δημοφιλή σήμερα

«Street Festival» στον Πεζόδρομο της Ερμού στη Χαλκίδα

«Street Festival» στον Πεζόδρομο της Ερμού στη Χαλκίδα

13/9/2018
Το πρώτο υπαίθριο Φεστιβάλ στον Πεζόδρομο της Ερμού είναι γεγονός....
Επιστρέφει ανανεωμένος ο Home Radio 89.1

Επιστρέφει ανανεωμένος ο Home Radio 89.1

17/9/2018
Ο Home Radio 89.1, ο σταθμός που τα τελευταία χρόνια κάνει τη διαφορά στα ερτζιανά της Χαλκίδας ξεκινάει τις εκπομπές του στις 24 Σεπτεμβρίου 2018....
Εθελοντισμός καθαρισμός βυθού και ακτής στην Παραλία Αυλίδος

Εθελοντισμός καθαρισμός βυθού και ακτής στην Παραλία Αυλίδος

18/9/2018
Με το σύνθημα κάνε το καλό βγάλ' το από το γιαλό, την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018 θα πραγματοποιηθεί Εθελοντισμός καθαρισμός βυθού...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Αρχή της σελίδας