Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών, σχετικά με το ρόλο της Στερεάς Ελλάδας την επόμενη μέρα, παραχώρησε ο Δημήτρης Αναγνωστάκης.
Δημήτρης Αναγνωστάκης
Δημήτρης Αναγνωστάκης
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Δημήτρης Αναγνωστάκης, μίλησε μεταξύ άλλων ότι προτιμά το χάρισμα παρά το χρίσμα.

1. Σε δηλώσεις σας, κατά καιρούς, έχετε κάνει λόγο για: "ερωτική σχέση με την αυτοδιοίκηση". Πόσο όμως επίκαιρος είναι ο "ρομαντισμός" σε μια εποχή που κυριαρχούν οι ψυχροί υπολογισμοί και τα κοστολογημένα προγράμματα;

Η αυτοδιοίκηση ως έννοια γένους θηλυκού απαιτεί απόλυτη αφοσίωση και προσήλωση, ως εκ τούτου η σχέση μαζί της δεν μπορεί παρά να είναι ερωτική άρα και δημιουργική. 

Είναι η έμφαση που επιθυμώ να δώσω στην ενασχόλησή μου στο χώρο που γνώρισα έντονα συναισθήματα και συγκινήσεις. 
Αναμφίβολα στην εποχή μας πρέπει να επικρατεί ο ρεαλισμός, ο ψυχρός υπολογισμός αλλά πάντα υπάρχουν περιθώρια να συνυπάρχει και το συναίσθημα, έτσι ώστε η πολιτική να αποκτά την ανθρωποκεντρική της διάσταση.

2. Υπάρχει περιθώριο για κομματικά "χρίσματα" στους υποψήφιους της αυτοδιοίκησης; Ή απλώς αποτελούν μια παλιά "συνήθεια" που ξεφτίζει;

Θα συμφωνήσω με όλους εκείνους που ισχυρίζονται πως η εποχή των «χρισμάτων» έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε οι υποψήφιοι της Αυτοδιοίκησης πρέπει να διακρίνονται για τις διοικητικές τους ικανότητες, τις γνώσεις αλλά και την εμπειρία στη διαχείριση των μεγάλων κοινωνικών ζητημάτων που απασχολούν τις τοπικές του κοινωνίες. Προτιμώ όπως καταλάβατε το χάρισμα παρά το χρίσμα. 

Είναι αυτονόητο φυσικά πως είναι άλλο η πολιτική στήριξη και διαφορετικό η «χρισματοδότηση» ενός υποψηφίου από έναν ή περισσότερους πολιτικούς φορείς.

3. Το νομοσχέδιο του "Κλεισθένη" εισαγάγει την απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση, κάτι που αποτελούσε διαχρονικό αίτημα για ένα μεγάλο κομμάτι των αυτοδιοικητικών. Εκτιμάτε ότι οι συνθήκες είναι ώριμες γι' αυτό το εγχείρημα;

Είναι αλήθεια ότι η απλή αναλογική αποτελούσε διαχρονικό αίτημα ενός μεγάλου κομματιού της αυτοδιοίκησης όπως και στο ότι οι συνθήκες είναι αρκετά ώριμες για την εφαρμογή της, αφού η εποχή μας απαιτεί προγραμματικές συγκλίσεις και συνεργασίες. 
Εξάλλου ανέκαθεν ο χώρος της Τ.Α. ήταν χώρος σύνθεσης, συνεννόησης και συναίνεσης. Αποτελεί πρόκληση για όλους η εφαρμογή της απλής αναλογικής αφού πλέον είναι σίγουρο ότι για να λειτουργήσουν τα συλλογικά της όργανα πρέπει να υπάρξουν οι απαραίτητες και αναγκαίες προγραμματικές συγκλίσεις.

4. Κλείνουμε οχτώ χρόνια "ζωής" της αιρετής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Κατά πόσο εκτιμάτε ότι έχει επιτευχθεί η απόκτηση περιφερειακής συνείδησης;

Δυστυχώς δεν έχουμε αποκτήσει περιφερειακή συνείδηση στο βαθμό που θα έπρεπε. Μια από τις προτεραιότητές μας θα είναι η ενίσχυση αυτής της περιφερειακής συνείδησης που θεωρώ πως αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο σε μια προσπάθεια ανάδειξης των στρατηγικών πλεονεκτημάτων μας και ακρογωνιαίο λίθο της όποιας αναπτυξιακής μας προοπτικής.

5. Ποια θεωρεί, ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Στερεάς Ελλάδας; Ποιος ο ρόλος των πολιτών στην αξιοποίησή τους;

Δυνατά σημεία της περιφέρειάς μας αποτελούν η κεντροβαρής θέση της, οι μεταφορικές υποδομές της, οι πολιτιστικοί της πόροι (Δελφοί, Θερμοπύλες, Ερέτρια, Αυλίδα, Θήβα, Κάστρα Άμφισσας και Λαμίας, Ορχομενός, Χαλκίδα κ.λ.π) και φυσικά οι πλούσιοι και ποικίλοι φυσικοί μας πόροι. 

Αναντίρρητα πλεονεκτήματα αποτελούν επίσης η αγροτική παράδοση, ο ορυκτός πλούτος και πάνω από όλα το ανθρώπινο δυναμικό της. Οι πυλώνες της αναπτυξιακής προσπάθειας είναι η αξιοποίηση κατά κύριο λόγο αυτών των πλεονεκτημάτων που μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση του τουριστικού προϊόντος.

Βελτιώνοντας δε το επιχειρηματικό και επενδυτικό κλίμα και αυξάνοντας την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της Περιφέρειας, μπορούμε να ελπίζουμε σε μια γρήγορη, βιώσιμη ανάπτυξη της περιφερειακής μας οικονομίας.
Σαφέστατα ο ρόλος των πολιτών είναι καθοριστικός, αφού το ανθρώπινο προσωπικό είναι αυτό που θα προτείνει, θα σχεδιάσει και θα υλοποιήσει αυτό το συλλογικό και ολιστικό πρόγραμμα της Περιφέρειάς μας.

6.Γνωρίζω ότι έχετε μια καλή εικόνα για την κατάσταση και τα προβλήματα που παρουσιάζει η Στερεά Ελλάδα σήμερα. Ποιες είναι οι προτεραιότητες σε περίπτωση που εκλεγείτε περιφερειάρχης;

Προτεραιότητα αποτελεί η ολοκλήρωση των έργων που έχουν δρομολογηθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη, η αξιοποίηση των όποιων χρηματοδοτικών ευκαιριών υπάρχουν στα τομεακά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα, καθώς και η δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για ιδιωτικές επενδύσεις με βασική προϋπόθεση τον απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και τα εργασιακά δικαιώματα. 

Η προώθηση της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της περιφερειακής οικονομίας, προϋπόθεση για την δημιουργία θέσεων απασχόλησης και αντιμετώπιση της ανεργίας και φυσικά στοχευμένα και στρατηγικά προετοιμαζόμαστε ως περιφέρεια για την νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Στόχος η έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη της Στερεάς Ελλάδας.

7. Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης διευρύνεται και παράλληλα γίνεται πιο άμεσος με την καθημερινότητα του πολίτη. Ποια θα πρέπει να είναι η σχέση της με την εκάστοτε κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

Ο ρόλος της Τ.Α. είναι κατεξοχήν διεκδικητικός ,με βάση τις ανάγκες των πολιτών που εκφράζει και τα προβλήματα που καλείται να επιλύσει. Τεκμηριωμένα και αποφασιστικά διεκδικεί τα αναγκαία μέσα για την επίλυση των όποιων προβλημάτων αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επιζητά συνεργασίες και συνέργειες που θα βοηθήσουν στην επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου.

Η σχέση της Τ.Α. με κυβέρνηση και ευρωπαϊκή ένωση καθορίζεται πρωτίστως από τη συμπεριφορά και την αντίδραση στα ζητήματα που θέτει η Τ.Α. εκπροσωπώντας τους πολίτες που την εμπιστεύτηκαν και προσδοκούν απαντήσεις στις ανάγκες και στα προβλήματά τους.
-------------------------------------Δημοφιλή σήμερα

Το πρόγραμμα εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στη Χαλκίδα

Το πρόγραμμα εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στη Χαλκίδα

19/3/2019
Η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας ανακοίνωσε το πρόγραμμα των εορτασμών της Εθνικής Επετείου της 25...
Δωρεά ηλεκτρονικού υπολογιστή στην μονάδα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης από τον Κώστα Μπαρούτα

Δωρεά ηλεκτρονικού υπολογιστή στην μονάδα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης από τον Κώστα Μπαρούτα

20/3/2019
Την Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης του Γενικού Νοσοκομείου ...
Ακτοπλοϊκή σύνδεση Δήμου Καρύστου με τις Κυκλάδες

Ακτοπλοϊκή σύνδεση Δήμου Καρύστου με τις Κυκλάδες

20/3/2019
Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας για την σύνδεση με τα νησιά των Κυκλάδων και την Κάρυστο....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας