Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ο Γενικός Γραμματές της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μίλησε σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση στο Κλειστό Γυμναστήριο του Μαντουδίου με θέμα τις θέσεις του Κόμματος για την προστασία της ζωής του λαού και την ουσιαστική αποκατάσταση από τις συνέπειες της πλημμύρας.
Ο Δ. Κουτσούμπας ζήτησε έκτακτα μέτρα ελάφρυνσης οφειλών και υποχρεώσεων για τους πλημμυροπαθείς του Μαντουδίου
Ο Δ. Κουτσούμπας ζήτησε έκτακτα μέτρα ελάφρυνσης οφειλών και υποχρεώσεων για τους πλημμυροπαθείς του Μαντουδίου
Η συγκέντρωση ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών της πρόσφατης πλημμύρας. Ο Διαμαντής Κουτσουφλάκης γραμματέας της ΚΟΒ Μαντουδίου, άνοιξε την συγκέντρωση και κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής σε κοινό αγώνα για τη διεκδίκηση υπερώριμων αιτημάτων, για τη ζωή που τους αξίζει να ζουν, και λίγο αργότερα στο βήμα ανέβηκε ο ΓΓ της ΚΕ εν μέσω χειροκροτημάτων και συνθημάτων όπως «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία». 


Νωρίτερα, ο Δ. Κουτσούμπας παρουσίασε τις θέσεις του ΚΚΕ για αυτό το ζήτημα σε σύσκεψη με τοπικούς φορείς της περιοχής της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, που έγινε στο Δημαρχείο Μαντουδίου.

Στην ομιλία του στην ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ανέφερε τα εξής: 

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, 50 μέρες μετά την πλημμύρα, που έπληξε με μεγαλύτερη ένταση την περιοχή του Μαντουδίου, με συνέπεια την απώλεια ανθρώπινων ζωών και μεγάλες καταστροφές λαϊκών περιουσιών. Καταστροφές που δεν περιορίζονται στο Μαντούδι και τα γύρω χωριά, αλλά επεκτείνονται μέχρι τη Λίμνη και την Αιδηψό, μέχρι την Ιστιαία και τα Βασιλικά.

Μιας πλημμύρας που τις συνέπειές της επωμίστηκαν οι κάτοικοι και άλλων περιοχών της χώρας, όπως στη Φθιώτιδα, την Κορινθία, την Αργολίδα, τη Λακωνία και αλλού.

Είμαστε σήμερα εδώ, με τις καταστροφές να αναδεικνύουν το πόσο εκτεθειμένος, ευάλωτος, απροστάτευτος είναι ο λαός απέναντι σε καιρικά φαινόμενα με μεγάλη ένταση, όπως αναμφισβήτητα ήταν και η βροχόπτωση στις 29 και 30 του Σεπτέμβρη.

Η κατάσταση στο Μαντούδι και την ευρύτερη περιοχή δεν αποτελεί μια ιδιαιτερότητα, μια εξαίρεση από τον κανόνα.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώνεται με πιο συχνές επαναλήψεις και τραγικά αποτελέσματα.

Γιατί δεν μπορούμε να δεχτούμε και να συμβιβαστούμε με τη σημερινή βαρβαρότητα. Τον 21ό αιώνα, το 2018, να χάνονται άνθρωποι και λαϊκές περιουσίες είτε από τις πλημμύρες, όπως εδώ, όπως στη Μάνδρα ένα χρόνο πριν, είτε από τις πυρκαγιές το 2007 και το 2009 στην Εύβοια, ή λίγους μήνες πριν, με τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι της Αττικής.

Ταυτόχρονα, με την παρουσία μας στην πολύπαθη περιοχή σας, θέλουμε να εκφράσουμε για ακόμα μια φορά την αλληλεγγύη μας, τη στήριξη στους ανθρώπους που υπέστησαν μεγάλες ζημιές στα πλημμυρισμένα σπίτια, στους αγρότες και κτηνοτρόφους που έχασαν τους κόπους μιας ζωής, που καταστράφηκαν οι καλλιέργειές τους, χάθηκαν τα ζώα τους, καταστράφηκαν τα μηχανήματά τους.

Θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους μαθητές των σχολείων που επλήγησαν, που βρίσκονται ακόμα χωρίς θέρμανση και τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό για τη διδασκαλία των μαθημάτων τους.

Καλούμε για μια ακόμη φορά τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος στην περιοχή να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις, στην πρώτη γραμμή, όπως το έκαναν από την πρώτη στιγμή.

Για να μη μείνει κανένας αβοήθητος και απροστάτευτος. Για να συνεχιστεί και να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η οργάνωση των κατοίκων, των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των επαγγελματιών της περιοχής, η αλληλεγγύη που όλο αυτό το διάστημα εκφράστηκε από τα σωματεία και τις άλλες λαϊκές οργανώσεις.

Και αυτή η αλληλεγγύη, για να πιάσει τόπο, για να έχει προοπτική, πρέπει να πάει χέρι-χέρι με τον αγώνα, τη διεκδίκηση, για να κλείσουν -όσο είναι δυνατόν- οι πληγές, οι κάτοικοι να ξανασταθούν στα πόδια τους και να αντιμετωπιστούν πάνω απ' όλα οι πραγματικές αιτίες της καταστροφής.

Και από αυτόν εδώ το χώρο απαιτούμε τώρα από την κυβέρνηση, αλλά και από την Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση:

Να καταβληθεί έκτακτο επίδομα στους πληγέντες για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους, να μπορέσουν να κάνουν Χριστούγεννα σαν άνθρωποι. Γιατί δεν μπορεί να γίνονται "μπαλάκι" από τον έναν κρατικό φορέα στον άλλο, σχετικά με τις απαιτούμενες διαδικασίες που δεν είναι ευθύνη όσων επλήγησαν.

Εδώ και τώρα να αποζημιωθούν 100% -χωρίς όρους, προϋποθέσεις, αστερίσκους και χαράτσια στον ΕΛΓΑ- όλοι οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και άλλοι παραγωγοί που έχουν υποστεί καταστροφή στην παραγωγή, τις αποθήκες, τα εργαλεία και το μηχανολογικό εξοπλισμό, στα ζώα και τις ζωοτροφές, τα μελίσσια, κ.λπ.

Γιατί δεν μπορούν να περιμένουν την άνοιξη του επόμενου χρόνου, όπως λέει η κυβέρνηση. Ούτε όσοι δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ να περιμένουν να αποζημιωθούν από τα περιβόητα ΠΣΕΑ. Στην Κύμη, από το χιονιά του 2016, μόλις τώρα -δυο χρόνια μετά- έχει το θράσος να διαφημίζει η κυβέρνηση ότι αποζημιώνονται οι ελαιοκαλλιεργητές!

Να αποζημιωθούν στο 100% οι καταστροφές που υπάρχουν σε σπίτια (οικοσυσκευές και λοιπό οικιακό εξοπλισμό), μαγαζιά, μικρές επιχειρήσεις, να αποζημιωθούν οι μικρέμποροι που υπέστησαν ολική καταστροφή των υλικών τους που είχαν εκθέσει για το παζάρι των ημερών.

Να αποκατασταθούν άμεσα οι δασικοί δρόμοι, το αγροτικό δίκτυο. Για να έχουν πρόσβαση οι αγροτοκτηνοτρόφοι σε ό,τι τους απέμεινε, για να μπορούν οι ρητινοκαλλιεργητές να συλλέξουν τη ρητίνη.

Να αποκατασταθεί το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης. Να πραγματοποιηθεί έλεγχος για την ποιότητα του πόσιμου νερού. Γιατί δεν μπορούμε να δεχτούμε 40 μέρες μετά να υπάρχουν χωριά χωρίς πόσιμο νερό.

Να υπάρξει άμεσος σχεδιασμός, γενναία χρηματοδότηση και υλοποίηση εκτεταμένων αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη του κράτους (διάνοιξη και εμβάθυνση του Κηρέα, κατασκευή προστατευτικών τοιχίων, καθαρισμός παραποτάμων και ρεμάτων, κ.ά.).

Να γίνουν άμεσα τα αναγκαία αντιδιαβρωτικά έργα και φράγματα ανάσχεσης στους ορεινούς όγκους.

Να καθαριστούν τα αποστραγγιστικά κανάλια στους κάμπους της περιοχής Μαντουδίου. Αντιπλημμυρικά έργα στήριξης των χωραφιών και επιχωμάτωση στα πραγματικά τους όρια των χωραφιών που έχουν παρασυρθεί. Γιατί ο χειμώνας είναι μπροστά και δεν περιμένει το δήθεν ενδιαφέρον και τις υποσχέσεις χρόνων που παραμένουν μόνο λόγια.

Γιατί ο κίνδυνος για νέες καταστροφές, ακόμα και με μικρότερης έντασης βροχοπτώσεις, είναι υπαρκτός, αφού τα φερτά υλικά στα ποτάμια από την πρόσφατη πλημμύρα δεν έχουν καθαριστεί ακόμα.

Να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ζημιές και οι κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο και να υπάρξει συνολική μελέτη για τον εκσυγχρονισμό του. Γιατί δεν μπορεί με μια πλημμύρα να κόβεται ένας ολόκληρος νομός στη μέση, από στεριά και θάλασσα και να παραμένουν ολόκληρες περιοχές, πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά αποκλεισμένα.

Να γίνουν άμεσα όλες οι επισκευές που χρειάζεται το κτίριο του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου, προκειμένου να διασφαλιστεί στο ακέραιο η ασφαλής διαβίωση και υγεία των πυροσβεστών. Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του κλιμακίου.

Να αποκατασταθούν οι ζημιές και να λειτουργήσουν με όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές τα σχολεία και να γίνεται η διδασκαλία όλων των μαθημάτων στα σχολεία του Μαντουδίου.

Για να μπορούν οι μαθητές στο ΕΠΑΛ και στο Ενιαίο Λύκειο Μαντουδίου να συνεχίσουν απρόσκοπτα τα μαθήματά τους, γιατί σήμερα δεν μπορούν να κάνουν μαθήματα μέσα στο χειμώνα που έχει έρθει, χωρίς θέρμανση. Για να μπορούν να κάνουν τα μαθήματά τους και τα εργαστήριά τους με τον κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό.

Διεκδικούμε πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.

Η απαλλαγή να ισχύσει για το διάστημα που θα απαιτηθεί να αποζημιωθούν πλήρως οι πληγέντες και να ανακτήσουν τα χαμένα εισοδήματά τους και όχι μόνο μέχρι το Μάρτη, που προβλέπει η κυβέρνηση.

Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και τον ΕΝΦΙΑ για τους πληγέντες. Καμιά διακοπή ρεύματος, νερού και τηλεφώνου σε λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη.

Αναστολή πληρωμών των αγροτικών τιμολογίων της ΔΕΗ, μέχρι το τέλος του χρόνου.

Αναστολή πληρωμής του ΕΛΓΑ. Να πληρωθεί μετά την καταβολή των αποζημιώσεων.Δημοφιλή σήμερα

Βαθιά σιωπή των τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις πλημμυρισμένες περιοχές της Χαλκίδας

Βαθιά σιωπή των τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις πλημμυρισμένες περιοχές της Χαλκίδας

19/4/2019
Ο πρώην Υπουργός Κώστας Μαρκόπουλος για τις πλημμυρισμένες περιοχές σ...
Δωρεά ελαστικών στον Ερυθρό Σταυρό Χαλκίδας από την εταιρεία Φ.Σταθόπουλος

Δωρεά ελαστικών στον Ερυθρό Σταυρό Χαλκίδας από την εταιρεία Φ.Σταθόπουλος

19/4/2019
Η επίσημη αντιπροσωπεία των εταιρειών Volkswagen και Audi στην Χαλκίδα, Φίλιππος Σταθόπουλος ΑΒΕΕ προσ...
Tους υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους της Φθιώτιδας παρουσίασε ο Φάνης Σπανός

Tους υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους της Φθιώτιδας παρουσίασε ο Φάνης Σπανός

19/4/2019
Στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας παρουσίασε την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019 ο υ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Photo Gallery

3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας