Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ο Ελεύθερος Τύπος στην έντυπη έκδοση του παρουσιάζει τον απόστρατο αστυνομικό, Χαράλαµπο Σφέτσα, που εξηγεί δωρεάν στους επισκέπτες της Χαλκίδας το μοναδικό παλιρροϊκό φαινόμενο του Ευρίπου.
Μοναδικό φαινόμενο τα ρεύματα του πορθμού του Ευρίπου
Μοναδικό φαινόμενο τα ρεύματα του πορθμού του Ευρίπου
Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 υπηρετούσα στη Χαλκίδα ως διοικητής του Τµήµατος της Τουριστικής Αστυνοµίας. Ενα βράδυ βρέθηκα στην παλαιά γέφυρα και παρατηρούσα το παλιρροϊκό φαινόµενο. Τότε µε πλησίασε ένα ζευγάρι, ζητώντας να µάθει λεπτοµέρειες. Τους µίλησα για την εξάωρη αλλαγή των ρευµάτων χωρίς να γνωρίζω τίποτε περισσότερο».

Από την επόµενη ηµέρα κιόλας, ο Χαράλαµπος Σφέτσας, απόστρατος αξιωµατικός (ταξίαρχος) της Ελληνικής Αστυνοµίας, ξεκίνησε το δικό του ταξίδι µελέτης αυτού του σύνθετου και µοναδικού φαινοµένου που καταγράφεται εδώ και χιλιάδες χρόνια τώρα στον Πορθµό του Ευρίπου, στη Χαλκίδα.

Μετά από µια πολύχρονη έρευνα και τη συγγραφή ενός βιβλίου («Η Χαλκίδα και το Παλιρροϊκό Φαινόµενο») σήµερα κάνει, όπως λέει χαρακτηριστικά, πραγµατικότητα το όνειρό του. Κάθε Παρασκευή και κάθε Σάββατο, στις 20:00 το βράδυ, παρουσιάζει δωρεάν στους επισκέπτες της πόλης το παλιρροϊκό φαινόµενο. Οι τουρίστες το εξερευνούν από κοντά και βιώνουν την «τρελή» φορά των νερών του Ευρίπου σε µία διαδραστική παρουσίαση. Η συµµετοχή είναι δωρεάν.

Έρευνα

«Ξεκίνησα να µελετώ και να ερευνώ τη λειτουργία του φαινοµένου, ανατρέχοντας σε συγγράµµατα επιστηµόνων αλλά και σε γνώσεις ανθρώπων (πλοηγούς κ.λπ.) του λιµανιού και της γέφυρας. Αποτέλεσµα ήταν µετά από 2,5 χρόνια να συγγράψω ένα τουριστικό βιβλίο σχετικά µε το φαινόµενο για να γίνει γνωστή όχι µόνο η λειτουργία αλλά και οι δύο παγκόσµιες µοναδικότητες που συµβαίνουν στον πορθµό».

Η ιδέα να περιγράφει στους τουρίστες το τι ακριβώς συµβαίνει µε «τα τρελά νερά», όπως καθιερώθηκε να λέγονται, δεν άργησε να έρθει.

«Απευθύνθηκα στον πρόεδρο των ξενοδόχων Ευβοίας, Μιλτιάδη Χέλµη, ο οποίος έκανε αµέσως αίτηµα στον πρόεδρο Λιµένων Ευβοίας. Ετσι, λοιπόν, παραχωρήθηκε ο χώρος του τεταρτοκυκλίου της Ευβοϊκής πλευράς, δίπλα στην παλαιά γέφυρα, στο σηµείο όπου κορυφώνεται το φαινόµενο, οπότε και άρχισα τις παρουσιάσεις».

τε και άρχισα τις παρουσιάσεις». Ο κ. Σφέτσας δεν κρύβει τη χαρά του που µοιράζεται µε τους τουρίστες αυτό το «µυστήριο» το οποίο «καλύπτεται» ακόµη και µε µύθους.

Μοναδικά φαινόµενα

«Εκείνο που µε εντυπωσίασε ιδιαίτερα από την αρχή είναι οι δύο παγκόσµιες µοναδικότητες. ∆ηλαδή, το γεγονός ότι µετά τις δύο τριήµερες περιόδους ακαταστασίας (7η, 8η, 9η και 22η, 23η, 24η ηµέρες Σελήνης) την 9η προς 10η και την 24η προς την 25η ηµέρες Σελήνης, την 01:01 θερινή ώρα η 24:01 χειµερινή ώρα, τα νερά αρχίζουν να κινούνται πάντα από βορρά προς νότο. Η κίνηση αυτή δεν έχει εξηγηθεί επιστηµονικά και δεν συµβαίνει σε καµιά άλλη παλίρροια του κόσµου. Επίσης τις ηµέρες της ισηµερίας 21η Μαρτίου και 22α Σεπτεµβρίου τα νερά αλλάζουν αυτόµατα χωρίς να µείνουν 8 λεπτά στάσιµα, όπως συµβαίνει τον υπόλοιπο χρόνο».

Διαβάστε περισσότερα για τα ρεύματα του Ευρίπου και το μοναδικό παλιρροϊκό φαινόμενο.
Δημοφιλή σήμερα

Ανακοίνωση πέντε νέων υποψηφίων του συνδυασμού «Αλλάζουμε»

Ανακοίνωση πέντε νέων υποψηφίων του συνδυασμού «Αλλάζουμε»

17/1/2019
Πέντε νέα πρόσωπα προστίθενται στην ομάδα του συνδυασμού «Αλλάζουμε» με επικεφαλής την Έλενα Βάκα....
Αποζημίωση σε καταναλωτή για ανεπιθύμητες κλήσεις προώθησης υπηρεσιών και προϊόντων

Αποζημίωση σε καταναλωτή για ανεπιθύμητες κλήσεις προώθησης υπηρεσιών και προϊόντων

17/1/2019
Ο ενάγων έλαβε με απόφαση του δικαστηρίου ποσό αποζημίωσης 3.000 ευρώ....
Επαναλειτουργεί η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας

Επαναλειτουργεί η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας

16/1/2019
Από την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019 θα επαναλειτουργήσει ο χώρος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Χαλκίδας....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας