Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Δέκα Εννέα (19) Φορείς τού Δήμου Ταμυνέων τάσσονται υπέρ της δημιουργίας δύο αυτοτελών Δήμων στην περιοχή Αλιβερίου - Κύμης. Με επιστολή τους προς τον κ.Ραγκούση, την οποία κοινοποιούν στον Πρωθυπουργό, κάνουν γνωστές τις απόψεις τους για τον Καλλικράτη. Εν τω μεταξύ και οι Σύλλογοι: Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου & Περιχώρων, και Δασοπροστασίας & Προστασίας Περιβάλλοντος Κύμης εκφράζουν με δική τους επιστολή την ίδια άποψη για δύο Δήμους. Η επιστολή έχει ως εξής:
Το πρόγραμμα Καλλικράτης στην Εύβοια
Το πρόγραμμα Καλλικράτης στην Εύβοια

"κ. Υπουργέ

Στο σχέδιο - πρόταση χωροταξικής οργάνωσης των Δήμων της Ελλάδος, όσον αφορά την περιοχή Αλιβερίου & Κύμης έχετε καταθέσει για διαβούλευση δύο προτάσεις:
1: Δήμος Κύμης με έδρα την Κύμη αποτελούμενο από τους σημερινούς δήμους Κύμης και Κονιστρών, & Δήμος Ταμυνέων με έδρα το Αλιβέρι αποτελούμενο από τους σημερινούς δήμους Ταμυνέων, Αυλώνος και Δυστίων.
2: Δήμος «Γεώργιος Παπανικολάου» με έδρα το Αλιβέρι αποτελούμενος από τους σημερινούς δήμους Κύμης, Κονιστρών, Ταμυνέων, Αυλώνος και Δυστίων.
Η εκφρασμένη και κατατεθειμένη στην Δημόσια διαβούλευση λογική σας για την συνένωση των δήμων είναι αυτές να προκύψουν με κριτήρια ιστορικής, κοινωνικής, οικονομικής ή άλλης συνάφειας των γεωγραφικών περιοχών που θα απαρτίζουν τους νεοδημιουργούμενους Δήμους .
Στις δύο όμως προτάσεις που διατυπώσατε τα κριτήρια δεν είναι όμοια , ανάλογα και αντίστοιχα. Ενώ αυτά βρίσκουν ικανοποιητική έκφραση στην πρώτη σας πρόταση, και για αυτό είχαν γίνει αποδεκτά από την πλειοψηφία των φορέων και του λαού της Περιοχής πριν ακόμα τις επίσημες ανακοινώσεις σας, με την δεύτερη πρότασή σας δημιουργείται το μόρφωμα ενός δήμου γίγαντα με πληθυσμό 34.000 κατοίκων, με έκταση 800 τετρ. χιλ. , με 47 δημοτικά διαμερίσματα και 111 οικισμούς, με διαφορετική εδαφική διαμόρφωση και διαφορετικούς αναπτυξιακούς προσανατολισμούς, χωρίς καμία κοινωνική και εμπορική συνάφεια, χωρίς κοινά ανθρωπογεωγραφικά χαρακτηριστικά.
Ένας τέτοιος ενιαίος Δήμος σε τέτοια έκταση, και με δύο πολύ διαφορετικές τοπικές κοινωνίες, θα οξύνει τις περιφερειακές ανισότητες και δεν θα διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή , θα επιφέρει πλήρη αποδιοργάνωση του κοινωνικού ιστού και των δύο κοινωνιών.
Ιδιαίτερα όσον αφορά την Περιβαλλοντική διάσταση της συγκρότησης ενός ενιαίου Δήμου διατυπώνουμε τις σοβαρές μας αμφιβολίες όσον αφορά την ενιαία αντίληψη που μπορεί να έχει ένας τέτοιος Δήμος στην αξιολόγηση, ανάδειξη, υπεράσπιση και ανάπτυξη δύο τελείως διαφορετικών οικοσυστημάτων που γεωγραφικά σαφώς και διακριτά υφίστανται στις δύο περιοχές:
• του ιδιαίτερα επιβαρημένου από την βιομηχανική , αστική και γεωργική δραστηριότητα που κυριαρχεί στην πέριξ του Αλιβερίου περιοχή, και,
• της λιγότερο ευάλωτης, με το ιδιαίτερης αξίας διατηρημένο φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής Κύμης – Κονιστρών του ορεινού όγκου της Ανατολικής Δίρφυς με έκθεση το Αιγαίο .
Πάνω απ όλα δε εκφράζουμε την κάθετη αντίθεσή μας στην δημιουργία ενός ενιαίου Δήμου γιατί είμαστε πεισμένοι πως οι όποιοι μηχανισμοί εποπτείας και ελέγχου δημιουργηθούν δεν θα μπορέσουν εξ αντικειμένου να προσφέρουν υπηρεσίες περιβαλλοντικής προστασίας, όπως μας έχει δείξει η εμπειρία μας από την λειτουργία των «αμαρτωλών» Επιτροπών Περιβάλλοντος των Νομαρχιών, και το μόνο που θα κάνουν θα είναι η διευκόλυνση να εγκληματούν όσοι για οικονομικά συμφέροντα εποφθαλμιούν το περιβάλλον.
 Θέλουμε να πιστεύουμε πως καμία σκοπιμότητα και καμία «πίεση» οιασδήποτε μορφής από γνωστούς για την εξυπηρέτηση προσωπικών, οικονομικών , μικροπολιτικών και μικροκομματικών συμφερόντων δεν θα μπορέσει να σκιάσει το «οφθαλμοφανές» την δημιουργία δύο αυτοτελών και ανεξάρτητων Δήμων. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε την καλύτερη μαρτυρία για τις πραγματικές σας προθέσεις όπως διατυπώνονται στην εισηγητική σας έκθεση για την δημοκρατική ανασυγκρότηση και εκσυγχρονισμό του κράτους προς οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος όλων μας".

Εν τω μεταξύ οι 19 φορείς που υπογράφουν σχετική επιστολή προς τον κ.Ραγκούση, με την οποία ζητούν δύο Δήμους είναι οι παρακάτω:

1. ΕΝΩΣΗ ΤΑΜΥΝΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ»
2. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΓ. ΛΟΥΚΑ
3. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ
4. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 1ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
5. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 2ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
6. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 3ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
7. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 1 ΟΥ ΔΗΜΟΤ. ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
8. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 2ΟΥ ΔΗΜΟΤ. ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
9. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
10. ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
11. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ
12. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΑΛΙΕΩΝ
13. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΕΩΝ & ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΟΠΙΩΝ
14. ΠΑΝΕΥΒΟΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΕΗ
15. ΟΜΙΛΟΣ ΤΑΧΥΠΛΟΩΝ ΣΚΑΦΩΝ
16. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ
17. ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ 1980
18. ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
19. ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Σχόλια

[3]
Δημήτρης (10/5/2010 11:44:21 μμ)
από την επιστολή αυτή δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά :1) τί κοινό έχουν οι δύο σύλογοι (ο Κύμης ειναι εθελοντών δασοπυροσβεστών) 2) προσπαθούν την αποβιομηχάνιση του Αλιβερίου και τηνπεραιτέρω υποβάθμιση της Κύμης 3) ο κ. Νομάρχης κάτι ανέφερε πριν λίγες ημέρες μήπως πρέπει να το εξιδικεύσει περισσότερο 4) δεν καταλαβαίνω δύο πολιτισμοί κυριαρχούν στην ευρύτερη περιοχή Αλιβερίου - Κύμης δεν υπάρχουν κοινοί εμπορικοί δεσμοί για την ανωτέρω περιοχή 5) τί εννοούν οτι δεν υπάρχει κοινωνική και εμπορική συνάφεια μήπως θέλουν να μας πούν ότι κακώς οι Κουμιώτες ψωνίζουν στο Αλιβέρι και αντίστοιχα οι Αλιβεριώτες ψωνίζουν και συναστρέφονται με τους Κουμιώτες 6) τί ενοούν με δύο εντελώς διαφορετικές κοινωνίες μήπως ενοούν ότι οι Κουμιώτες είναι ανώτεροι πολιτισμικά από τους αρβανίτες συμπολίτες μας που καθημερινά συνανεστρεφόμαστε 7) μήπως οι κύριοι αυτοί που διαπιστώνουν ότι ανήκουν σε δύο διαφορετικούς πολιτισμούς , γεωγραφικά μέρη , διαφορετικές κοινωνίες ότι δεν είναι μόνοι τους αλλά υπάρχουν και οι ενδιάμεσες κοινωνίες που έχουν κοινούς δεσμούς , κοινούς εμπορικούς δεσμούς , κοινές εμπορικές και άλλες συναλαγές ,κοινούς συγγενείς και απο τις δύο περιοχές (δηλαδή μας λέτε ότι οι οικογένειες που εχουν κοινούς συγγενείς πρέπει να χωρίσουν και τέλος μήπως οι κύριοι αυτοι εξυπερετούν προσωπικά συμφέροντα , έχουν μοκροπολιτικές επιδιώξεις και μήπως θέλουν την διάσπαση της περιοχής για να έχουν κυρίαρχο ρόλο σε μια διχασμένη κοινωνία
Κώστας (11/5/2010 12:50:10 πμ)
τό μόνο που ενδιαφέρει τους δύο συλλόγους αφού διαπιστώνουν και συνομολογούν την ύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών ,μη κοινων εμπορικών δεσμών ,μη κοινα ανθρωπογεωγραφικά χαρακτηριστικά ,θέλουν μια διχασμένη κοινωνία στην ευρύτερη περιοχή , χωρίς ανάπτυξη και προοπτική για να εξυπερετούν τις προσωπικές τους επιδιώξεις , τα μικροκοματικά τους συμφέροντα , και να παίζουν κυρίαρχο ρόλο , κάτι που δεν γίνεται σε μιά ενιαία με κοινα χαρακτηριστικα και δεσμούς στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Καρυστίας με όλους τους κατοίκους και όχι των δύο άκρων που αντιπαλέυονται συμφωνόντας
panos (11/5/2010 11:12:09 πμ)
εδω ο κοσμος καιγετε και μας μαρανε ο καλλικρατης . αφηστε τους δημους ως εχουν αρκετα ερημωσαν τα χωρια μας με τον καποδιστρια. να καταστρεψουμε τωρα και τις κωμοπολεις΄ ο θωμας δεν θα ειναι αιωνιος δημαρχος...η κυμη ομως θα νεκρωσει δια παντος...τα βαλατε με το θωμα πασοκια για να μη χασετε την κουταλα...δε κοιτατε πως μας καταντησατε... που ειναι τα εργα σας και οι δρομοι σας 30 χρονια..ακομα για παρακαμψεις μιλατε...ντροπη σας...ευτυχως ο κοσμος σας καταλαβε και η κοινωνια σας ξεπερασε και σας καταταξε αναλογα...
Σημείωση: Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων, και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη του EVIAPORTAL.GR. Σε κάθε περίπτωση όμως το EVIAPORTAL.GR διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας