Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων καταγγέλλει τη νέα αύξηση φόρων.

Η ΠΟΠΕΚ καταγγέλλει τη μεγάλη ευκολία με την οποία η κυβέρνηση προχώρησε για τρίτη φορά (!) σε διάστημα τεσσάρων μηνών σε αύξηση των φόρων που επιβαρύνουν τα καύσιμα, χωρίς την ίδια στιγμή να γίνεται τίποτα για την πάταξη της παράνομης διακίνησης από την οποία το Δημόσιο, με συντηρητικούς υπολογισμούς, χάνει περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Με αυτά τα δεδομένα όλοι οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι το ενδιαφέρον των κυβερνήσεων για την επιβάρυνση των καταναλωτών από τις αυξήσεις στα καύσιμα, που εκδηλώνεται κάθε Πάσχα, Χριστούγεννα και καλοκαίρι, είναι εντελώς υποκριτικό. Αν πράγματι ενδιαφέρονταν για την τσέπη του Έλληνα καταναλωτή θα εξασφάλιζαν τα έσοδα με δίκαιο τρόπο, από την πάταξη της φοροδιαφυγής και όχι με αύξηση των φόρων και συκοφάντηση στη συνέχεια των βενζινοπωλών, ότι εκείνοι ευθύνονται για τις αυξήσεις που επιβάλλει το κράτος.
Από το Φεβρουάριο έχει αυξηθεί τρεις φορές ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και δύο φορές ο ΦΠΑ, παρά τις… οργισμένες διαψεύσεις των κυβερνητικών στελεχών και τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα αυξάνονταν οι φόροι στα καύσιμα. Σωρευτικά, αν συνυπολογιστούν και οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν χθες, η μέση τιμή της αμόλυβδης επιβαρύνθηκε λόγω φορολογίας κατά 55 λεπτά το λίτρο. Ήδη ο τζίρος των ποσοτήτων στα πρατήρια έχει μειωθεί πάνω από 15 %, και θα μειωθεί περαιτέρω με τις αναμενόμενες αυξήσεις, καθώς πολλοί καταναλωτές έχουν κλειδώσει τα αυτοκίνητά τους γιατί αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα κίνησης.
Η ΠΟΠΕΚ καλεί επίσης το υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώσει, όπως έχει υποχρέωση, από πότε ισχύουν οι αυξήσεις στον ΕΦΚ και το ΦΠΑ. Οι πληροφορίες μας λένε ότι υπάρχουν εισηγήσεις να επιβληθεί και πάλι αναδρομικά (όπως έγινε και το Φεβρουάριο) η αύξηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί χάος στην αγορά, αφού το κράτος εισέπραξε από τους βενζινοπώλες τους αυξημένους φόρους για τα καύσιμα που είχαν ήδη πουληθεί με τους παλιούς, χαμηλότερους συντελεστές. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα ισχύει από 1ης Ιουλίου.

 

Ακολουθείστε μας στο Google News