Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Επανέρχεται στο θέμα της ανανέωσης του προγράμματος της ειδικής επιδότησης ανεργίας για τους απολυμένους από τις μεταλλευτικές επιχειρήσεις ο Δημήτρης Πιπεργιάς με νέα ερώτησή του προς τον Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Στην ερώτησή του, ο βουλευτής μεταξύ των άλλων σημειώνει ότι οι δικαιούχοι της ειδικής επιδότησης παραμένουν χωρίς πόρους και χωρίς να έχουν θεσπίσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Τονίζει ακόμα ότι ο προηγούμενος υπουργός είχε επανειλημμένως δεσμευθεί για την ανανέωση του προγράμματος με νομοθετική ρύθμιση, χωρίς πότε να το πράξει και ρωτά τον υπουργό με ποιο τρόπο θα λύσει το πρόβλημα αυτής της ειδικής κατηγορίας των ανέργων. Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:
"Στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. θεσπίσθηκε το 1996 με το Ν. 2388 διάταξη (άρθρο 6) σύμφωνα με την οποία οι μισθωτοί που απολύθηκαν κατά τα έτη 1990 έως 1995, χωρίς υπαιτιότητα τους, από μεταλλευτικές επιχειρήσεις (ΜΑΡΜΕΤΑΛ, ΚΟΙΣΕΛΙΚ κλπ.) δικαιούνταν, εφόσον παρέμεναν άνεργοι, να ενταχθούν σε ειδική επιδότηση ανεργίας μέχρι τη συνταξιοδότησή τους. Στη συνέχεια η ειδική επιδότηση παρατάθηκε με την ψήφιση σχετικών νομοσχεδίων. Η τελευταία παράταση έγινε με το άρθρο 15 του νόμου 3144/2003 (ΦΕΚ 111 Α΄) και έληξε το Σεπτέμβριο του 2004.
Κατά το μήνα Μάρτιο 2004 η ειδική επιδότηση ανήρχετο στο ποσό των 480 ευρώ το μήνα και εχορηγείτο σε 12 ανέργους ηλικίας από 66 έως 73 ετών, 37 ανέργους ηλικίας από 61 έως 65 ετών, 28 ανέργους ηλικίας από 56 έως 60 ετών και 7 ανέργους ηλικίας από 54 έως 55 ετών. Πολλοί από τους δικαιούχους συμπληρώσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και συνταξιοδοτήθηκαν. Όσοι δεν συμπληρώσαν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων, αναγκάστηκαν να αναζητήσουν απασχόληση, πλην όμως οι περισσότεροι παραμένουν άνεργοι, εδώ και 18 μήνες, είτε λόγω ηλικίας και μειωμένης ζήτησης για απασχόληση, είτε επειδή δεν μπορούν να μετακινηθούν σε άλλο νομό. Σημειώνεται ότι οι νεώτεροι δικαιούχοι της ειδικής επιδότησης εργάζονταν σε υπόγειες εργασίες και είναι ασφαλισμένοι σε καθεστώς υπερβαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
Ο προηγούμενος υπουργός Απασχόλησης κα Κοινωνικής Προστασίας, σε ερωτήσεις μου και παρεμβάσεις μου στη Βουλή, είχε δεσμευθεί ότι θα επιλαμβανόταν του προβλήματος με νομοθετική ρύθμιση. Οι άνεργοι απολυόμενοι των μεταλλευτικών επιχειρήσεων της Εύβοιας (Μαντούδι - Κύμη), όμως, ακόμα περιμένουν και βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρό βιοποριστικό πρόβλημα.
 
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να παρατείνει το πρόγραμμα ειδικής επιδότησης ανεργίας για τους απολυμένους από τις μεταλλευτικές επιχειρήσεις μέχρι τη συνταξιοδότησή τους;
Σε περίπτωση που δεν είναι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης η παράταση της ειδικής επιδότησης ανεργίας με ποιο άλλο τρόπο προτίθεται να λύσει το πρόβλημα αυτής της ειδικής κατηγορίας των ανέργων;"Δημοφιλή σήμερα

Έναρξη Θαλασσινού Καρναβαλιού Χαλκίδας 2018 με θέμα ο «Τρωικός Πόλεμος» – Δηλώσεις συμμετοχής

Έναρξη Θαλασσινού Καρναβαλιού Χαλκίδας 2018 με θέμα ο «Τρωικός Πόλεμος» – Δηλώσεις συμμετοχής

10/01/2018
Όπως κάθε χρόνο και φέτος ο Δήμος Χαλκιδέων διοργανώνει μια σειρ...
Η Έλλενα Ράπτη για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση στο 21ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας

Η Έλλενα Ράπτη για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση στο 21ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας

17/01/2018
Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 21ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας διοργανώνει ομι...
Σεισμός 4.2 της κλίμακας Ρίχτερ στην Αττική αισθητός και σε μεγάλο μέρος της Εύβοιας

Σεισμός 4.2 της κλίμακας Ρίχτερ στην Αττική αισθητός και σε μεγάλο μέρος της Εύβοιας

15/01/2018
Σεισμική δόνηση στην βορειοανατολική Αττική αναστάτωσε και την Εύβοια καθώς ήταν ι...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας