Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ο Γιάννης Μανώλης σχολιάζει το θέμα που έχει δημιουργηθεί με την έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και εστιάζει στα πραγματικά ζητήματα του τόπου.
Γιάννης Μανώλης
Γιάννης Μανώλης
Τις τελευταίες ημέρες προέκυψε μια ανούσια αντιπαράθεση - χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος παρά μόνο προσωπικές στρατηγικές - για την έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. 

Συζητήσεις σαν και αυτήν βέβαια αποπροσανατολίζουν από τα σημαντικά θέματα που αφορούν τον τόπο μας και υποβαθμίζουν τον δημόσιο λόγο. Αντί λοιπόν να γίνει διάλογος για τις πολιτικές, τα προβλήματα, τις προτεινόμενες λύσεις, τα προγράμματα και τους τρόπους χρηματοδότησης των προτάσεων, επιχειρείται μια προσπάθεια καλλιέργειας τοπικιστικής συνείδησης.      

Τα προβλήματα της Εύβοιας και της Σκύρου -είτε αυτά σχετίζονται με τις υποδομές είτε με την ανεργία- είναι πολλά. 

Περισσότερες όμως είναι οι προοπτικές ανάπτυξης και ευημερίας που έχει ο τόπος μας!

Αναφορικά με τα πλεονεκτήματα, αναφέρω μόνο μερικά όπως: σημαντικό ανθρώπινο κεφάλαιο, γεωγραφική εγγύτητα με την Αθήνα, ποικιλομορφία φυσικού περιβάλλοντος, όπου το βόρειο άκρο θυμίζει Σποράδες ενώ το νότιο Κυκλάδες, καθώς και το γεγονός ότι συνδυάζει βουνό, κάμπο και θάλασσα, πλούσιο θαλάσσιο περιβάλλον, όπου από την δυτική πλευρά “βρέχεται” από τον Ευβοϊκό ενώ από την ανατολική από το Αιγαίο, δεν μπορεί κάποιος εύκολα να αποκλειστεί δεδομένου ότι υπάρχει και οδική διασύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα και τέλος σημαντικοί παραγωγικοί πόροι.

Εκεί που ο νομός πραγματικά υστερεί σε σύγκριση με άλλους νομούς είναι στις υποδομές και στις συντονισμένες ενέργειες που πρέπει να γίνουν προκειμένου να προσδώσουμε διεθνώς αναγνωρίσιμο όνομα και ταυτότητα: το οδικό δίκτυο είναι απαρχαιωμένο και επικίνδυνο, τα λιμάνια χρειάζονται εκσυγχρονισμό, πρέπει να κατασκευαστούν μαρίνες και αλιευτικά καταφύγια ώστε να φιλοξενούνται τουριστικά και αλιευτικά σκάφη, χρειάζεται να δουλέψουμε με σχέδιο και μεθοδικότητα για να χτίσουμε brand name, εξωστρέφεια, μεταποίηση και branding αποτελούν βασικές προϋποθέσεις ανάπτυξης, να αναδείξουμε την πολιτιστική κληρονομιά και το πολιτισμικό μας απόθεμα, και να επεξεργαστούμε και να υλοποιήσουμε σοβαρό επιχειρησιακό σχέδιο που θα τονώσει τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και θα διαμορφώσει συνθήκες επισκεψιμότητας όλους τους μήνες τους έτους, θα κάνει την περιοχή μας ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, θα δημιουργήσει βιώσιμες θέσεις εργασίας και θα αυξήσει το εισόδημα.

Θεωρώ λοιπόν ότι στα παραπάνω πρέπει να εστιάσουμε και όχι να αναλωνόμαστε για το που είναι η έδρα της Περιφέρειας ή των Δήμων ή των τοπικών κοινοτήτων. Η Εύβοια είναι ένας κοιμώμενος γίγαντας που οφείλει να εμπιστευτεί τις δυνάμεις της και να είναι ανοιχτεί στις σύγχρονες προκλήσεις. 

Η εσωστρέφεια και η μιζέρια δεν μας αξίζουν και κυρίως δεν έχουν καμία ουσιαστική λύση να προτείνουν για τα προβλήματα και τις προοπτικές ανάπτυξης!

Γιάννης Μανώλης 
Δρ Πολιτικής Επιστήμης 
Μητρώο Στελεχών ΝΔ  Δημοφιλή σήμερα

Το πρόγραμμα εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στη Χαλκίδα

Το πρόγραμμα εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στη Χαλκίδα

19/3/2019
Η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας ανακοίνωσε το πρόγραμμα των εορτασμών της Εθνικής Επετείου της 25...
Δωρεά ηλεκτρονικού υπολογιστή στην μονάδα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης από τον Κώστα Μπαρούτα

Δωρεά ηλεκτρονικού υπολογιστή στην μονάδα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης από τον Κώστα Μπαρούτα

20/3/2019
Την Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης του Γενικού Νοσοκομείου ...
Ακτοπλοϊκή σύνδεση Δήμου Καρύστου με τις Κυκλάδες

Ακτοπλοϊκή σύνδεση Δήμου Καρύστου με τις Κυκλάδες

20/3/2019
Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας για την σύνδεση με τα νησιά των Κυκλάδων και την Κάρυστο....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας