Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Την τοποθέτηση της για την Οριστική Μελέτη του Δήμου Χαλκιδέων για τη Δημοτική Αγορά, την οποία έλαβε πριν από λίγες μέρες, κάνει η Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών.
Δημοτική Αγορά
Δημοτική Αγορά
Η ανακοίνωση της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη Διάσωση και Ανάδειξη της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας:

1. Η Ομάδα μας έλαβε, τελικά, γνώση της Οριστικής Μελέτης του Δήμου Χαλκιδέων και τοποθετήθηκε επ ̓ αυτής, έστειλε δε ήδη στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων την τοποθέτησή της την οποία επισυνάπτουμε στην παρούσα ανακοίνωση.

2. Η προτεινόμενη Οριστική Μελέτη θεωρούμε ότι περιέχει σημεία τα οποία απέχουν σημαντικά από το γράμμα και το πνεύμα της Υπουργικής Απόφασης για την αποκατάσταση του συνόλου του κτηριακού συγκροτήματος. Η έκταση των κατεδαφίσεων στις 2 φάσεις και η μορφολογική αλλοίωση των νεοκλασικών κτισμάτων του 19ου αι. (α ́ φάσης), κυριαρχούν στην Οριστική Μελέτη και κυριολεκτικά σοκάρουν! Είναι γι αυτό που ο κ. δήμαρχος αρνιόταν με τόσο πάθος να δώσει την μελέτη στην δημοσιότητα! Είναι γι αυτό που ζητούσε την τυφλή στήριξη του κόσμου διαρρέοντας ότι, τάχα, γκρεμίζεται μόνο ένα τοιχαλάκι στον όροφο Κυδωνιάτη. Είναι γι αυτό που ο κ. δήμαρχος βιάζεται: ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ. Η μορφολογική αλλοίωση του νεοκλασικού τμήματος (της α ́φάσης) είναι δραματική. 

Πραγματοποιούνται σχεδόν καθολικές κατεδαφίσεις (το 72,5%) των εξωτερικών πετρόκτιστων, πάχους 0,60μ.τοίχων, και όλων (100%) των κεραμοσκέπαστων στεγών και αντικαθίστανται τα κατεδαφιζόμενα με μια ξύλινη κατασκευή που στη θέση των τοίχων έχει ως υλικά πλήρωσης γυαλί και ξύλο! Το νεοκλασικό κτίσμα εξαφανίζεται ουσιαστικά εξωτερικά και στη θέση του παρουσιάζεται ένα μοντέρνο. ΤΟ ΟΛΟ ΚΤΙΣΜΑ ΧΑΝΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΑΣΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΗΡΥΞΗΣ ΤΟΥ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΡΥΘΜΩΝ («συγκρότημα άρρηκτα συνδεδεμένο με τη συλλογική μνήμη»).

Όσο για τις άλλες κατεδαφίσεις και ανακατασκευές, καλά θα είναι να αναλογιστεί ο Δήμος αν είναι φρόνιμο, απλώς για να λειτουργήσει ένας θερινός κινηματογράφος στο δώμα-λειτουργία που μπορεί πολύ άνετα να φιλοξενηθεί στους διαδρόμους της Αγοράς και στην Πλατεία-, να ανακατασκευάσει όλο το κτίσμα της β φάσης (Κυδωνιάτη), εκτοξεύοντας τον Προϋπολογισμό του έργου που θα καλυφθεί –θυμίζουμε- από δανεισμό! Όσον αφορά στις χρήσεις, ελπίζουμε να επικρατήσουν ωριμότερες σκέψεις και η Αγορά να γίνει μια πραγματική δημοτική αγορά κι όχι πόλος εστιατορίων-καφέ και εμπορικών καταστημάτων, όπως προτείνεται τώρα, υποθέτουμε από πιέσεις ενδιαφερομένων, μιας και η αναγραφή των χρήσεων είναι περίεργα πολύ αναλυτική (π.χ. Κατάστημα 42-43: ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ/ ΖΥΜΑΡΙΚΑ- ΟΣΠΡΙΑ, Κατάστημα 44: ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ/ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ, κ.α. ...).

3.Τις παραπάνω απόψεις μας θα αναπτύξουμε λεπτομερειακά και στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Χαλκίδας, ελπίζοντας σε αποφάσεις που θα προωθήσουν την ορθή αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας με τις αντίστοιχες αλλαγές των μελετών που μπορούν να γίνουν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα επ ̓ ωφελεία της πόλης και του ίδιου του έργου.

4.Όσον αφορά στον επείγοντα χαρακτήρα της έγκρισης της μελέτης που προβάλλει με ανεπίτρεπτο, λαϊκίστικο τρόπο ο κ. Δήμαρχος Χαλκιδέων, από τον οποίο στοχοποιηθήκαμε και εμείς και το ΚΣΝΜ, διότι τάχα καθυστερούμε το έργο αποκατάστασης, είναι φανερό ότι, δυστυχώς, δεν έχει κατανοήσει ακόμη τον ΚΑΙΡΙΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΔΑΧ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ. Τασσόμαστε υπέρ της γρήγορης αποκατάστασης της Αγοράς. Το επιδιώξαμε από την πρώτη στιγμή ίδρυσης της Ομάδας μας, προσφέροντας τη συνδρομή μας στη Δημοτική Αρχή που την αρνήθηκε και προχώρησε με βήματα που καθυστέρησαν πολύ την όλη διαδικασία, μέρος της οποίας είναι και η εκπόνηση αυτής της μελέτης, που παράβλεψε τις οδηγίες του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.

 Δε θα πρέπει όμως να εγκριθεί μια μελέτη, που καταστρέφει αντί να αποκαθιστά, χωρίς τις αναγκαίες αλλαγές. Η παράταση χρόνου που θα προκύψει από αλλαγές στις μελέτες θα είναι βραχύχρονη. Το όφελος της Χαλκίδας από τη διάσωση της κληρονομιάς της τεράστιο! Η αποκατάσταση της ΔΑΧ πρέπει να προχωρήσει γρήγορα, συνετά και σύννομα, με διαφύλαξη της ιστορικής ταυτότητάς της.

ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

ΘΕΜΑ: ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ (ΔΑΧ),
ΘΕΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΑΝΑΔΕΙΞΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ»

Αξιότιμες κυρίες – κύριοι,
Όπως και στις προηγούμενες σχετικές συζητήσεις που έγιναν στο ΚΣΝΜ, έτσι και αυτήν τη φορά, η τοποθέτησή μας επί της ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ του Δήμου Χαλκιδέων με τίτλο «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΑΝΑΔΕΙΞΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ» που εισάγεται προς κρίση στο Συμβούλιό σας, γίνεται με γνώμονα την Υπουργική Απόφαση χαρακτηρισμού της ΔΑΧ αλλά και τις υποδείξεις που ήδη έχουν γίνει από το ΚΣΝΜ στις προηγούμενες συνεδριάσεις του (βλ. Πρακτικά συζήτησης επί του Α΄ Βραβείου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Προσχεδίων του Δήμου Χαλκιδέων -6 Απριλίου 2017- και Πρακτικά Συζήτησης και Απόφαση επί του Πρακτικού της Επιτροπής του άρθρου 41 –17 Μαΐου 2018-).

Η προτεινόμενη Οριστική Μελέτη, θεωρούμε ότι περιέχει σημεία τα οποία απέχουν σημαντικά από το γράμμα και το πνεύμα της Υπουργικής Απόφασης για την αποκατάσταση του συνόλου του νεοκλασικού τμήματος (Α΄ Φάση) και του τμήματος Κυδωνιάτη (Β΄ Φάση) του ιστορικού κτηριακού συγκροτήματος.
Και, μάλιστα, ορισμένα σημεία της Οριστικής Μελέτης (κυρίως επεμβάσεις στη Β΄ Φάση- Κυδωνιάτης και Χρήσεις) τροποποιήθηκαν σημαντικά επί τα χείρω σε σχέση με την Πρόταση του Α΄ Βραβείου του διεξαχθέντος διαγωνισμού για τη ΔΑΧ.

Επιπλέον, δεν υιοθετήθηκαν οι παρατηρήσεις επί του Α΄ Βραβείου που έγιναν στο Συμβούλιό σας, κατά τη συνεδρίαση της 6ης Απριλίου 2017, ούτε οι επισημάνσεις σας στις 17 Μαΐου 2018.

Συγκεκριμένα και εν συντομία, τα κυριότερα σημεία των παρατηρήσεών μας είναι:
I. ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΟ Π (Α΄ ΦΑΣΗ)
Πραγματοποιούνται σχεδόν καθολικές κατεδαφίσεις (το 72,5%) των εξωτερικών πετρόκτιστων, πάχους
0,60μ. τοίχων, και όλων (100%) των κεραμοσκέπαστων στεγών και αντικαθίστανται (αυτοί οι τοίχοι και η
κεραμοσκεπή) με μια ξύλινη κατασκευή που στη θέση των τοίχων έχει ως υλικά πλήρωσης γυαλί και ξύλο.
Αλλοιώνεται έτσι, δραματικά, το νεοκλασικό κτίσμα μετατρεπόμενο σε μοντέρνο και εμφανίζεται στον
εξωτερικό επισκέπτη ένα άλλο συγκρότημα (κι όχι το γνωστό ιστορικό συγκρότημα των δύο ρυθμών –
νεοκλασικού και μεσοπολέμου- Κυδωνιάτης) που αποτελείται πλέον από ένα κτήριο μεσοπολέμου –
Κυδωνιάτης και ένα κτήριο μοντέρνο.

ΤΟ ΟΛΟ ΚΤΙΣΜΑ ΧΑΝΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΑΣΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΗΡΥΞΗΣ ΤΟΥ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΡΥΘΜΩΝ («συγκρότημα άρρηκτα συνδεδεμένο µε τη συλλογική μνήμη»). Καμιά συλλογική μνήμη δεν ανασύρεται στον εξωτερικό επισκέπτη από τους ελάχιστους εξωτερικούς τοίχους που διατηρούνται ως ένθετα διακοσμητικά στοιχεία στη μοντέρνα ξύλινη κατασκευή.
Οι πέτρινοι τοίχοι του νεοκλασικού τμήματος (Α΄Φάση) πρέπει να διασωθούν. Άς ληφθεί επίσης υπόψιν η πιθανότητα στις κατεδαφιζόμενες πέτρινες τοιχοποιίες να έχουν εντοιχισθεί παλαιά μέλη (spolia) από το πάλαι ποτέ διπλανό, μεσαιωνικό Κάστρο, ίσως και αρχαιότερα.

II. ΚΥΔΩΝΙΑΤΗΣ (Β΄ ΦΑΣΗ)
Τα στοιχεία που μας παρασχέθηκαν από την Αρχιτεκτονική Μελέτη (Σχέδια και Τεχνικές Εκθέσεις) αφενός δεν
δείχνουν με ακρίβεια τις επεμβάσεις (γεγονός μη παραδεκτό για Οριστική Μελέτη) αφετέρου δεν αιτιολογούν την θηριώδη ανακατασκευή -όπως περιγράφεται (π.χ. φαίνεται ότι στα Υπόγεια των καταστημάτων κατασκευάζονται τοιχία επένδυσης των πέτρινων τοίχων τους εσωτερικά ενώ εξωτερικά προστίθεται υγρομόνωση, θερμομόνωση, λιθορριπή, και κατασκευάζονται νέες πλάκες οροφών, νέα δάπεδα κ.ά.). Είναι η λειτουργία του θερινού κινηματογράφου και οι στατικές της απαιτήσεις που την επιβάλλουν (με παρεπόμενο την εκτόξευση του κόστους των εργασιών), όπως είχαμε αναρωτηθεί και στο προηγούμενο Υπόμνημά μας;
Αν ναι, τότε πρέπει να αναθεωρηθεί αυτή η πρόβλεψη χωροθέτησης του θερινού κινηματογράφου σε άλλασημεία μέσα στην Αγορά (στους υπέροχους διαδρόμους της) ή στην έμπροσθέν της Πλατεία.

ΙΙΙ. ΧΡΗΣΕΙΣ
Η δραστική μείωση των καταστημάτων των σχετιζομένων με μια Δημοτική Αγορά (οπωροπωλεία, κρεοπωλεία κ.λπ.) και μάλιστα χωροθετημένων εκτός του κεντρικού πυρήνα της (χωροθετούνται στις πτέρυγες Κριεζώτου και Αρεθούσης), αλλοιώνει σημαντικά τον ρόλο και τον στόχο της αναβίωσης μιας οργανωμένης δημοτικής αγοράς, όπως περιγράφεται και στην Υπουργική απόφαση. Όπως παρουσιάζονται οι χρήσεις δεν παραπέμπουν σε Δημοτική Αγορά αλλά σε Κέντρο Αναψυχής και Εστίασης και Κέντρο Εμπορικών δραστηριοτήτων με ψήγματα καταστημάτων δημοτικής Αγοράς και, μάλιστα, εντελώς «περιθωριοποιημένων» ως προς το συνολικό συγκρότημα, όπου ο χώρος έμπροσθεν των εσωτερικών όψεών τους, χωρίς στέγαστρα, είναι αφιλόξενος για τις δραστηριότητές τους (άλλη μια αλλαγή επί τα χείρω από τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, όπου υπήρχαν στέγαστρα ενώ τώρα πέργκολες). 

Η αλλαγή του νέου γωνιακού καταστήματος από το αρχικά προτεινόμενο ΚΕΠ σε Καφενείο, η εγκατάσταση ̶κι αυτή εκτός προδιαγραφών αρχιτεκτονικού διαγωνισμού‒ Καφενείου στον όροφο της μνημειακής πτέρυγας κ.ά., δεν προϊδεάζουν ευνοϊκά για το μέλλον των χρήσεων της Αγοράς. Το κέντρο της πόλης της Χαλκίδας δεν χρειάζεται έναν πόλο καφέ- εστιατορίων, αυτός υπάρχει με υπερεπάρκεια στην παραλία της.

ΙV. ΕΠΑΡΚΕΙΑ Ή ΜΗ ΤΗΣ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΩΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ, ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Διακρίναμε σημαντικά ζητήματα έλλειψης πληρότητας, σαφήνειας και ακρίβειας της Οριστικής Μελέτης
(που δίδεται σε κλίμακα 1/100 κι όχι 1/50 ως όφειλε), τα οποία αξίζει να απασχολήσουν ως θέμα το ΚΣΝΜ, δεδομένου ότι μπορούν να παραχθούν αμφιλεγόμενες διαπιστώσεις. Σε Τεχνικές Εκθέσεις και Σχέδια
περιγράφονται με μεγάλη ασάφεια οι μελλοντικές επεμβάσεις ενώ, αλλού, παραπέμπεται ο αναγνώστης της
Οριστικής Μελέτης στην Στατική μελέτη (η οποία δεν μας παρασχέθηκε) για να διευκρινίσει ζητήματα σχεδιασμού! ΓΕΝΙΚΑ, ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΜΙΑ ΧΑΩΔΗΣ ΚΙ ΟΧΙ ΑΚΡΙΒΗΣ ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ.

Δυστυχώς, είμαστε υποχρεωμένοι να επαναλάβουμε ό,τι και σε προηγούμενη αναφορά μας: με βάση τα παραπάνω ζητήματα, εφιστούμε την προσοχή σας για το τι απομένει τελικώς από τον χαρακτήρα του ιστορικού κτίσματος, χάριν του οποίου έχει προκληθεί η απόφαση διατήρησής του, εάν ισχύσουν οι προτάσεις των μελετητών του Α΄ Βραβείου στα συγκεκριμένα σημεία που αναφερόμαστε.

Όσον αφορά στον επείγοντα χαρακτήρα της έγκρισης της μελέτης που προβάλλει με κραυγαλέο τρόπο (συγκεντρώσεις πολιτών κ.ά.) ο κ. Δήμαρχος Χαλκιδέων, από τον οποίο στοχοποιηθήκαμε και εμείς διότι, τάχα, καθυστερούμε το έργο αποκατάστασης, είναι φανερό ότι, ατυχώς, αδυνατεί να αντιληφθεί τον νευραλγικό ρόλο της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας για την ιστορική φυσιογνωμία της Χαλκίδας.

Είμαστε υπέρ της γρήγορης αποκατάστασης της Αγοράς. Το επιδιώξαμε από την πρώτη στιγμή ίδρυσης της Ομάδας μας, προσφέροντας τη συνδρομή μας στη Δημοτική Αρχή, που την αρνήθηκε και προχώρησε με βήματα που καθυστέρησαν πολύ την όλη διαδικασία. Δε θα πρέπει όμως, να εγκριθεί.»

Γεώργιος Βλαχογεώργος, δρ ιατρός πνευμονολόγος, τέως Νομαρχιακός και Δημοτικός Σύμβουλος
Κωστής Δεμερτζής, δικηγόρος Αθηνών
Γιάννης Ζιώγας, Αν. Καθηγητής, Κοσμήτορας Σχολής Καλών Τεχνών Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας
Ισαάκ Ισαακίδης, μηχανικός έργων υποδομής
Γεώργιος Κακαβάς, δρ Ιστορίας της Τέχνης - αρχαιολόγος, Δ/ντής Νομισματικού Μουσείου, Αθήνα
Μαρία Καλαμπαλίκη, οδοντίατρος
Γιάννης Κατσάνος, φιλόλογος, Διευθυντής 5ου Γυμνασίου Χαλκίδας
Σταύρος Κολλιόπουλος, αρχιτέκτων μηχανικός
Ροζίνα Κολώνια, αρχαιολόγος
Παύλος Κοτρωνάκης, Αρχαιολόγος
Βασιλική Λευκούδη, φιλόλογος
Ζωή Μπαρώτα, φιλόλογος, καθηγήτρια 4ου ΓΕΛ Χαλκίδας
Κώστας Μπατσακούτσας, αρχιτέκτων μηχανικός
Φωτεινή Μπέλλιου, αρχιτέκτων μηχανικός
Δημήτρης Νεάκης, εκπαιδευτικός
Χαρά Νίκα, φιλόλογος, Πρόεδρος ΕΛΜΕ Ευβοίας
Γιώργος Πανοτόπουλος, τοπογράφος μηχανικός
Κωνσταντίνος Πολίτης, αρχαιολόγος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Σπουδών Εγγύς Ανατολής
Ελένη Πορτάλιου , αρχιτέκτων μηχανικός, Καθηγήτρια ΕΜΠ
Ρούλα Πουλιανίτου, εκπαιδευτικός
Μαριάννα Ράνου, αρχιτέκτων μηχανικός
Γεώργιος M. Σαρηγιάννης, αρχιτέκτων μηχ/κός, ομοτ. Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Γιάννης Σιδεράκης, αρθρογράφος, οικονομολόγος, πρώην Διευθυντής ΟΤΕ
Βιργινία Σιδεράκη, αρχιτέκτων μηχ/κός ΕΜΠ, MSc Προστασία Μνημείων
Νικόλαος Σιόλιας, μαθηματικός, καθηγητής Γυμνασίου Ν. Λαμψάκου, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Χαλκιδέων
Γιάννης Σοφρώνης, φωτογράφος
Κώστας Στουρνάρας, δρ. Μεταλλουργός Μηχανικός, Μηχανικός Υλικών.
Γρηγόρης Σωτηριάδης, αρχιτέκτων μηχανικός
Δημήτριος Διον. Τριανταφυλλόπουλος, τ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου, πρ. Έφορος Βυζ. Αρχαιοτήτων ΥΠΠΟΑ
Κάλλια Χατζηγιάννη, ιστορικός- αρχειονόμος, Δ/ντρια Γ.Α.Κ. Νομού Εύβοιας
Νίκος Χριστόπουλος, φαρμακοϋπάλληλος ].Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας