Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Σε κλίμα συγκίνησης τελέσθηκε την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018, η εξόδιος ακολουθία του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Τανάγρας κυρού Πολυκάρπου που καταγόταν από την Αυλίδα Ευβοίας.
Η εξόδιος ακολουθία του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Τανάγρας κυρού Πολυκάρπου
Η εξόδιος ακολουθία του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Τανάγρας κυρού Πολυκάρπου
Το πρωί της Κυριακής 14 Οκτωβρίου 2018, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία στο καθολικό της Ιερά Μονής Αναλήψεως Σκούρτων Βοιωτίας, ενώπιον του σκηνώματος του μακαριστού Επισκόπου όπου συνέρευσαν πλήθος πολλών πιστών και πνευματικών τέκνων του μακαριστού απονέμοντας φόρο τιμής στην μνήμη του.

Στην εξόδιο ακολουθία προεξήρχε ο Μακαριωτάτος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ Ιερωνύμος ενώ συμμετείχαν ο Θεοφιλέστατος Έπίσκοπος Μεθώνης κκ Κλήμης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κκ Θεόκλητος,, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κκ Σεραφείμ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως κκ Αθηναγόρας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κκ Γεώργιος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κκ Χρυσόστομος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κκ Παύλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κκ Διονύσιος, ο Θεοφιλεστατος Επίσκοπος Θεσπιών κκ Συμεών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κκ Γεώργιος και μοναστικές αδελφότητες ιερών μονών εκπρόσωποι τοπικών αρχών πλήθος πιστών που κατέκλυσαν το καθολικό της ιεράς μονής.

Συμμετείχαν και πολλοί κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεώς Θηβών και Λεβαδείας, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών της Μητροπόλεως Χαλκίδος της Καρυστίας και Σκύρου και άλλων Ιερών Μητροπόλεων, οι οποίοι συνδέονταν πνευματικά με τον μακαριστό Ιεράρχη.

Παρέστησαν ό Δήμαρχος Τανάγρας και Δερβενοχωρίων κύριος Γεώργιος Περγάλιας ο Δήμαρχος Χαλκίδας κύριος Χρήστος Παγώνης και πλήθος πιστών οι οποίοι έσπευσαν να ασπασθούν το σκήνωμα και να λάβουν την ευχή του αειμνήστου Επισκόπου Τανάγρας

Την επικήδειο ομιλία ομίλησε ο Σεβασμιώτατος Σισανίου και Σιασίστης κ Παύλος αναφέρθηκε στην μακροχρόνια πορεία του μακαριστού μέσα στην Εκκλησία του Θεού. Ιδιαίτερα επεσήμανε την θητεία του ως Βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με τον τίτλο του Επισκόπου Τανάγρας και ως Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αναλήψεως Σκούρτων τονίζοντας την φιλακόλουθη ζωή του και την αγάπη του στη Θεία Λατρεία ιδιαίτερα την αγάπη του προς την Εκκλησία, την συνέπεια της μοναχικής του ζωής, το αφιλοχρήματο, ταπεινό, αθόρυβο, αλλά και τόσο σπουδαίο έργο που πραγματοποίησε καταφέρνοντας να ιδρύσει την Σεβασμία Ιερά Μονή της Αναλήψεως Σκούρτων την οποία ανέδειξε ως ιερό πνευματικό καταφύγιο προσευχής και κατανύξεως πολλών χιλιάδων πιστών που την επισκέπτονταν καθημερινώς ζητώντας τις πατρικές συμβουλές του στην ιερά εξομολόγηση.

Μετά το πέρας της εξοδίου ακολουθίας ακολούθησε η ταφή στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής.

Ο Επίσκοπος Τανάγρας Πολύκαρπος, γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1933 στην Αυλίδα Ευβοίας. Της εγκυκλίους σπουδές του περάτωσε στα σχολεία της πόλεως Χαλκίδος.

Έλαβε πτυχίο το 1957 από την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατετάγη στο Στρατό και υπηρέτησε επί διετία εις την Τ.Υ.Σ. Μετά την απόλυση του εκάρη Μοναχός υπό του Πνευματικού πατρός Αρχιμανδρίτου Βασιλείου Τζοβλά στο Παρεκκλήσιο της Κοιμήσεως Θεοτόκου (Μέσα Παναγίτσα) Σουβάλας Χαλκίδος την 7ην Ιουλίου 1959, αφού προηγουμένως ενεγράφη στο μοναχολόγιο της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυίδ Γέροντος στην Λίμνη Ευβοίας.

Στις 8 Ιουλίου 1959 χειροτονήθηκε Διάκονος υπό του Μητροπολίτου Χαλκίδος Γρηγορίου στο Παρεκκλήσιο Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του Μητροπολιτικού Οικήματος. Στις 26 Οκτωβρίου 1959 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος υπό του Μητροπολίου Χαλκίδος Γρηγορίου, ο οποίος του απένειμε και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου. 

Στην συνέχεια διορίσθηκε Εφημέριος του Ιδρύματος Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος, εκεί υπηρέτησε έως τον Οκτώβριο του 1960, μετακινήθηκε στη Χαλκίδα και ανάλαβε την θέση του Πρωτοσυγκέλλου και παρέμεινε σε αυτή επί 33 έτη. Διωρίσθηκε εφημέριος και Ιεροκήρυξ του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος. Το 1992 συμπλήρωσε 35ετία έλαβε σύνταξη ως Ιεροκύρηξ της Μητροπόλεως Χαλκίδος.

Τον ίδιο χρόνο μετετέθη στην Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, με τις ευλογίες του τότε Μητροπολίτου Θηβών και Λειβαδείας και νυν Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου θεμελίωσε Ιερά Μονή και εγκατέστησε γυναικεία αδελφότητα στην περιοχή Σκούρτα Βοιωτίας. Μέχρι της εγκαταστάσεως της αδελφότητας στο Μοναστήρι γενομένης την 1ην Ιουλίου 1998περιέρχεται στην Επαρχία Θηβών κυρίως, και κήρυττε και λειτουργούσε. Άσκησε την διακονία του κηρύγματος, της κατηχήσεως, της Θείας Λειτουργίας και της Ιεράς Εξομολογήσεως.

Στις 10 Μαΐου 2010 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Τιτουλάριος Επίσκοπος παρά τη Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Τανάγρας, η χειροτονία του τελέσθηκε στις 22 Μαΐου 2010 στο Καθολικο της Ιερού Ησυχαστηρίου Ανάληψεως του Κυρίου Σκούρτων Βοιωτίας.Δημοφιλή σήμερα

Το Υδατοδρόμιο της Σκύρου στη τελική Ευθεία - χρηματοδοτήθηκε η κατασκευή του

Το Υδατοδρόμιο της Σκύρου στη τελική Ευθεία - χρηματοδοτήθηκε η κατασκευή του

17/3/2019
Xρηματοδοτήθηκε η κατασκευή του Υδατοδρομίου στην Σκύρο από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με το...
Πρώτη θέση για τους Ευβοιώτες αθλητές στο σκάκι

Πρώτη θέση για τους Ευβοιώτες αθλητές στο σκάκι

17/3/2019
Στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα σκάκι, αθλητές από σχολεία της Εύβοιας, έλαβαν την 1η θέση ανάμεσα σε πολλές συμμετοχές....
Συνδέθηκε με το Φυσικό Αέριο το Κολυμβητήριο Χαλκίδας

Συνδέθηκε με το Φυσικό Αέριο το Κολυμβητήριο Χαλκίδας

18/3/2019
Αποτελεί πραγματικότητα πλέον η σύνδεση του Κολυμβητήριου Χαλκίδας με τον αγωγό Φυσικού Αερίου, γεγονός που σημαίνει σημαντική εξοικονόμηση ενέρ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Photo Gallery

3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας