Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Η βουλευτής της Εύβοιας Ζωή Λιβανίου για την συνεργάσια κυβέρνησης και εκκλησίας.
Η Ζωή Λιβανίου για την εκκλησία
Η Ζωή Λιβανίου για την εκκλησία
Ιστορική από κάθε άποψη η 6η Νοεμβρίου 2018, όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ανακοίνωσαν τη συμφωνία τους για τις σχέσεις της Πολιτείας με την Εκκλησία της Ελλάδος. Το περιεχόμενο της συμφωνίας αιφνιδίασε και εξέπληξε πολλούς, άλλους θετικά και άλλους αρνητικά.

Τα κύρια σημεία της συμφωνίας αφορούν την αξιοποίηση από κοινού περιουσιακών στοιχείων τα οποία από το 1952, εδώ και 66 ολόκληρα χρόνια, αποτελούν αντικείμενο «διαμάχης» ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς που τα διέπει μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και της ελληνικής Πολιτείας. Για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός αποδεικνύει στην πράξη ότι αυτή η κυβέρνηση, όπως επανειλημμένως έχει υποστηρίξει ο Νίκος Κοτζιάς για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, επιλέγει τη δράση έναντι της αδράνειας, επιλέγει τη λύση έναντι της διαιώνισης των προβλημάτων.

Η πραγματική αξία και οι δυνατότητες αξιοποίησης που υπάρχουν γι' αυτά τα περιουσιακά στοιχεία δεν είναι γνωστή. Οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης και της Εκκλησίας, που κράτησαν περίπου δύο χρόνια, απέδωσαν καρπούς. Αποδείχτηκε ότι οι άνθρωποι που επέλεξαν ο πρωθυπουργός και ο αρχιεπίσκοπος να χειριστούν το δύσκολο αυτό ζήτημα, να προσπεράσουν τις όποιες ενστάσεις, να διασκεδάσουν κάθε πραγματικό ή υποθετικό φόβο βρήκαν τον τρόπο να συζητήσουν και να υπερβούν κάθε εμπόδιο.

Το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε στον ελληνικό λαό ξεπερνά κάθε προσδοκία, αφήνει τους πάντες ικανοποιημένους, εκτός από εκείνους που δεν κατάφεραν να το επιλύσουν για δεκαετίες προτιμώντας να μην κάνουν τίποτα.

Είναι πλέον σαφές ότι το ιστορικό αυτό απόγευμα της 6ης Νοεμβρίου το κράτος αποκτά νέα έσοδα χωρίς επιπλέον φόρους, η χώρα αποκτά αξιοποιήσιμα στοιχεία που μέχρι σήμερα παρέμεναν αναξιοποίητα. Ταυτόχρονα το κράτος «απαλλάσσεται» από την υποχρέωση καταβολής της μισθοδοσίας των κληρικών και των πολιτικών υπαλλήλων της Εκκλησίας, αναλαμβάνοντας όμως την υποχρέωση να ενισχύει κάθε χρόνο την Εκκλησία με το ποσό που σήμερα αντιστοιχεί στη μισθοδοσία όλων αυτών των ανθρώπων.

Με αυτή την ενέργεια, που φαίνεται οικονομικά ουδέτερη, η κυβέρνηση πετυχαίνει κάτι μοναδικό. Μειώνει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10.000 περίπου χωρίς να πραγματοποιήσει ούτε μια απόλυση.

Ταυτόχρονα κερδίζει το περιθώριο να προγραμματίσει την είσοδο νέων δημοσίων υπαλλήλων στη λογική των προσλήψεων έναντι αποχωρήσεων από το Δημόσιο, να καλύψει κενά σε κρίσιμες για την κοινωνία δομές όπως είναι η Υγεία και η Εκπαίδευση και να ανανεώσει σημαντικά το στελεχικό δυναμικό του Δημοσίου χωρίς να χαθεί ούτε μία θέση εργασίας.

Κοινώς η κυβέρνηση σε ένα απόγευμα δημιούργησε το περιθώριο να ενεργοποιήσει 10.000 επιπλέον θέσεις εργασίας, δηλαδή 10.000 επιπλέον μισθούς, που στην πλειονότητά τους θα δαπανώνται στην ελληνική αγορά, και 10.000 επιπλέον εισφορές στο ασφαλιστικό σύστημα κάθε μήνα.

Όλα αυτά με μια «απλή συμφωνία» που λύνει την αδράνεια δεκαετιών, ενισχύει την υποχρέωση του κράτους να είναι θρησκευτικά ουδέτερο, αυξάνει τα έσοδα του κράτους χωρίς κανένα πραγματικό κόστος και δημιουργεί εκ του μηδενός μια νέα καλύτερη πραγματικότητα. Μια συμφωνία που πιστώνονται ο ίδιος ο πρωθυπουργός και ο αρχιεπίσκοπος. Μια συμφωνία που θα έχει πολλαπλάσια οφέλη για το κράτος, την Εκκλησία και κυρίως τον ελληνικό λαό.

Πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία που σε κανένα επίπεδο δεν προσβάλλει ούτε κατ' ελάχιστο τα θρησκευτικά αισθήματα της πλειονότητας του ελληνικού λαού, αλλά αντίθετα προοιωνίζεται την ορθολογική και καλύτερη συνεργασία μεταξύ της Πολιτείας και της Εκκλησίας προς όφελος της κοινωνίας.Δημοφιλή σήμερα

Χρήστος Παγώνης και Γιάννης Μπάκας μαζί για τον Δήμο Χαλκιδέων

Χρήστος Παγώνης και Γιάννης Μπάκας μαζί για τον Δήμο Χαλκιδέων

15/2/2019
Δήλωση συμπόρευσης από κοινού ανακοίνωσαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι για τον Δήμο Χαλκιδέων Γιάννης Μπάκας και Χρήστος Παγώνης....
Η ταινία «LEGO η ταινία 2» μεταγλωτισμένη σε 3D, στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η ταινία «LEGO η ταινία 2» μεταγλωτισμένη σε 3D, στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

14/2/2019
Η ταινία «LEGO η ταινία 2» μεταγλωτισμένη σε 3D, έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ mo...
Ημερίδα του ΤΕΕ Εύβοιας για το Κτηματολόγιο στην Σκύρο

Ημερίδα του ΤΕΕ Εύβοιας για το Κτηματολόγιο στην Σκύρο

15/2/2019
Το ΤΕΕ/Π.Τ.Ευβοίας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών και συναδέλφων μηχανικών, διοργανώνει την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019 ώρα 20:00 στην...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας